Szijjártó: megnyitjuk a határátkelőt Ukrajna felé – Ukrán hatóság: ezer új koronavírus-fertőzött és 16 halálos áldozat az elmúlt 24 órában

Szijjártó Péter külügyér csütörtökön jelentette, hogy Magyarország minden határátkelőjét megnyitja Ukrajna felé. Ugyanaznap az ukrán illetékesek Kis híján ezer új fertőzöttről és 16 halálos áldozatról számoltak be. Akkor ezt most, hogy….?

Mit nekünk…?

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, naponta folyamatosan nő a fertőzöttek száma, csütörtökre már 994 új beteget regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma pedig meghaladta a 40 ezret

– derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

A közölt adatok alapján a regisztrált fertőzöttek száma 40 008, az elhunytaké 16 újabb halálos áldozattal 1067-re emelkedett, miközben eddig 17 758-an gyógyultak meg, közülük 349-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma jelenleg 21 183.

A legtöbb új beteget már legalább két hete a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentik,

ahol csütörtökre 204 új fertőzöttet regisztráltak. Második helyre ezúttal a déli országrészben lévő Odessza megye került 95 új esettel, a harmadikra pedig Kárpátalja és az ország legfertőzöttebb régiója, a főváros, Kijev, egyaránt 85 új beteggel, őket Rivne megye követi 84 új fertőzöttel.

Kárpátalján az elmúlt napban öt újabb haláleset történt, velük együtt az elhunytak száma 70-re emelkedett. A megyében eddig 2454 fertőzöttet azonosítottak, közülük 864-en gyógyultak fel a Covid-19 betegségből.

Miközben az ukrajnai járványhelyzet egyre súlyosabb, Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön bejelentette,

hogy legkésőbb hétfő reggel megnyílik mind az öt közúti átkelőhely a magyar-ukrán határon

– jelentette be csütörtökön Kijevben az ukrán partnerével, Dmitro Kuleba külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón.

Jelenleg egy határátkelőhely van nyitva,

a záhonyi, de jövő héttől a lónyait, beregsurányit, tiszaújlakit és a barabásit is megnyitják a jelenlegi utazási szabályok fenntartásával.

Szijjártó szerint azért is szükség van az újranyitásra, hogy a jelenleg

„elfogadhatatlanul hosszú várakozási idők megszűnjenek”.

A külügyér a továbbiakban sürgette a Nagyhódos és Nagypalád közötti átkelő megnyitása előtt álló bürokratikus akadályok elhárítását az ukrán fél részéről. Emlékeztetett arra, hogy az M3-as autópálya 2023-ra eléri az ukrán határt, és az ukrán fél ígérete szerint addigra az ő oldalukon is kiépül a gyorsforgalmi út. Ezenfelül magyar részről mindent elvégeztek ahhoz, hogy a beregsurányi átkelőn is elindulhasson a teherforgalom, valamint elkészültek a Záhony-Csap közötti Tisza-híd felújítási tervei is.

Ön szerint ez jó ötlet?

Forrás

miniszter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük