Sorting by

×

Szijjártó “több tiszteletet” akar a Biden-adminisztrációtól és akkor hajlandó együttműködni

Tisztelet szó magyarázata az értelmező szótár szerint: valaki, vagy valami érdemének, értékének vagy jelentőségének elismerése és megbecsülése. Szijjártó Péter szerint a magyar kormány szeretne együttműködni Joe Biden adminisztrációjával, de ehhez több tiszteletet kér Magyarországnak. A magyar külgazdasági és külügyminiszter az Euronews brüsszeli stúdiójában a Global Conversation című műsor vendégeként adott interjút, ebből idézünk.

Múlt pénteken Ön is Moszkvában járt. Kérte Navalnij szabadon engedését?

“Nagyon fontos kétoldalú kérdések voltak napirenden. Tárgyalnom kellett a vakcinák Oroszországból történő beszerzéséről, mivel nemzeti szabályozó hatóságunk jóváhagyta az oroszok által gyártott vakcina sürgősségi felhasználását. Másrészt pedig biztosítani kellett az ország jövőbeni gázellátását tekintettel arra, hogy hosszú távú gázvásárlási szerződésünk az ősszel lejár. Szóval, nagyon fontos bilaterális kérdések szerepeltek a napirenden,

a tárgyalásaim kizárólag kétoldalú kérdéseket érintettek.”

Joe Biden elnökségével új korszak köszöntött be a magyar-amerikai kapcsolatokban. Magyarország azon kevés országok egyike volt, amely támogatta Donald Trumpot. Orbán Viktor kormányfő azt mondta, “nem létezik B terv”. Most már van?

“Mivel nem vagyunk amerikaiak, nincs túl nagy jelentősége annak, hogy kit támogatunk, hiszen mi nem szavaztunk az amerikai elnökválasztáson.

Annyit mondhatok, hogy nagyon-nagyon jó kapcsolatunk volt az előző amerikai vezetéssel.

Abszolút nem túlzás azt állítani, hogy 2016 és 2020 között a valaha volt legjobb politikai kapcsolat állt fenn a két ország között, ez pedig elsősorban az Egyesült Államok volt elnöke és Magyarország miniszterelnöke közötti nagyon jó személyes kapcsolatnak volt köszönhető. (…)

Nyitottak vagyunk arra, hogy folytassuk a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatot. Bízunk abban, hogy a másik oldal is hajlandó lesz erre.”

Ön személyesen kritizálta Joe Bident és a fiát. Ha jól emlékszem, állítólagos korrupciós ügyek tisztázását kérte tőlük Ukrajnában. Megbánta ezt?

Szerintem ha idézünk valamit, akkor azt pontosan kell tennünk, ugyanis a következő történt.

Én nem kritizáltam senkit, mert nekem nem az a dolgom, hogy más országok elnökjelöltjének minőségét megkérdőjelezzem.

Joe Biden, a mostani elnök kritizálta Magyarországot, amikor autokratikus országnak nevezte. Szerintem ez az ország iránti tisztelet és bizalom hiányát mutatja. Mivel mindez a választási kampány alatt történt, így magyarázható azzal a ténnyel, hogy a kampányok alatt elhangoznak olyan dolgok, amelyek később aztán nem. (…)

És tudja, ha minket magyarokat autokratikus államnak neveznek, az mindig egy sértés. A mostani miniszterelnök az első volt, aki szovjet csapatok távozását követelte Magyarországon. Fontos szerepe volt a demokratikus átmenetben és négyszer választották meg Magyarország miniszterelnökévé.”

Az elvesztett választások után is a politikában maradt, elszámoltatható volt és újra indult a mandátumáért.

Nem tudok nála demokratikusabb politikust elképzelni jelenleg Európában.

Tavaly decemberben az Európai Unió végül jóváhagyta a következő hétéves költségvetést, és egy új eszközt csatoltak hozzá, melyet jogállamisági mechanizmusnak hívnak. Ön szerint előfordulhat, hogy Magyarország emiatt kevesebb európai forráshoz jut?

Nem. Miért lenne ez ez így?

Nincsenek problémáink a jogállamisági feltételekkel és a demokratikus feltételekkel sem, hiszen mi demokrácia vagyunk, és a jogállamiság nagyon világosan érvényesül Magyarországon.

A Szijjártó Péterrel készült teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

hó

átver

3 hozzászólás

 • 2021.01.28 - 09:08
  Közvetlen hivatkozás

  Hát ezen akkorát röhögtünk családilag, hogy zengett a ház. Elképzeltem Bident,aki elolvassa ezt az idióta nyilatkozatot, majd úgy megijedt, hogy csendben összefosta a lábaszárát. De a valós helyzet az, hogy jót röhög rajta, mint mi, vagy begorombul, hogy mit képzel magáról ez a kis modor talán nyikhaj. Megjegyzem:-ennyi pénzért már normális, jómodorú, diplomáciai érzékkel rendelkező külügyért is találhatott volna orbán. Másrészt szíjjártó már megint Magyarországgal takarózik, pedig nem az országgal van baja Bidennek,hanem az autokrata kormánnyal. A FIDESZ NEM EGYENLŐ MAGYARORSZÁGGAL!!! De ezt mindig el játsszák, ha piszkálják őket a dilinyós kormányzásuk miatt. Ja, és még annyit ehhez a sztorihoz, hogy a sas soha nem kapkod legyek után…..

  Válasz
 • 2021.02.16 - 19:49
  Közvetlen hivatkozás

  nem is tudtam hogy Orbán kérte hogy vonuljanak ki az oroszok!! És láss csodát meg is tették!!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.