Szijjártó úr! Tessen végre dönteni! - Hétfőn aláírta a Kína és Oroszország elleni szankciós listát, aztán hevesen tiltakozott véleménye ellen - Városi Kurír

Sorting by

×

Szijjártó úr! Tessen végre dönteni! – Hétfőn aláírta a Kína és Oroszország elleni szankciós listát, aztán hevesen tiltakozott véleménye ellen

Értelmetlen, magamutogató és káros döntésnek nevezte Szijjártó Péter külügyminiszter Brüsszelben, hogy az EU Külügyi Tanácsa összesen öt országgal szemben döntött szankciós intézkedésekről. Mondta mindezt nem sokkal azt követően, hogy ő maga is hozzájárult a szankciós listához.

Hirdetés

A duplikált Szijjártó esete….

A döntések 11 magánszemélyt és négy jogi személyiséget érintenek, velük szemben az uniós számlák zárolásáról és vagyonbefagyasztásról is határoztak a külügyminiszterek, az EU nemrégiben elfogadott, globális emberi jogi szankciós határozata alapján.

Szijjártó Péter szerint ilyen stratégiai döntést legalább az állam- és kormányfőknek kellene meghozniuk, mert most életeket kell menteni és ilyen döntések után soha semmi sem változik

-mondta nem sokkal azt követően, hogy ő maga is hozzájárult a szankciós listához.

Ezzel az ellentmondással azonban a Magyar Hang tudósítója nem tudta szembesíteni, mert brüsszeli sajtótájékoztatójára csak a kormánypárti sajtót hívták meg.

Parászka Boróka romániai magyar újságíró közösségi oldalán írta le, hogy mit gondol a fentiekről:

“Mutatok most egy példát arra, hogyan mond ellent a politika önmagának, hogyan számol le önmagával, leghűségesebb híveivel. Vagy ha úgy tetszik, milyen a “közéleti kognitív disszonancia”. (Többszörös idézőjel)

“Értelmetlen, magamutogató és káros döntés kínai személyeket az EU szankciós listájára tenni”

– nyilatkozta Szijjártó Péter azzal kapcsolatban, hogy az EU 11 személyt, többek között 4 kínait helyezett emberi jogi okok miatt szankciós listára. Hszincsiang Tartomány tisztségviselői az ujgurok ellen elkövetett jogsértések miatt szerepelnek ezen a bizonyos listán.

A kínai ujgur közösség elnyomása miatt évek óta folyik a tiltakozás:

ennek a kisebbségnek a tagjait kényszermunkatáborokba zárják, a nőket tömegesen abortuszra, vagy sterilizációra kényszerítik. Több bizonyíték is világot látott az utóbbi években, hogy a koncentráció táborokba zárt ujgurokat kínozzák, szerveikkel kereskednek. Egyre határozottabb az álláspont, hogy ami Hszincsiang Tartományban zajlik, az kimeríti a népirtást.

Az ezzel szemben való fellépést nevezi a Kínával szoros gazdasági és politikai kapcsolatokat ápoló Magyarország külügyminisztere, Szijjártó Péter “értelmetlen, és magamutogató” döntésnek.

Az ujgur kisebbséget ért atrocitásokat az EP egy erdélyi magyar képviselője Sógor Csaba, az Ujgur Baráti Társaság elnöke követte, dokumentálta és tette szóvá az uniós diplomáciában következetesen az elmúlt években. Igen, az a Sógor Csaba, aki egyébként a Fideszhez lojális politikusként dolgozott, és aki a nagyon rossz emlékű “Szar-gentini” poént elsütötte a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban. Mely jelentés többek között a kisebbségi jogok megsértése miatt marasztalta el Magyarország kormányát.

szankció
illusztráció Városi Kurír

Ha úgy tetszik, a kör bezárult:

a kisebbségi jogokat sértő magyar kormány nemhogy a saját roma állampolgárainak a jogait nem védi, de a kényszersterilizált, koncentrációs táborokba zárt ujgurokét sem. Következetes! És hűségesen kitart üzleti érdekei és a kínai együttműködés mellett szemben a legalapvetőbb emberi jogokkal.

Ha úgy tetszik: még a leglojálisabb Fidesz híveknek is ellentmond a magyar kormány, a leghűségesebb követők elveit, érveit is felülírja. Semmi sem számít, sem kisebbségi jogok, sem emberi jogok, sem elvek. Csak az üzlet meg haszon.

Fogalmam sincs, hogy mindehhez a Fideszhez lojális, de bizonyos elvekhez és értékekhez mégiscsak ragaszkodó emberek hogy viszonyulnak

Azt sem tudom, hogy amikor a magyar külügyminiszter ilyen nyilatkozatokra ragadtatja magát, akkor megkérdezi-e a hozzá hű, de a terepen járatos, tájékozott embereit? Ha megkérdezi, mit kezd az információkkal? Ha nem kérdezi meg, mi végre bármiféle szakértői kör? Ha van egyáltalán még ilyen kör.

Tartok tőle, hogy a Fideszhez leglojálisabb emberekkel való leszámolás folyik.

Amúgy Sógor Csaba sem EP képviselő már. Nem ő jutott befutó helyre a magyar kormányhoz igazán hűséges RMDSZ EP képviselői listájára. Viszont, amit az ujgurokról mond, azt érdemes meghallgatni. Ez itt a székely-ujgur szolidaritásról készített interjúm linkje, érdemes belehallgatni, és elmerengeni ezeken az ellentmondásokon.”

 

szijjártó

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Szijjártó úr! Tessen végre dönteni! – Hétfőn aláírta a Kína és Oroszország elleni szankciós listát, aztán hevesen tiltakozott véleménye ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.