Szijjártó a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt Szamarkandban

A paksi atomerőmű bővítése egyszerre nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági érdeke Magyarországnak – írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán csütörtökön.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai háború és a brüsszeli szankciós politika kudarca miatt globális energiaválság alakult ki, amely “hosszú távon itt lesz velünk”

Ezért a jövőben azok az országok tudnak majd erősek lenni, amelyek a felhasznált energiájuk nagy részét képesek lesznek saját maguk előállítani – tette hozzá.

“Magyarország finoman szólva sem gazdag ásványkincsekben, így a mi esetünkben a nukleáris energia tudja biztosítani majd a függetlenségünket a nemzetközi energiapiac teljesen esztelen változásaitól és az egekbe szökő energiaáraktól. A paksi atomerőmű bővítése nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági érdekünk egyben. Eddig sikerült megakadályoznunk, hogy Brüsszel szankciókkal sújtsa a nukleáris fejlesztéseinket, és ezt a jövőben is meg fogjuk akadályozni”

– fűzte hozzá Szijjártó Péter.
Lihacsov
Alekszej Lihacsov. Fotó: facebook.com/szijjarto.peter.official

A miniszter közölte, hogy csütörtökön az üzbegisztáni Szamarkandban Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával áttekintették a beruházás állását, és megállapodtak a következő hetekben szükséges lépésekről annak érdekében, hogy az évtized végére már számolhassanak két új paksi blokkal is.

(MTI)

Paks prolongálva – Kényszermegoldás