Szijjártó és az MLSZ már készen van, és Ön? Ha a britek óvatosak és visszamondják, mi tárt karokkal várjuk az oltatlanokat (is)! - Városi Kurír

Sorting by

×

Szijjártó és az MLSZ már készen van, és Ön? Ha a britek óvatosak és visszamondják, mi tárt karokkal várjuk az oltatlanokat (is)!

Egy ideje már lehet róla hallani, hogy az UEFA-elnök Aleksander Ceferin problémásnak tartja az egész Európához képest szigorú brit beutazási szabályokat, főleg annak fényében, hogy Londonban rendezik az Eb legtöbb meccsét. Több város is jelezte, hogy ha váltanak, befogadnák a döntőt.

Hirdetés

Az UEFA egyébként a hírek szerint nem a döntőbe jutott csapatok szurkolóinak nehézségei miatt gondolkodik az elvételen,

hanem azért, mert a brit kormány nem akar karanténmentességet adni a szövetség nagyjából 2500 VIP vendégének. A kormány indoklása szerint feszültséget szülne, ha egy kivételezett csoport mentesülne a járványügyi szabályok alól, de jelezték, hogy átbeszélik a dolgot.

Döntéskényszer

Az UEFA felszólította a brit kormányt, hogy döntse el, az Európa-bajnokság VIP vendégei beutazhatnak-e karanténkötelezettség nélkül az országba a július 11-én rendezett döntőre. A Times információi szerint ha nemleges a válasz, a döntő akár Budapestre is kerülhet a két elődöntővel együtt.

A brit kormány tagjai jelezték, hogy megértették a problémát, de úgy vélik, feszültségekhez vezetne annak a nagyjából 2500 VIP vendégnek a felmentése a karantén alól, akik érkeznének, ráadásul ott épp az egykor indiai mutáns néven ismert delta variáns fertőz, ami szerintük az odautazókra is veszélyt jelent.

Az ország felnőtt lakosságának a 80 százaléka már be van oltva koronavírus ellen, ezért a lap úgy tudja, a kormány megvitatja a megoldás lehetőségét.

Boris Johnson miniszterelnök elmondta, folyamatosan tárgyalnak az UEFA-val, de a közegészségügyi szempontokat tartják a legfontosabbnak.

Na majd mi!

A Magyar Labdarúgó-szövetség a Reutersnek küldött válaszában jelezte, Budapest kapható lenne arra, hogy megrendezze az Európa-bajnokság döntőjét, ha azt a szigorú beutazási szabályok miatt tényleg elvenné Londontól az UEFA.

“A magyar szervezők a hátralévő három budapesti mérkőzésre koncentrálnak. Ugyanakkor a magyar szövetség mindig készen áll arra, hogy rangos futballeseménynek adjon otthont”

– áll a válaszban.

Pénteken az UEFA közölte, készenléti terv van már arra a helyzetre, ha a Wembley-stadionban mégsem lehetne megrendezni a július 11-i döntőt, és ez a The Times értesülése szerint a Puskás Aréna. Budapest eredetileg három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő rendezési jogát kapta meg, míg Londonban a végjáték előtt három csoportmérkőzésre került, illetve kerül sor, de ezen kívül még két nyolcaddöntőnek is házigazdája lesz, ezeknek az áthelyezéséről egyelőre nincs szó.

Szijjártónak is van véleménye

Pletykákat hallottunk eddig, sem hivatalos, sem félhivatalos megkeresésről nekünk nincs tudomásunk. A “ha”-val kezdődő mondatoknak sem a politikában, sem a futballban nincs értelme. Mert mi lett volna ha a 86. percben nem pattan meg az a lövés – utalt a magyar-portugál mérkőzés első portugál góljára – “de megpattant és kikaptunk”. De ha ezt most félretesszük, azt mondom: ha jön egy kérdés, hogy Magyarország és Budapest meg tudná-e rendezni az EB-döntőt, “akkor Magyarország és Budapest készen áll”

– reagált Szijjártó Péter az ATV kérdésére a görög kereskedelmi miniszterrel tartott sajtótájékoztatója után arra, hogy London helyett lehet-e Budapest a helyszíne a labdarúgó Európa Bajnokság döntőjének július 11-én. A The Times brit lap közölte az értesülést, miszerint Nagy-Britanniában túl szigorúak a beutazási- és határkorlátozások, ezért a Wembley helyett Budapesten rendezhetik meg az EB-finálét, adott esetben. Az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA ultimátumot adott a brit kormánynak: hozzanak az Európa-bajnokság kiemelt vendégeire vonatkozó enyhítéseket, különben elveszik tőlük a finál rendezési jogát.

Az UEFA a brit lap tudomása szerint azt kérte, hogy a tornára érkező mintegy 2500 VIP-vendégnek ne kelljen a jelenleg a kötelező tíznapos karanténba vonulni, és a kivételezettek között lennének az UEFA, a FIFA, a szponzorok, és a mérkőzést közvetítő tévétársaságok dolgozói is.

Budapest a The Times szerint

azért lenne esélyes az EB fináléra, mert egyedüliként vállalt teltházas mérkőzéseket.

“Ha…” – mi biztosítani tudnánk az igazi teljes futballélményt

Szijjártó Péter munkatársunk kérdésére hangsúlyozta:

egyetlen szervezet döntheti el ezt a kérdést, az UEFA. “Ha elméletileg föltesszük a kérdést, és játszunk egy olyan játékot, hogy mi lenne ha, akkor nyilvánvaló, hogy Budapest és Magyarország készen állna egy EB-döntő megrendezésére. Hiszen mi vagyunk az egyetlen helyszín, amely biztosítani tudjuk a teltházat, az igazi, teljes futball élményt, köszönhetően a sikeres oltási stratégiánknak.

“Mi most már hál’ Istennek vagyunk abban a helyzetben..(?)

infrastruktúra szempontjából, egészségügyileg, gazdaságilag és szervezésileg, hogy gyakorlatilag bármilyen sporteseményt bármilyen rövid idő alatt meg tudunk rendezni. Megvannak hozzá a létesítményeink, a szervezőink, és jó az egészségügyi helyzet – mondta Szijjártó Péter. De mivel egyelőre ilyen felkérés nem történt, ez csak játék a gondolatokkal. “De készen állnánk”

– nyomatékosította a külgazdasági és külügyminiszter.

 

brit

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.