Sorting by

×

Szijjártó külügyér Iránban – A para pillanatai…..?

Szijjártó Péter és hét magyar cég képviselője megspékelve Hoppál Péterrel Iránba utazott, ahol Hossein Amir-Abdollahian külügyminiszterrel tárgyalt és találkozót tervezett Ebrahim Raiszi iráni elnökkel és a gazdasági miniszterrel is. Az eseményről fotókkal tűzdelt beszámolót posztolt közösségi oldalán, melyeken feltűnő, hogy a magyar külügyminiszter finoman fogalmazva sem volt felhőtlenül boldog. A tárgyalás utáni sajtótájékoztatón ugyan mindketten azt mondták, hogy “minden nagyon szép, meg jó és meg vannak elégedve”, de a mimika és a testbeszéd mást sugallt.

Mi lehetett a bibi?

Európának fontos érdeke annak megakadályozása, hogy az Afganisztánból kiinduló újabb tömeges migrációs hullámok elérjék a kontinenst, ami felértékeli Irán szerepét

– közölte Szijjártó csütörtökön Teheránban. A Hosszein Amír Abdollahjan iráni külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy fontos lenne megakadályozni az Afganisztánból meginduló tömeges migrációs hullámokat, de ha nem is sikerül, akkor azt kell meggátolni, hogy ezek az emberek eljuthassanak Európáig, ami felértékeli a szomszédos Irán szerepét.

Nyilvánvaló, hogy ha ezek az emberek megindulnak Európa irányába, akkor az ránk nézve súlyos biztonsági és járványügyi kockázatokat fog jelenteni

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter, aki arról is beszámolt, hogy

százezer Sinopharm vakcinát vitt ajándékba az ott élő afgánok oltására.

Szijjártó Péter kitért az utóbbi években összeomlott iráni nukleáris megállapodás témájára is. Elmondta, hogy Magyarország minden olyan javaslatot támogat, amely közelebb visz a helyreállításához.

Mi úgy látjuk, hogy a világ jelenleg éppen elég nehézséggel küzd, ezért felértékelődik annak a lehetősége, hogy egy-egy konfliktust le tudjunk zárni

– fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette:

ha sikerülne újraépíteni a kapcsolatokat Iránnal, a világ biztonságosabb hely lenne. De Magyarország addig is készen áll a lehető legszorosabb együttműködés kialakítására a szankciók által nem érintett területeken.

Péntektől jöhet-mehet, aki oltott….

Megállapodás született Iránnal a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről, így a koronavírus ellen beoltott magyar állampolgárok a vakcina típusától függetlenül szabadon beutazhatnak az országba. Az erről szóló egyezmény már pénteken hatályba lép.

A külügyi delegáció mellett magyar vállalatvezetők is érkeztek velünk Teheránba mezőgazdasági, élelmiszeripari, víztechnológiai és egészségipari területekről

-tudatta Szijjártó közösségi oldalán.

Felhős volt a rosszkedv, de miért…?

A közösségi oldal fotóinak tanulsága szerint Szijjártó Péter végig-parázta a tárgyalásokat. Az okot homály fedi, így nem tudni, hogy az arcán kidagadó ereket és a szemében látható bizalmatlanságot, olykor félelembe hajló arckifejezést az itthoni, vagy az ottani problémák okozhatták. Bár az is előfordulhat, hogy csak a reggeli szokásos edzésterve borult fel és attól volt olyan feszült.

 

Szijjártó külügyér Iránban - A para pillanatai.....?

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.