Szijjártó felajánlkozott, de Zelenszkij inkább Naftali Bennettet választaná

Szijjártó Péter külügyminiszter Brüsszelből jelentkezett be Facebook-oldalán és elmondta, hogy az elmúlt hetekben sokan mindent megpróbáltak annak érdekében, hogy Ukrajnában elkerülhető legyen, mert a háború emberéleteket követel. A sokatmondó gondolatait tett követte: telefonon felajánlotta a feleknek, hogy Magyarországon ejtsék meg első tárgyalásukat.

Miért ne Magyarországon?

Ha már nem jött be a „mondás”, miszerint Orbán Viktor „békemisszója” akadályozta meg a háború kirobbanását, akkor meglovagolandó a helyzetet, hátha sikerül a 2.0 verzió: hogy Budapesten béküljenek ki (meg) a felek! Mondhatnánk, hogy „ögyes próbálkozás”, bár az ukrán fél jelzése egyértelmű -ha létezik ilyen a politikába- NEM.

Mint mondta, kicsit üdítő volt ma arról olvasni, hogy az oroszok és az ukránok tárgyalnának egymással. A tárgyalások helyszínében vita volt, felhívta Szergej Lavrovot, javasolta neki, hogy ezeket a megbeszéléseket tartsák Budapesten, ami egy biztonságos helyszín mindkét rágyaló delegáció számára. Az ukrán kormánynak is jelezte ezt, mint mondta,

egyik fél sem zárkózott el ettől.

A külügyminiszter hangsúlyozta: mi a békében vagyunk érdekeltek, és ha a helyszínnel ehhez hozzá tudunk járulni, az jó. A felek most egyeztetnek erről a javaslatról.

„Reméljük a legjobbakat”

– mondta, hozzátéve, hogy az ENSZ vezetőivel is erről fognak tárgyalni New Yorkban.

Ezzel szinte egy időben….

Volodimir Zelenszkij telefonon kérte arra Naftali Bennett izraeli miniszterelnököt, hogy Izrael közvetítsen Oroszország és Ukrajna között a tűzszüneti tárgyalásokon.

Ezt a Kan közszolgálati műsorszolgáltató jelentette, és izraeli és ukrán források is arról számoltak be, hogy Zelenszkij elnök azt javasolta Bennett miniszterelnöknek a pénteki beszélgetésükön, hogy Jeruzsálemben, és nem Minszkben folytassanak tárgyalásokat Oroszország és Ukrajna között. Kijev már a múltban is többször kérte Jeruzsálem segítségét. Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök kétszer is beleegyezett ebbe, de Putyin visszautasította ajánlatát, ahogyan Naftali Bennett kormányfő októberi kísérletei sem vezettek eredményre – emlékeztetett az MTI.

Kijev már a múltban is többször kérte Jeruzsálem segítségét

Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök kétszer is beleegyezett ebbe, de Putyin visszautasította ajánlatát, ahogyan Naftali Bennett kormányfő októberi kísérletei sem vezettek eredményre.

Kijev Jeruzsálemet semleges közvetítő félnek tekinti, mert jó kapcsolatokat ápol Kijevvel és Moszkvával is, bár Törökországot is felkérték hasonló feladatra a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli lap honlapjának korábbi diplomáciai forrása szerint. Oroszország pénteken bekérette Michael Ben Cvit, Izraeli moszkvai nagykövetét, miután csütörtökön Jaír Lapid izraeli külügyminiszter elítélte és a nemzetközi rend súlyos megsértésének nevezte az Ukrajna elleni orosz hadműveletet.

Forrás

Kapcsolódó

 

Szijjártó felajánlkozott, de Zelenszkij inkább Naftali Bennettet választaná

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük