Szigetvári Viktor: Gyűlölet-propaganda helyett köztájékoztatást

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke szerint Magyarország egy évtizeddel a gazdasági válság után újabb katasztrófába rohan.
[mnky_ads id=”4674″][mnky_ads id=”4666″]
Hitelcsapda 2.0

A gazdaságban jelenleg a forint alapú, változó kamatozású hitelek uralnak mindent, és a Fidesz nem készíti fel a lakosságot arra, milyen kockázatokkal jár valójában az ilyen eladósodás. Ha minden változatlan marad, 15 év múlva a devizahiteles katasztrófához hasonló bajt kell majd ismét megoldani közös adófizetői pénzünkből.

Szigetvári Viktor emlékeztet: a Magyar Nemzeti Bank 2017 végi stabilitási jelentésének öndicsőítő számai között volt egy fontos és alultudósított adat. A jelentés megállapítja, hogy az alacsony inflációs- és kamatkörnyezetben folytatódott a lakossági hitelezés növekedése, és némileg csökkent a lakossági hitelek felára. A lakástakarékpénztárakat nem számítva 51 százalék volt az új lakáshiteleken belül a változó kamatozású konstrukciók aránya, és a teljes lakáshitel-állományon belül ez már összesen 63 százalék volt.

Az Együtt választmányi elnöke kiemelte: ha egy ma 3,6 százalékos kamatú hitel kamata tíz év múlva 7,4 százalékra emelkedik, tehát kevesebb mint 4 százalékponttal, akkor a havi törlesztőrészlet legalább 40 százalékkal megugrik. Márpedig mindenkinek tudnia kell, hogy hazánkban nem Matolcsy György miatt alacsonyak a kamatok jelenleg és nem miatta alacsony az infláció, hanem a világgazdasági környezet miatt, és mindez egy évtized múlva jószándéktól függetlenül is változni fog, mégpedig emelkedni. Ráadásul az is biztosan kimondható, hogy önmagában az euró bevezetése nem fogja megszüntetni a változó kamatozású, forint alapú lakossági hitelek kamatkockázatát.

Felelős kormányzást a gazdaságban

Mindezek alapján az Együtt mint máskor is azonnali cselekvésre szólítja fel a Fidesz-kormányt, mert sikerpropaganda és gyűlöletkeltés helyett felelős kormányzásra van szükség, amely a jövő biztonságát is meg akarja teremteni. Szigetvári Viktor követeli a kormánytól, hogy azonnal indítson lakossági szemléletformáló kampányt a fenntartható eladósodás formáiról, növelje a hitelfelvetők tájékozottságát és képezze ki a polgárok érintett részét sokkal jobban a banki döntések meghozatala előtt. Itt az ideje annak is, hogy a Fidesz-kormány sokkal keményebben kényszerítse a bankokat a változó és rögzített kamatozású konstrukciók árazásának tisztességes kialakítására, és még többet kell tenni a banki ügyféltájékoztatás megváltoztatása érdekében. Mindemellett magyar nemzeti érdek a mihamarabbi euróövezeti csatlakozás. Ez intézményi stabilitást, gazdasági stabilitást, növekvő jóléti esélyt jelent. Továbbá a mai szándékok szerint az illiberalizálódó és lecsúszó, hazánkhoz hasonlatos országokkal szemben keményebb fellépést is lehetővé tesz majd.
[mnky_ads id=”4668″][mnky_ads id=”4670″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük