Szili Katalin Washingtonban cserkészbálozik

Divat lett a Washingtonba járás! Vasárnap arról érkezett hír, hogy Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az “ősfideszes” érkezett az amerikai fővárosba, hogy bálozott egy jót az ottani cserkészekkel. Ha már ott van, nyilatkozgat is, hiszen pazarlás lenne csak úgy, csendben táncolgatni és kihagyni a “térítés” lehetőségét.

Kedves Katalin, mi fizettük?

Az európai választás az őshonos kisebbségek jövője szempontjából is fontos

– jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az MTI-nek Washingtonban, ahol szombaton részt vett a szokásos évi magyar pikniken és cserkészbálon.

A miniszterelnöki megbízott két hónapon belül másodszor jár Washingtonban,

amelynek magyar közösségét – mint fogalmazott – különösen a szívébe zárta.

Szili Katalin kiemelte: olyan időszakban érkezett ismét az amerikai fővárosba, amikor az anyaországban és Európában európai parlamenti választásokra készülnek.

“Itteni beszélgetéseim során azt érzékelem, hogy az itteni magyar közösség szintén készül erre a választásra, mert számára is fontos, hogyan alakul Európa sorsa a jövőben”

– jegyezte meg.

Lényegesnek nevezte, hogy az Egyesült Államokban élő magyarok is minél többen menjenek el voksolni, mégpedig arra az Európára, amelynek nemzetállamai szeretnék megőrizni történelmüket, kultúrájukat, hagyományaikat, s azt a keresztény identitást, amely Európának történelmileg is a sajátja.

“Az amerikai magyarok tapasztalatból tudják, hogy mennyire különbözik a soknyelvű Európa az egyébként azonos nyelven beszélő és olvasztótégelyként ismert Amerikától (…)
Mi nem európai egyesült államokra készülünk”

2010 óta jelentős változás történt a magyar nemzetpolitikában

Mint fogalmazott, részben az állampolgársági törvény, részben az ehhez kapcsolódó választójog, valamint a kárpát-medencei autonómiák iránti felelősségvállalás immár összeköti a magyarságot.

“Nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyetemes magyarság valóban nemzeti érzéssel vállalja fel magyarságát, és fontos számára a Kárpát-medence magyarságának sorsa és jövője is”

A miniszterelnöki megbízott kifejtette – és ezt a cserkészbálon elmondott beszédében is aláhúzta -, hogy az Egyesült Államokban május 25-én esedékes európai parlamenti választás nagymértékben befolyásolja majd Magyarország és a vele szomszédos államokban élő magyar közösségek sorsát.

“Ezért kérem honfitársaimat, szavazzanak annak szellemében, hogy – Szabó Dezső szavaival szólva – minden magyar felelős minden magyarért (…) Minden magyar számít”

Az Európai Unióban 60 milliós őshonos kisebbség él, amelynek része a felvidéki, a kárpátaljai, az erdélyi, a vajdasági, a drávaszögi, a muravidéki és a burgenlandi magyarság is.

“Az őshonos kisebbségek ügyét csakis akkor lehet tematizálni, ha olyan képviselők kerülnek az Európai Parlamentbe, akik a nemzetek Európáját támogatják, és a keresztény Európa sokszínűségét jelentő őshonos kisebbségek sorsát kedvezően befolyásolják”

Merkel ostobaságot beszélt…..

Kiállt amellett, hogy csakis egy erős Európa képes stratégiai partnere lenni az Amerikai Egyesült Államoknak. Ezzel kapcsolatban az MTI-nek utalt Angela Merkel német kancellár kijelentésére, miszerint Európának fel kell vállalnia a konfrontációt Amerikával, Kínával és Oroszországgal.

“Politikusként én nagyon sajnálatosnak tartom, hogy e globális világban ma valaki Európát azzal kívánja új vágányra állítani, hogy egyben konfrontációt hirdet meg a többi meghatározó országgal. A mai világnak inkább az együttműködésről kell szólnia. (…) Én annak örülnék, ha a választások után Európa képes lenne újra meghatározni önmagát úgy, hogy odafigyel az őshonos közösségeire, a nemzeti kisebbségeire, ugyanakkor építi azt a sokszínű nemzetek Európáját, ahol mindenki megőrizheti a saját önazonosságát és azt a keresztény kultúrát, amely Európa sajátja”

– szögezte le Szili Katalin az MTI-nek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük