Szijjártó újabb trükkje, hogy egymásra uszítsa az ország két felét - Városi Kurír

Sorting by

×

Szijjártó újabb trükkje, hogy egymásra uszítsa az ország két felét

Mára nem kérdés, hogy lesz a koronavírus-járványnak negyedik hulláma, de ha a jelenleg még beoltatlan emberek egy jelentős része felveszi a vakcinát, akkor azt nyugodtabban, biztonságosabban várhatjuk – jelentette ki hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten a tárca közleménye szerint.

Hirdetés

Szijjártó szerint a WHO jelesre vizsgázott

A külügyminiszter Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatóját fogadta Budapesten, majd sajtótájékoztatóján kiemelte: a járvány egyszerre támad egészségügyi, gazdasági és társadalmi fronton, és ha az ország nem lesz elég védett, akkor komoly károkat tud okozni mindhárom területen.

“Hogy a háromfrontos támadást ki tudjuk-e védeni, hogy ne kelljen zárnunk és újabb súlyos korlátozó intézkedéseket bevezetnünk, az bizony a jelenleg oltatlan embereken múlik

– mutatott rá Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy akik az immunizáció vagy egyes vakcinák ellen hergelnek, azok kiszolgáltatják Magyarországot a negyedik hullám károkozásának.
A külügyminiszter úgy vélekedett, hogy számos nemzetközi szervezet kudarcot vallott a világjárvány kezelése során, mégpedig azért, mert azt egy geopolitikai-ideológiai háború megindítására használták fel, eközben viszont a WHO, amely mindvégig emberéleteket akart menteni, és ellen tudott állni a külső nyomásgyakorlásnak,

“jelesre, sőt kiválóra vizsgázott”.

Leszögezte, hogy a delta vírusvariáns megjelenésével és dominánssá válásával az Egészségügyi Világszervezet szerepe is megnő, hiszen ott dolgoznak a világ legjobb járványügyi szakemberei. Ennek kapcsán aláhúzta, hogy ők hagyták jóvá a kínai Sinopharm vakcinájának globális használatát, és velük vitatkoznak magyar baloldali ellenzéki politikusok, akik még mindig egyes oltóanyagokkal szemben hergelnek itthon politikai okokból. A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarország továbbra is támogatja a WHO munkáját, a világszintű szolidaritás keretében több mint másfél millió vakcinadózist adott eddig át más országoknak, és ilyen segítségre a kormány a jövőben is készen áll majd, amennyiben az nem veszélyezteti a magyar oltási program sikerességét.
Szijjártó arról számolt be, hogy a világjárvány kitörése óta a WHO főigazgatója a szervezet mindössze három tagállamát látogatta meg kétoldalú alapon, most harmadikként Magyarországot.

“Ennyit a magyar járványkezelés elszigeteltségéről, ennyit a rólunk alkotott nemzetközi egészségügyi véleményekről”

– mondta, hozzátéve,  és ezzel egyben azonnal meg is cáfolta előző mondatát amely azt sugallta azért jött a vendég, hogy elismerje a magyar járványkezelést, hogy Tedrosz tartja a nyitóelőadást a magyar nagykövetek éves konferenciáján.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz köszönetet mondott a magyar kormánynak a vakcinák adományozásáért, illetve Karikó Katalin kutatóbiológusnak úttörő munkájáért

Továbbá figyelmeztetett, hogy az oltóanyagok méltánytalan eloszlása termékeny táptalajt nyújt a vírus terjedéséhez, és közölte, hogy a világon több mint 4,8 milliárd vakcinadózist adtak be eddig, de ezeknek a 75 százalékát mindössze tíz országban. Kiemelte: a WHO arra törekszik, hogy szeptember végére minden ország beoltassa a lakossága legalább 10 százalékát, majd az év végére ez az arány elérje a 40 százalékot, a jövő év közepére pedig a 70 százalékot. Idáig a világ országainak csupán mintegy felében haladta meg a 10 százalékot a lakosság átoltottsága.

A felek a találkozón együttműködési megállapodást írtak alá a világméretű humanitárius válságok elleni együttműködés előmozdításáról, a sürgősségi orvosi ellátás megerősítéséről és a jól felkészült, fenntartható és ellenálló helyi képességek fejlesztéséről.

Hungarikum

Arról szó sem esett, hogy a magyar kormányfő és fő szakembere, akinek mellesleg semmi köze a vírus védelemhez, miért a maszkviselés ellen lobbizva igyekszik oltásra bírni a magyarokat, talán csak nem az az ok, hogy Orbán -mint mindenben- a pandémia ellen vívott harcban is ahelyett, hogy valami mellé állna, inkább valami ellen foglal állást?

A vasárnap érkezett menedékkérők nagy részét amerikai és osztrák kérésre szállították Magyarországra.

“Magyarország 110 százalékig lojális, megbízható partnerként viselkedik az afganisztáni evakuálási műveletek során, ezért ezt várja el szövetségeseitől is, ami azonban nem minden esetben valósul meg”

– mondta Szijjártó Péter hétfőn Budapesten.

A sajtótájékoztatón a külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett, hogy előző éjszaka megérkezett Budapestre a mentőakcióban részt vevő első repülőgép, 173 emberrel a fedélzetén, akiknek egy jelentős részét amerikai és osztrák kérésre szállították el. Az afgán állampolgárokat Röszkére vitték tovább.

A miniszter hangsúlyozta, hogy cserébe

a kormány azt várja el, hogy a szövetségesek, köztük a kabuli repülőtér felügyeletét ellátó amerikai katonák, ne gátolják a Magyarország által kihozni kívánt emberek bejutását a légikikötő területére, ahogyan ez az elmúlt időszakban többször megtörtént.

Szijjártó szerint elfogadhatatlan az az érvelés, hogy a túl nagy tömeg miatt akadályozták meg a bejutást.

Mi nem növeljük a tömeget, ott a gépünk, bemennek az emberek, és felszállnak. Nem várakozni akarjuk bevinni oda az embereket”

– mondta Szijjártó.

Kapcsolódó

 

Szijjártó

 

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

 • 2021.08.23 - 14:17
  Közvetlen hivatkozás

  Ezt a féreg bandát mielöbb le kell váltani, hazug tolvaj népgyilkosok, élen OV val ..

  Válasz
 • 2021.08.23 - 15:22
  Közvetlen hivatkozás

  …… sőt, a felelősséget egyenesen rálőcsöli az oltatlanokra. A MOK azt mondja már egy ideje, hogy legalább beltéren viseljünk maszkot, mire gulyásgergely azt mondja, hogy a kormány szerint ez felesleges. Hánehogymá a hozzáértő orvosi kamara mondja meg, hogy mi legyen! Majd a dilettáns, semmihez sem értő orbán, meg a bandája mondja meg, hogy mi véd, és mi nem.
  Értjük mi, hogy valahogy, valakikre rá kell sózni a betárolt kínai vakcinát, bár nem hiszem, hogy van ember, aki bízik még benne orbán baklövése után, amikoris a hatvanon felülieket oltották vele.
  Azt is javasolták, hogy a tömegrendezvényeket most nem kéne megtartani, de a kormány pont lesz@rja mindenki véleményét

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.