Connect with us

Kerítésen innen

Szijjártó Péter „főfoglalkozásban” hűti a vérmes reményeket

Megosztás

A magyar kormány élén zászlóshajójával a külügyminisztériummal és Szijjártó Péter miniszterrel, szemlátosmás maga is beijedt a hétfői ukrán-magyagyar külügyminiszteri találkozó által keltett optimista hangulattól, de az is lehet, hogy „Putyingrádból” szóltak az elvtársak: „vegyetek már vissza továrisik.”

szijjártó Péter
Megosztás

Magyar-ukrán csúcstalálkozónak akkor lehet majd értelme, ha az új dimenzióba tudja léptetni a kétoldalú kapcsolatokat, amihez azonban még sokat kell dolgozniuk a feleknek – jelentsen ez bármit is- közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Úgy látszik beijedtek

A magyar kormány élén zászlóshajójával a külügyminisztériummal, szemlátomás maga is beijedt a hétfői ukrán-magyar külügyminiszteri találkozó által keltett optimista hangulattól, de az is lehet, hogy „Putyinográdból” szóltak az elvtársak: „vegyetek már vissza továrisik.”Az igazi okot csak találgatni lehet, de meglepő, hogy az öntömjénezésre mindig kész kormány most ahelyett, hogy ünnepelné a diplomáciai sikert, ami egyelőre nem más, mint a jég felolvasztásának kezdete, inkább fanyalog.

„Hosszú az út odáig”

Szijjártó Péter

(Illusztráció, pixabay)

Úgy fogalmazott kedden a tárcavezető  hogy magyar-ukrán csúcstalálkozónak akkor lehet majd értelme, ha az új dimenzióba tudja léptetni a kétoldalú kapcsolatokat, amihez azonban még sokat kell dolgozniuk a feleknek.

„Hosszú az út odáig, hogy felső szintű találkozóra kerüljön sor, de mi készen állunk ezen közös munka elvégzésére Tegnap fontos lépéseket tettünk. A következő napokban, hetekben az oktatási kormányközi munkacsoportnak kell elvégezni azt a munkát, amelynek nyomán lehetővé válik, hogy a 2015-ben már a magyar közösség rendelkezésére álló jogokat a magyarok Kárpátalján visszakapják”

– mutatott rá.

„Dolgozunk azon, hogy a két országot összekötő infrastrukturális fejlesztések sikeresek legyenek, hogy a határtérségben közlekedési fejlesztéseket tudjunk végrehajtani. Mindezek maradéktalan teljesülése tud új dimenziót, új korszakot jelenteni (…) És ha ez megvan, akkor van értelme arról beszélni, hogy a felső szintű találkozó megtartása hogyan és mikor történjen”

– fűzte hozzá.

Ukrajnában nem fegyverszállításra, hanem tűzszünetre van szükség

Az Európai Unió e heti csúcsértekezlete kapcsán hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is úgy látja, hogy az ukrajnai háborúnak nincs megoldása a csatatéren, ezért nem fegyverszállításokra, hanem tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

„És éppen ezért mi nem tartjuk jó javaslatnak azt, hogy újabb sokmilliárd eurót szánjunk arra, hogy a háború folytatódhasson. De értjük, hogy az európai uniós tagországok többsége a háborús pszichózis állapotában van, ezért kompromisszumos megoldást jelenthet, ha az Ukrajnának szánt pénzösszegek biztosítása esetében évről évre újra és újra az egyhangúság követelményével kell döntést hozni. (…) Tehát hogyha minden évben újra döntésre kerül sor, akkor az lehet egy kompromisszum”

– fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Ezeket olvasta már?

felhívás

Szerző