Szíjjártó megint tahó volt - Lehazugozott egy oxfordi professzort - Városi Kurír

Sorting by

×

Szíjjártó megint tahó volt – Lehazugozott egy oxfordi professzort

Kényelmetlen kérdésekre kellett válaszolnia Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek a GLOBSEC-fórumon Pozsonyban. A CEU elüldözése és a Magyar Tudományos Akadémia bedarálása is terítékre került, adta hírül az Újszó.

Hirdetés

Parázs vita a CEU-ról

A nemzetközi konferencián gyorsan előkerültek a magyar kormány számára kényelmetlen témák, így a Közép-európai Egyetem a CEU elüldözése is Budapestről. Szijjártó a magyar kommunikációhoz híven azt állította, az intézményt nem kényszerítették a magyar főváros elhagyására. Szerinte ők csak egy olyan törvényt hoztak, amely értelmében a CEU nem adhat ki amerikai diplomákat, csak magyart, hiszen a külügyminiszter szerint az egyetemnek nincs székhelye az Egyesült Államokban.

Ekkor kért szót a közönség soraiban  helyet foglaló Timothy Garton Ash, az Oxfordi Egyetem professzora aki a magyar külügyminiszterhez intézett felszólalásában azt mondta, Szijjártó nem mond igazat:

„Amit ön a CEU-ról mondott, egyszerűen nem igaz. A teremben tartózkodó személyek legnagyobb része tudja, a CEU-t arra kényszerítették, hogy elhagyja Magyarországot” – mondta a professzor.

 

A magyar külügyminiszter válaszában hazugságnak nevezte Garton Ash állítását.

A tudósító mindehhez hozzáfűzi: Valójában a CEU már tavaly tavasszal kialakította oktatási helyszíneit a New York állambeli Bard College falain belül. A CEU amerikai kampuszát akkor magas rangú magyar tisztviselők is szemrevételezték, úgy mint Palkovics László akkori oktatási államtitkár, Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár és Kumin Ferenc New York-i főkonzul.

Az MTA is téma volt

Garton Ash  professzor ugyancsak számonkérte Szijjártón, hogy a budapesti kormány elvenné az MTA kutatóintézeteit és megszüntetné az intézményrendszer költségvetési önállóságát. A külügyi tárcavezető azonban azt hangoztatta, az Akadémia továbbra is szabadon dönthet a saját bevételeiből származó források felett, az állam által adott támogatás felhasználásába azonban a kormány is bele akar szólni. Az MTA költségvetésének túlnyomó többsége az államkasszából származik. Szijjártó a Magyarország jogállamiságát ért bírálatokra csak azzal reagált, pártja, a Fidesz jelentős támogatást élvez a magyar társadalomban.

Arról, hogy a társadalmi támogatottság mióta szolgálhat indokul  a demokratikus intézményrendszer teljes lebontására, arról nem szólt a sértett magyar külügyér.

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.