Szijjártó három levele – a suttyóság magasiskolája

Szijjártó Péter azok után hogy az amerikai választásikampány finisében  még arról szónokolt, hogy Bidennek  először meg kellene válaszolnia az ukrajnai korrupciógyanús ügyeiben felvetődő kérdéseket, mielőtt újra Magyarországgal kezdene foglalkozni, most túllépve az előbbieken levelet írt három új amerikai miniszternek is.

Antoni Blinken külügyminiszternek így ír a megszeppent Szijjártó

Az Egyesült Államok az Európai Unió mellett Magyarország legfontosabb stratégiai partnere és szövetségese, és a kétoldalú kapcsolatok az elmúlt években kiemelkedő mértékben fejlődtek. Szijjártó Péter meglátása szerint a jelenlegi kivételesen jó viszony lehetőséget nyújt a két országnak arra, hogy szembeszálljanak a koronavírus-járvány miatt keletkezett kihívásokkal, és szorosabbá tegyék a transzatlanti együttműködést, amely létfontosságú az európai biztonság szempontjából. 

Hangzik Magyarország vezetésének szerepét kicsit túlértékelve a levél eleje. A levél ami akárcsak Orbán Viktoré amit Joe Bidennek küldött és éppen ma reggel ismertettünk, szintén kitér név említése nélkül ugyan, de a trumpi csodálatos négy esztendő együttműködésének dicséretére.
Idén lesz 100 éve, hogy a két ország között diplomáciai kapcsolat jött létre, és az évforduló a magyar miniszter szerint szintén lökést adhat a kétoldalú viszonynak folytatódik a levél.

Egy másik szintén kerek évfordulóról, arról, hogy éppen 80 éve 1941-ben  üzent hadat a fasiszta Németország elsőszámú támogatója Magyarország az USA-nak, viszont bölcsen hallgat a külügyér

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a magyar kormány ezután is a közösen osztott értékeken, a közös érdekeken és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést vár, ő pedig személyesen is a politikai, biztonsági, gazdasági és kulturális téren folytatott együttműködés előmozdításán dolgozik.

Vásárolunk ezerrel!

A NATO-n belüli együttműködés fontosságára utalva a miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország számos nemzetközi katonai misszióban vesz részt, az elmúlt időszakban jelentős erőfeszítéseket tett védelmi költségvetésének növelésére, és legkésőbb 2024-re el is éri a szövetségi vállalásban szereplő 2 százalékos szintet. A védelmi beruházások nagysága a 20 százalékos küszöbnél nagyobb mértékben emelkedett, és több kétoldalú egyezmény is segíti a katonai partnerséget az Egyesült Államokkal – tette hozzá.
Mint Szijjártó Péter írta, a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági együttműködés is nagymértékű fejlődést mutatott az elmúlt években. Jelenleg mintegy 1700 amerikai vállalat 106 ezer embert foglalkoztat Magyarországon, az Egyesült Államok az európai országokon kívül a legnagyobb befektető hazánkban, és a legnagyobb nem európai exportpartner is. A kétoldalú kereskedelem 2019-ben 2,3 százalékkal, 5,8 milliárd dollárra nőtt.
Jelezte a magyar miniszter azt is, hogy az új amerikai kormányzattal igyekszik újabb gazdasági és üzleti együttműködési területeket feltárni.
Kifejezte reményét, hogy mielőbb személyesen találkozik amerikai partnereivel.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszternek és Jennifer Mulhern Granholm energiaügyi miniszternek is vitt levelet a “drót-posta”

A kereskedelmi miniszternél Szijjártó Péter arra is rámutatott, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek legyőzésében az amerikai kereskedelmi tárcának kulcsszerepe lesz.
Magyarország nagyra értékeli azt a sikeres fejlődést, amelyet az elmúlt években értek el a kétoldalú kereskedelemben, ezek megszilárdítására törekszik, és további lehetőségeket keres az együttműködésre a közös érdekek mentén – húzta alá. Kifejtette: Magyarország számára prioritás a szoros kapcsolatok fenntartása a globális nemzetközi gazdasági partnerek közé tartozó Egyesült Államokkal.
Jennifer Mulhern Granholm energiaügyi miniszternek a magyar külügyi és külgazdasági tárca vezetője egyebek között azt írta, hogy a kétoldalú együttműködés az energia területén is komoly mértékben fokozódott az elmúlt években, és az elért eredmények – köztük az energiabeszerzés többirányúvá tétele, illetve az amerikai cseppfolyósított gáz fogadására alkalmas kikötői terminál létesítése a horvátországi Krk szigeten – szilárd alapot nyújtanak ennek folytatásához. A kormány elkötelezett a klímaváltozás elleni harcban, és kiemelt figyelmet fordít a megújuló energiaforrásokra, az atomenergia szerepét illetően pedig nagyon hasonló az álláspontja az amerikaihoz.
Szijjártó Péter meggyőződését fejezte ki, hogy az új amerikai kormányzattal is széles és közös alapra fogják helyezni a kétoldalú kooperációt az energiaügyek területén.

Az utóbbi reményhez legyen elég egy egyszerű népi mondás: a remény hal meg utoljára!

Szijjártó archív

Szijjártó

6 hozzászólás

 • 2021.01.21 - 11:06
  Közvetlen hivatkozás

  1. A járvány úgy kell a Fidesznek, mint egy falat kenyér…
  2. A magyar diplomácia a legalja magyar foci szintjére süllyedt, ahol gengszterek “jatszanak”. Élesen meg kell különböztetni a szintet például a volt SBTC által kepviselttől: volt szerencsém játszani velük, ellenük – öregfiúk persze -, és tudom: természetes módon adták meg a tiszteletet, amelyet ők maguk is megkaptak. De beszélhetnék más öregfiúkról is – FTC, Újpest, MTK, Tatabánya…
  Az Orbán-Szijjártó szint máshol ismeretlen…

  Válasz
 • 2021.01.21 - 14:37
  Közvetlen hivatkozás

  Proli kipcsák ez a vizfejü. nem veszik ezeket az elmebetegeket komolyan, a világ szégyene ez a magyar kormány . nyomorék,primitiv. és alja emberszabásúakból áll,, csak rájuk kell nézni…egyik borzasztóan néz ki mint a másik. mocskos , vizfejü. bandzsa és egy fő zsiros disznó- diplomácia ezeknél nem ismert !!

  Válasz
 • 2021.01.21 - 14:51
  Közvetlen hivatkozás

  A magyar történelem legszégyenletesebb hazug tolvaj kormánya élén egy klepto és cezaromániás elmebeteggel.
  Mondjon nekem valaki egyetlen olyan kormánytagot akire rábízná lufiját, biciklijét, pláne gyerekét.
  Naugye!

  Válasz
 • 2021.01.21 - 17:35
  Közvetlen hivatkozás

  Van a világon hely,ahol szíjjártót komolyan veszik?Úgy viselkedik,mint az agresszív kismalac. Megy neki mindennek,és mindenkinek ész nélkül.Bár ez valószínűleg fertőző,mert a gazdája ugyanilyen.Botcsinálta politikusok.
  Komolytalan bagázs,csak nehéz megérteni,hogy hogyan tudtak a nyakunkon maradni már 11.éve. Értem én,hogy szavazatvásárlás, meg a választás napján összeomló rendszer,és fideszes matek a kétharmadhoz,de ha nem vagyunk ilyen birkák,már rég megszabadulhattunk volna tőlük. ’22-ben másképp kell csinálni

  Válasz
 • 2021.01.22 - 12:36
  Közvetlen hivatkozás

  Azt hiszem így meggyőződhet az amerikai kormány is, hogy mennyit ér a jelenlegi magyar külügyminiszter szava. Hasonlót csak hitvány emberek szoktak művelni, akiknek nincs gerincük.

  Válasz
 • Visszajelzés: Ilyen még nem volt! - Az Egyesült Államok Izrael barátságát barátságát ajánlja az arab államoknak - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük