Szijjártó bejelentette: október 1-től is marad a határzár – kivételek persze továbbra is lesznek

A határainkon a belépésekre vonatkozó korlátozó intézkedések fennmaradnak, tekintettel arra, hogy a vírus utánpótlását el kívánjuk vágni – jelentette ki Szijjártó Péter az ATV kérdésére, hogy október 1-től is fennmarad-e a határzár.

A kivétel, ami erősít

A külügyminiszter egyértelművé tette:

a visegrádi országok polgárai számára továbbra is élnek a könnyítések.

A határainkon a belépésekre vonatkozó korlátozó intézkedések fennmaradnak, tekintettel arra, hogy a vírus utánpótlását el kívánjuk vágni – jelentette ki a lengyel külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter az ATV kérdésére, hogy a koronavírus-járvány miatt marad-e a korlátozás október 1-től a határainkon.

“Láthatjuk, hogy az új napi esetek száma Európa-szerte növekszik. Ez alól sajnos nem képeznek kivételt a térségbeli vagy éppen szomszédos országok sem. Mi úgy ítéljük meg, hogy a határainkon korábban életbe léptetett korlátozó intézkedések feloldása a járványügyi helyzet romlásához vezetne, és ez ellentétes azzal a célunkkal, amely úgy szól, hogy Magyarországnak működnie kell”

– jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a kérdésünkre.

Újra a nemzeti konzultáció…..

“Ezt a feladatot adták nekünk a magyar emberek, akik válaszoltak a nemzeti konzultációban feltett kérdésekre is, tehát mi azt gondoljuk, hogy a magyar emberek életének, egészségének és a gazdaság működőképességének a megvédésével ellentétes lenne, hogyha most enyhítenénk a határátkelési szabályokon”

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Az ATV kérdésére, hogy a visegrádi országok könnyített beutazását az EU részéről szóvá tették, kifogásolták, a miniszter azt mondta:

“a Visegrádi 4-ek bizonyos szempontból kivételt jelentenek, az meg azért természetes, mert a világjárvány eddigi kezelése során mi a legszorosabban a visegrádi országokban működtünk együtt. Tehát a legjobb információkkal arról rendelkezünk – Magyarországon kívül természetesen -, hogy ott milyen a helyzet, mit tesznek, a kormányzati intézkedéseknek pedig mik a hatásai. Így természetes, hogy a visegrádi országokra más, egy kicsivel talán enyhébb szabályozás vonatkozik”.

A Lengyelországban, illetve lengyel vezetéssel létrehozandó COVID-koordinációs irodáról munkatársunk kérdésére azt mondta: a legutóbbi V4-es miniszterelnöki találkozón merült fel újból a kezdeményezés,

“amiről alapvetően egyetértés volt”.

Most a lengyel kollégáktól mint a visegrádi csoportot elnöklő országtól várjuk, hogy milyen konkrét elképzelésekkel állnak elő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük