Szilágyi Péter, a miniszteri biztos: “A magyarság mára világnemzetté vált”

A magyar kormány nem határokban, hanem nemzetben gondolkodik – mondta Szilágyi Péter miniszteri biztos a II. Pedagógus expón szombaton Budapesten.

Szilágyi Péter kiemelte:

a nemzet szélei nagyon tágak, a mostani rendezvényre is a világ több mint 30 országából érkezett pedagógus, köztük több száz határon túli magyar.

Emlékeztetett arra, hogy a 19-20. században sok honfitársuknak kellett hazáját elhagynia, de kultúrájukat, nyelvüket, a Kárpát-medencét soha nem felejtették el.

A magyarság mára világnemzetté vált, amelynek mindig van egy központja, anyaországa, amely mindig segíti és hazavárja a magyarokat

Külhoni magyar családok éve

Beszámolt arról, hogy tavaly több mint 6000 magyar családot értek el és 10 ezer magyar gyermeket szólítottak meg a Külhoni magyar családok éve program keretében. Idén is ez a cél a Külhoni magyar gyermekek éve program során – fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy több mint 3000 külhoni magyar oktatási intézmény működik a határon túl az oktatás minden szintjén. Ezekben csak magyarul vagy részben magyarul oktatnak, és több mint 250 ezer diák tanulja a magyar nyelvet, kultúrát. Szilágyi Péter szólt a diaszpórában működő hétvégi magyar iskolákról, ismertetése szerint 213 ilyen intézményről tudnak.

Fontos adatként említette, hogy a külhoni magyarság 28 százaléka él a szórványban,

őket szórványkollégiumok segítik. Közölte, szeretnék általuk megadni lehetőséget, hogy az ott élő magyar családok magyar intézménybe írathassák gyermekeiket. Felhívta a figyelmet a Kőrösi Csoma Sándor programra, amely kifejezetten a diaszpórának szól, illetve a Petőfi Sándor programra, amely a szórványmagyarságot segíti.

Határtalanul! program

A miniszteri biztos szólt a Határtalanul! program kibővítéséről is, és közölte: két héten belül megjelenik az új pályázat. A változásokat ismertetve elmondta: eddig csak hetedikesek utazhattak, mostantól a 8-12. osztályosoknak is lehetősége lesz erre, könnyítettek a középiskolák közötti együttműködésen, közös programokat kell majd megvalósítani, és külhoni iskolák is együttműködhetnek, illetve szülők is lehetnek kísérők. Rendezték emellett a kísérő pedagógusok díjazását is.

Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár  hangsúlyozta:

a magyar oktatásban az innovációnak évszázados hagyománya van, és reményeim szerint ez a jövőben is így marad.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy az esemény fontos elméleti és gyakorlati segítséget nyújt a pedagógusnak munkájukhoz.

Budapest 2013 előtt a köznevelés területén kiemelt intézmény fenntartónak számított, mintegy 120 iskola tartozott a kezelésükbe. A megváltozott jogszabályok mellett is törekednek arra, hogy olyan feltételeket teremtsenek, amelyek lehetővé teszik a gyerekek tehetségének és képességeinek maximális kibontakoztatását.

Ezt szolgálják a számukra szervezett szabadidős programokra, kulturális rendezvényekre, táborokra, fesztiválokra. Emellett a hátrányos helyzetű, köztük a fogyatékkal élőkre szintén kiemelt figyelmet fordítanak – tette hozzá.

A II. Pedagógus expóra több ezer résztvevőt várnak

A program keretében számos előadást, workshopot, kerekasztal-beszélgetést, kreatív pedagógiai gyakorlatot tartanak az oktatási nevelési rendszer szintjei – az bölcsődék, a óvodák, az iskolák – mellett a magyarországi és határon túli magyar intézmények témakörében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük