Szijjártó szövegértési problémája: Tusk nem a magyar nemzetet, hanem annak vezetőit bírálta

Nem feltételezem sem Szijjártó külügyminiszterről, sem a fidesz-kommunikátorokról, hogy egy papiroson lévő betűhalmaz kifogna acélos elméjükön, sokkal inkább az lehet a helyzet, hogy kézzel-lábbal kapálóznak az egyre sűrűsödő, munkájukat kritizáló vádak ellen.

Inkább, mint, hogy változtatnának…. Innen lehetetlen?

Ahogy arról beszámoltunk, Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke a Szabad Európának adott interjút, amelyben többek között érintette a magyarországi helyzetet is. Szerinte

Orbán Viktor “próbálkozása egy általa illiberális demokráciának nevezett új ideológia megteremtésére voltaképpen egy korcs demokrácia”.

hozzátéve,

hasonló negatív folyamatok figyelhetők meg szülőhazájában, Lengyelországban is.

Szijjártó-kontra

A külügyminiszter közösségi oldalán érvek helyett az alábbiakat írta:

„Azt értem, hogy Donald Tusknak nehezére esett, hogy kiszorult a lengyel belpolitikából.
Azt is értem, hogy még inkább nehezére esik, hogy nem tud(ott) visszakerülni. Azt is érteni vélem, hogy frusztrálja a lengyel és a magyar kormány – nemzeteink sok évszázados testvériségén alapuló – jó együttműködése.

Mindezekkel együtt azonban elfogadhatatlan “korcs”-nak nevezni a magyar demokráciát.

Ezzel Donald Tusk a magyar nemzet teljesítményét vonja kétségbe, a magyar nemzet ugyanis egész történelme során, egészen harminc évvel ezelőttig harcolt azért, hogy szabadságban és demokráciában élhessen.

Donald Tusk számára adott volt a lehetőség, hogy bizonyítson,

ő azonban a legnagyobb európai pártcsalád vezetőjeként semmit nem tett azért, hogy az európai emberek könnyebben vegyék a világjárvány nyomán előállt egészségügyi és gazdasági kihívásokat. Donald Tusk egyetlen lélegeztetőgép beszerzéséhez vagy egyetlen európai munkahely megvédéséhez sem nyújtott segítséget.

Donald Tusk kudarcot vallott. Pártvezetőként és sajnos emberként is.”

Nem irigylem Szijjártót….

Nem lehet kellemes feladat magyar képviselőként, minisztereként uniós rendezvényen megjelenni annak ellenére sem, hogy sokatpróbált és látott politikusok között kellene partnerként viselkedniük. Persze erre megoldás, a „keleti nyitás”, ott szívesen fogadják a „magukfajtát”.

PM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük