Szijjártó bekérette, a román nagykövet nem ment…..

Bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) az úzvölgyi események miatt a budapesti román nagykövetet, de ő a diplomáciában példátlan módon megtagadta a párbeszédet, jelentette be Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára.

A nagykövet bekéretésének az volt az oka,

hogy csütörtök este román szélsőségesek feldúlták a magyar katonai temetőt, és magyarellenes provokáció történt. Ezután a magyar diplomácia tiltakozó jegyzéket küldött és bekérette a román nagykövetet, aki “minden udvariasságon és barátságon túlmenően”, központi utasításra hivatkozva megtagadta ezt.

Románia elállt a párbeszéd lehetőségétől.

Magyar Levente hangsúlyozta: Magyarországnak továbbra is elsődleges érdeke a korrekt és jó viszony Romániával, és azt várja a szomszédos országtól, hogy alaposan vizsgálja ki ezt a “gyalázatos esetet”. Közösségi oldalán így írt:

“Friss és döbbenetes! A román nagykövet nem jelent meg a magyar Külügyminisztériumban! Ez példátlan!  Elfogadhatatlan, hogy Erdélyben magyarokat támadnak meg és magyar sírokat meggyaláznak! Az is elfogadhatatlan, hogy a román nagykövet nem hajlandó a párbeszédre! Mi békés és jó viszonyt szeretnénk Romániával, az erdélyi magyarok és a románok békés egymás mellett élését. De ez partnerek nélkül nem megy… Várjuk a magyarázatot!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük