Szilvásy László piarista tartományfőnök állítja: nem adott interjút az egyházi iskolák NAT-elleni tiltakozása kapcsán az Origonak!

Sosem fogom megérteni, hogy mire jó az a füllentés, ami egy napon belül várhatóan megcáfoltatik. Legyünk igazságosak: egy állítás áll szemben egy tagadással. Ugye, ha lenne bizonyíték, -hangfelvétel a riportról, vagy emailváltás, amiben a nyilatkozó leírja véleményét és hozzájárul a közléshez- az jó lenne!

A portál egyelőre nem rukkolt elő ilyennel….

Mint arról beszámoltunk, az egyházi iskolák tiltakozását elítélő cikkében az Origo többek között idézi a magyar piaristák tartományfőnökét is. Szilvásy László azonban az Indexnek azt mondja: ő nem nyilatkozott az Origónak, és nem adott közre semmilyen állásfoglalást a Piarista Rend Magyar Tartománya nevében.

A budapesti Piarista Gimnázium kezdeményezésére

a héten aláírásgyűjtés indult az egyházi iskolák tanárai körében. A pedagógusok ebben bírálják az új Nemzeti alaptantervet, és az aggodalmukat fejezik ki az oktatás helyzete miatt is. Az állásfoglalást mostanra közel 1200 egyházi iskolában tanító tanár írta alá.

Csütörtökön, mielőtt még az állásfoglalás nyilvánosságra került volna, az Origo közölt egy cikket, amelyben egyházi vezetők elítélik az aláírásgyűjtést. A cikkben idézőjelben közlik Szilvásy László, a magyar piaristák tartományfőnökének szavait, miszerint

“a terjesztett levél tanárok egy csoportjának a véleményét tükrözi”,

és nem a Piarista Rend Magyar Tartományának hivatalos állásfoglalása.

“A levelet egy véleménynek tekintem, semmi többnek”

– olvasható Szilvásytól a “Megtévesztő állásfoglalást köröztetnek egyházi iskolákban” című cikkben.

Szilvásy László cáfolja, hogy fent nevezett hírportálnak az egyházi iskolák NAT-elleni tiltakozása kapcsán nyilatkozott volna

Sőt, azt mondja:

tisztelik a másik ember véleményét függetlenül attól, hogy az egyezik-e a sajátjukkal vagy sem.

Nem úgy, nem akkor és nem arról….

Ugyanakkor Szilvásy ezt kikéri magának, az Indexnek azt mondta:

hogy az idézőjelben szereplő nyilatkozatot soha nem tette az Origo hírportál felé, és a témában eleve nem nyilatkozott semmilyen sajtóorgánumnak sem.

Kiemeli ugyanakkor, hogy a szöveg valóban tőle származik,

“de az egy levélben, más kontextusban került leírásra egy konkrét személynek, aki nem újságíró.”

Hozzáteszi, hogy az aláírásgyűjtés miatt semmilyen szankcióra nem készül a Piarista Rend Magyar Tartománya.

“Tiszteljük a másik ember véleményét függetlenül attól, hogy az egyezik, vagy sem a miénkkel. Örülünk a szakmai vitáknak, mert az segít megtalálni a jobb megoldást bármilyen helyzetben. Támogatjuk, hogy munkatársaink gondolkodó pedagógusok legyenek.”

Forrás

Egy hozzászólás itt: “Szilvásy László piarista tartományfőnök állítja: nem adott interjút az egyházi iskolák NAT-elleni tiltakozása kapcsán az Origonak!

  • Avatar
    2020.02.29 - 20:05
    Közvetlen hivatkozás

    Már sokadszorra olvasom, hogy “…Valótlanul…” , viszont egyszer sem olvastam, hogy a rágalmazott becsületsértő állítása miatt X összeget kell fizetnie. Miért? Talán azért, mert a magyar bíróságok a hasonló eseteket is úgy bírálja el, hogy fizessen 10 – 100 ezer forintot a sértettnek. Persze a bíróság is tisztában van azzal, hogy a rágalmazott becsületén esett csorba ennyivel nem pótolható, mégis így ítél, mert ez egyszerű! Pedig lehetne azt is – tudom lehetetlen, de megpróbálni lehetne – hogy adja vissza a becsületét! Nem tudja, tehát a pénz majd megoldja, gondolják. Szerintem nem ördögtől való, hogy a bíróság a rágalmazottnak a kérésére ítéli meg a becsült összeget, 1-2 milliárdot. Ez fájdalmas, és talán visszatartó volna, de azt mondják, ez túlzó! Akkor tessék, ott a piac, vegyenek ott használt becsületet, HA VAN! DE NINCS! Marad a pénz, de nem annyi, amit a bíróság mond, mert azt egy segédtakarító is kipengeti! Ez JÓ ?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük