Szikszai Rémusz: az igazságérzetemet zavarja rettenetesen, ami körülvesz

Szikszai Rémusz független színész-rendező, akinek rendezéseiben többnyire a hatalmi játszmákkal foglalkozik. Nemrég első díjat nyertetek a VIDOR Fesztiválon a Tarantino-filmből készült, Kutyaharapás című előadással, majd az Ádám almái-t dolgozta fel.

Független alkotó

“Úgy látszik, mindenkinek vannak pillanatok az életében, amikor szeret összegezni, így ötvenhez közeledve én is. Kicsit tényleg unom már a hatalmat mint témát, mert apátia uralkodott el rajtam a közéletet illetően. Oda jutott a világ, hogy az abszurd irodalom csak enyhe skicc lett, mert egyszerűen nem tud annyira abszurd lenni, hogy a valóság ne írná felül.”

Fiatalkorát a Ceausescu -diktatúrában élte meg, ez is táplálhatja undorát a hatalomtól:

“Nekem az igazságérzetemet zavarja rettenetesen, ami körülvesz. Négy éve eldöntöttem, hogy nem kapcsolom be a televíziót, azóta alig olvasok újságot, legfeljebb a szalagcímeket nézem meg a neten. Nem érzem annak a fontosságát, hogy a világ „ütőerén” tartsam a kezem. Anélkül is tudom, hogy mindenütt folyamatosan disznóságok történnek. “

A jelenlegi Orbán-rezsimről markáns véleményt fogalmazott meg:

“Ha egy nép hatvan év szocializmus után úgy gondolja, hogy húsz év elteltével egypártrendszerre van szüksége, akkor erre csak azt tudom mondani, hogy egészségére. A minap rájöttem, hogy a sorosozással a Fidesznek sikerült az, ami az ellenzéknek soha: egyetlen közös plakátra összehozni az ellenzéki pártvezetőket.”

Hogy lehet Magyarországon független alkotóként megélni:

“Igazából már csak két olyan nagy kőszínház van Pesten, ahol még nem dolgoztam: a Katona és az Örkény. Nem kedvelem a pozíciókat, nem tudom elképzelni magam egyetlen helyre kötve, ahhoz túl szabad és demokratikus vagyok. Inkább szakszervezeti vezetőként viselkedem, mintsem főnökként. “

Marton László zaklatási ügyéről ambivalens érzései vannak:

“Mélységesen egyetértek azzal, hogy az embernek viselnie kell a tettei következményeit. Azt viszont ijesztőnek találom, ha hirtelen mindenki elkezd a bűnös fején ugrálni és a holttestére vizelni. A boszorkányüldözés legalább olyan ellenszenves, mint a tett, ami azt kiváltja. Hamvas Béla szerint „a tömegnek bélgondolatai vannak”, vért akar látni. Engem minden mozgalomtól kiver a víz.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük