Kerítésen innen

Szia Uram-ispánom! Kell tanács?

Szia Uram-ispánom! Kell tanács?

Felettébb költséges, ám kifejezetten dzsentri-ispáni gyakorlat kerítésen belül, hogy a jól megemelt fizetéssel alkalmazott közszolgák mellé -miért, ki érti ezt?- milliós-milliárdos szerződésekkel tanácsadókat fogad a regnáló.

Ha nem ért hozzá, miért alkalmazzuk?

Fekvetődik a kérdés, hogy ha nem szakterülete egy-egy közpénzből eltartottnak az, ahol dolgozik, akkor miért fizetjük? Miért nem direktben alkalmazunk olyan tisztviselőt, aki birtokában van a tudásnak? Ja, hogy akkor az “út szélén maradna” a követők jó része?

Palkovics, a tanácstalan…

Keddi hír volt, hogy kiderült, -mert a végén minden kiderül- hogy ha napokra bontjuk, 54 millió forintos napidíjért, ha hónapokra, havi több mint egymilliárdért szerződött tavaly decemberben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ma már Palkovics miniszter vezette Technológiai és Ipari Minisztérium) Klaus Mangold német üzletember tanácsadó cégével, a Mangold Consulting GmbH-val – számolt utána a 444.hu.

A CÖF-szóvivőből is csak úgy dőlnek a tanácsok és van rá kereslet!

Szerdán kiderült, hogy Fricz Tamás, a kormányhoz közelálló politológus, a Békemenetet is szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője

havi 873 125 forintért adott társadalompolitikai tanácsokat a Köztársasági Elnöki Hivatalnak.

A megbízási szerződést nyolc hónapra, Áder János hivatali ideje alatt kötötték meg a kormánypárti szakemberrel a 2021 októberétől 2022 májusáig tartó időszakra. Ennek értelmében idén – tehát részben már Novák Katalin hivatali ideje alatt – 5 millió 238 ezer forintot kapott. Az rtl.hu arról érdeklődött, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal milyen szempontok alapján jutott el Fricz Tamáshoz, illetve hogy a politológus szóban vagy írásban adott-e tanácsokat, választ senkitől nem kaptak.

Nem egyedi az eset….

2021-re vonatkozó szerződéslista elérhetetlen a Köztársasági Elnöki Hivatal hivatal honlapján, a linkre kattintva a kezdőlapra jutunk. Az elérhető, és a 2022 január-június időszakra vonatkozó szerződéslistán például az alábbi tételek is szerepelnek:

  • Havonta 650 ezer forintért végez az ügyvédi törvény hatálya alá tartozó tevékenységet a Balsai Ügyvédi Iroda, amelyről korábban az Átlátszó írta meg, hogy az egykori MDF-es miniszterből lett fideszes országgyűlési képviselő, majd alkotmánybíróvá választott Balsai István fia, „ifjabb Balsai István a Balsai Ügyvédi Irodán keresztül 20 millió forintot meghaladó állami megbízáshoz jutott mindjárt a szakvizsga után, ügyvédi működésének első öt évében, azaz 2011 és 2016 között.” Később kiderült, hogy ennél sokkal több közpénz jutott az ügyvédhez. 
  • A Forsense 2.0 Kft.-vel szaktanácsadásra, illetve társadalomkutatásra szerződtek, tavaly egész évben, illetve idén április végéig éltek a szerződések. Előbbiért havi 1,5 millió forintot, utóbbiért havi 1,2 millió forintot számlázhattak.
  • A Krzyzewsky Ügyvédi Irodával két szerződést is kötöttek, ők is az ügyvédi törvény hatálya alá tartozó feladatokat látnak el. Egy határozatlan idejű szerződés keretében havi 750 ezer forintért dolgoznak a Köztársasági Elnöki Hivatalnak, egy 2022.02.01-2022.04.30 időszakra szóló megbízással pedig havi 900 ezer forinthoz jutottak.

Válasz híján az sem derült ki, hogy konkrétan milyen célokra kapott plusz keretet a kormánytól Novák Katalin hivatala.

Július közepén a kormány 1,089 milliárd forinttal növelte a Köztársasági Elnöki Hivatal költségvetését

2022-ben 689 millió forintot kap ráadásként Novák Katalin hivatala úgynevezett dologi kiadásokra és beruházásokra, ezen felül pedig 400 millió forinttal megnövelik a hivatal protokollköltségét. Mint a 444 rámutatott, ezzel az emeléssel csaknem duplájára nőtt a protokollkiadások kerete, a 2022-es költségvetésben ugyanis 449 millió forint szerepelt.

A köztársasági elnöki hivatal 2023-ban is látványos büdzsénövekedésben részesül: a 2022-es költségvetésben eredetileg szereplő 1,5 milliárdról 2,7 milliárdra emelkedik a személyi juttatások kerete, míg a működésre szánt összeg 750 millió forintról 1,3 milliárdra nő.

Friss Híreink!

About Author

Szólj hozzá!