Szijjártó csúcsra járatta a demagógiát a CNN-en

Szijjártó Péter csütörtök éjjel Budapestről nyilatkozott a CNN televíziónak. Sértődötten úgy fogalmazott: “(…) sajnálattal közlöm, hogy újabb álhírt terjeszt Magyarországról, mivel azt mondta, hogy a parlamentet beszüntették (…), ami nem igaz. A parlament ülésezik. Ezen a héten például (…) három napon is ülésezett.”

Feszült légkörben

A magyar miniszter arra reagált, hogy ezt megelőzően a műsorvezető azt mondta: a francia nemzetgyűlés, a brit parlament és az amerikai kongresszus működik, míg a magyar nem.
A kabinet határozatlan idejű rendeleti kormányzáshoz kért felhatalmazást, és ezt a parlament elfogadta – tette hozzá a CNN műsorvezetője. Azt kérdezte Szijjártó Pétertől, hogy miért volt szükség erre a felhatalmazásra; melyek azok az intézkedések, amelyeket ne tudtak volna meghozni a koronavírus-járvány megfékezésére ekkora parlamenti többséggel.

Vagy igaz, vagy nem, mi az, hogy “nem teljesen igaz”?

A miniszter úgy vélekedett, hogy számos álhír terjed Magyarországról az új törvénnyel kapcsolatban. Sok helyütt kiemelik, hogy a jogszabálynak nincsen időkorlátja.
“Ez nem teljesen igaz, mivel a törvény kimondja, hogy maga a parlament jelentheti csak ki a rendkívüli helyzetet. Őszintén szólva ennél demokratikusabb megoldást nem is tudok elképzelni, hiszen a törvény a parlamentnek ad döntési jogot, amely demokratikus felhatalmazást kapott az emberektől.” – hangoztatta Szijjártó Péter.

Kitért arra, hogy az Európai Unió három másik tagállamában – Lengyelországban, Máltán és Horvátországban – hasonló a jogi szabályozás van érvényben.

“A kettős mércét teljesen elutasítom” 

jelentette ki.

“Miért ismét Magyarország van terítéken? Ezeket a kettős mércéket kéne félretenni a jelenlegi vírushelyzetben”

– mondta.
Megjegyezte azt is, hogy a parlament összetétele

“nem egy lottósorsolás, hanem választások eredménye”.

Természetesnek nevezte, hogy a többség a kormánypártoké.

Álhír, hogy a kabinet ellenőrizetlenül és korlátlanul alkothat rendeleteket

– jelentette ki a tárcavezető. A törvény világosan kimondja, hogy csak olyan rendeleteket lehet hozni, amelyek az országot, az embereket és a gazdaságot védik a koronavírus-járvánnyal szemben – fűzte hozzá.

Kioktató hangnemben

A magyar tárcavezető azt hangoztatta, hogy azok a jogok, amelyeket a kormánynak adott a parlament, sokkal korlátozottabbak, mint azok, amelyekkel például a francia elnök rendelkezik “rendes körülmények között”.

“Szóval úgy beállítani a helyzetet, mint egy demokrácia elleni támadást, méltatlan őszintén szólva” – vélekedett.

Szijjártó Péter elmondta, hogy ezen a héten tizenhat törvénytervezetet nyújtottuk be a parlamentnek, amelyeket két részre kell osztani.

“Egyrészről vannak a vírus elleni küzdelemre vonatkozó rendelkezések. Ezeknél lehetőségünk van a rendeletalkotásra, mint ahogyan azt sok más ország is tette, hiszen ezek sürgős ügyek. Másrészről vannak az olyan törvények, amelyek függetlenek a vírushelyzettől, ezeket a parlament rendes eljárásrend szerint hozza meg.”

– hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nek.

Egy hozzászólás itt: “Szijjártó csúcsra járatta a demagógiát a CNN-en

  • 2020.05.13 - 13:12
    Közvetlen hivatkozás

    Mekkora mellénye lett egyszeribe!Süt róla a nagyképűség(nemzeti öntudat?)Teljesen megútáltatja az országot a kivagyíságával.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük