Sorting by

×

A rendőrség is megerősítette: szilveszterkor magánterületen mehet a tűzijáték!

Egy napra úgy tűnt, hogy idén szilveszterkor négylábú barátaink nem kapnak frászt a különböző hangerővel robbanó tűzijátékoktól, ám hamar kiderült, nem sikerült -vagy nem volt rá szándék-  minden kiskaput lakatra zárni.

Úgy nem, hogy igen….

Gulyás Gergely csütörtöki bejelentéséből arra lehetett következtetni, idén nem lesz újévi tűzijátékozás, hiszen a kijárási tilalom miatt betiltják az árusítást. Szombatra nagyon úgy tűnik, hogy ez csak az utcákra vonatkozik: a Telex kiszúrta, hogy a pirotechnikai eszközök árusításával foglalkozó vállalkozások értelmezése szerint,

ha kihelyezett konténerekből nem is, de üzletekben továbbra is árusíthatók a tűzijátékok és petárdák, a tiltás pedig csak közterületre vonatkozik, így kertből nyugodtan mehet.

Rá is kérdeztek….

A rendőrség a válaszban azt írta, hogy

a december 16-án megjelent kormányrendelet valóban csak az év végi, „ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazást” tiltja, az üzletekből történő árusítást nem.

Mindez rendőrül:

„Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek üzletekben történő forgalmazását a rendelet nem tiltja, az év végi, ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazás tilos.”

Azt is megerősítették, hogy a tűzijátékozás tilalma tényleg csak a közterületekre vonatkozik, vagyis magánterületen mindenki azt lő fel az égbe, amit akar.

„A rendőrség alapvetően a közterületen történő tűzijátékozást ellenőrzi, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek magánterületen történő felhasználását a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet nem tiltja.”

Aki viszont megszegi a szabályokat, az akár 150 ezer forint pénzbírságot is kaphat.

Az ezzel foglalkozó boltok nagyban építenek az újévi tűzijátékozásra, forgalmuk nagy része ebben a pár napban keletkezik. Ha nincs koronavírus, december 28. és 31. között lehet a kijelölt helyeken vásárolni, és december 31-én 18:00-tól reggel 6-ig lehet őket használni.

Alapesetben kizárólag december 28. és 31. között vásárolhatóak pirotechnikai kellékek a kijelölt értékesítési pontokon, viszont felhasználni csak december 31-én este hat órától 1-je reggel hat óráig lehet azokat. Vagyis a kijárási tilalom – ami az este 8 óra és másnap reggel 5 óra közötti sávra vonatkozik – alaposan odavág a tűzijátékozásnak. Amire elég nagy igény van idehaza: több százezren szoktak ilyenkor valami durrogtatni valót venni, tavaly szilveszterkor országszerte 700 helyen árultak pirotechnikai eszközöket, ebben az időszakban keletkezik az évi 2 milliárdos forgalom 70 százaléka.

csillagjegy

átver

14 hozzászólás

 • 2020.12.19 - 08:10
  Közvetlen hivatkozás

  Ennek a bagázsnak rengeteg elmeroggyant rendelete, és agymenése volt különböző dolgokkal kapcsolatban. Ez is egy ilyen.
  Már-már kezdtünk örülni, hogy ez egy olyan év lesz, amikor az állataink nem zakkannak meg a félelemtől, és nem mennek világgá az év utolsó napján. Ezzel szemben de. Sőt, simán felgyújthatod a szomszédod erkélyét is akár. Mindenki megértette volna, hogy ez egy ilyen év volt, nix tüzijáték. De ugye ez csak egy normális kormány mellett lenne lehetséges.

  Válasz
 • 2020.12.19 - 09:28
  Közvetlen hivatkozás

  A kijárási korlátozások miatt eleve csak este 6-8-ig, illetve január elsején reggel 5-6-ig lehetett volna durrogtatni az utcán, ám a kérdés most véglegesen eldőlt.
  A kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva, miszerint a kijárási tilalom miatt be fogják-e tiltani a tűzijátékok értékesítését, Gulyás Gergely miniszter röviden ezt válaszolta:
  – Igen, be fogják tiltani! IDÉN A PETÁRDÁK, TŰZIJÁTÉKOK ÁRUSÍTÁSA ÉS HASZNÁLATA IS SZIGORÚAN TILOS –
  Mivel pirotechnikai eszközök a vonatkozó rendelkezés szerint csak december 28. és 31. között vásárolhatók meg országszerte a kitelepült értékesítési pontokon, és fel nem használásuk esetén azokat a vásárlás helyén napokon belül – az ára ellenében – vissza kell szolgáltatni, így “papíron” senki birtokában nem lehet tűzijáték.
  Mindebből fakadóan sem a közterületi, sem a saját (magán) kertekben indított tűzijáték-fényjáték nem használható Szilveszter éjszakáján.

  Most akkor egyszerű a kérdések:
  – Ki hazudik már megint pofátlanul, rezzenéstelen arccal? –
  – Miért van az, hogy kijelentenek valamit, aztán megmagyarázzák, hogy valójában az mégsem úgy van –

  Válasz
  • 2020.12.19 - 10:59
   Közvetlen hivatkozás

   Udv! 1. Illetve 2. Kategoriaba tartozo tuzijatekokat egesz evben lehet hasznalni maganteruleten, aki eddig azokat visszavitte az igy jart. A 3. Kategoria ami a legnagyobb tuzijatekokra vonatkozik, 500g robbanoanyag toltet feletti, azokra ervenyes hogy se nem arusithato se nem hasznalhato, ugy ahogy egesz evben sem.

   Válasz
  • 2020.12.19 - 12:28
   Közvetlen hivatkozás

   A legnagyobb baromságot követik el. Csak egy példa! A régi lakótelepi házaknál az erkély szoba felőli fala fából van. Gyúlékony!!! Mi az ötödiken laktunk 1977-ben Újpalotán. A VI. emeleti lakó egy ilyen pirotechnikai eszközt dobott ki. Nálunk landolt, már csak azt vettük észre hogy ég a szoba fala. Lesz dolguk a tűzoltóknak, mentősöknek. A rendőrség meg majd kaszál? Mert végül közterületen landol majd az eszköz. És akkor szerencsétlen állatok. Eddig legalább a lakásban biztonságban voltak. Ennyi húgyagyú barmot!! Miért nem szakemberek hoznak szabályokat, rendeleteket? Olyanok hoznak döntéseket, akik arra sem emlékeznek délben, hogy mit reggeliztek. Szégyen ez az ország!!!!

   Válasz
   • 2020.12.19 - 13:58
    Közvetlen hivatkozás

    A PETÁRDÁKKAL PIROTECHNIKAI ESZKÖZÖK HASZNÁLATÁVAL KAPCSOLATBAN, , PLD. LAKOTELEPEKEN AKI SZORAKOZIK EZZEL LEDOBJA , AKÁR EGY PARKOLÓ AUTÓ IS FELROBBANHAT. ARRÓL NEM BESZÉLVE A SZOMSZÉDOK ,AKIK IDŐSEK, BETEGESEK KÖZTVETLEN KÖZELRŐL HALLJÁK AZ IRDATLAN ZAJT,,, FÉLELEMBEN ÉLHETNEK AZON AZ ÉJSZAKÁN, NEM BESZÉLVE A KUTYUSOKRÓL. KÉRJÜK A MINISZTER URAT EZT A TIPUSU RENDŐRSÉG ÁLTAL ENGEDÉLYEZETT PETÁRDÁZOSAK TILTSA BE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VAGY NAGYMÉRTÉKBEN ÉS FOKOZATTAN ENGEDÉLYEZZE – ESETLEG. KÖZSÖNJÜK..

    Válasz
 • 2020.12.19 - 09:37
  Közvetlen hivatkozás

  Ha este 10 után lehet az erkélyen, udvaron durrogtatni az már csendháborítás! Én is tudok kiskaput kitalálni! 😡

  Válasz
  • 2020.12.19 - 10:04
   Közvetlen hivatkozás

   Kedves Virág Istvánné ! A csendrendelet szilveszterkor mindig is fel volt függesztve. Nem észlelte még idáig, pld. a Belvárosban egész éjjel ment a csindranatta. Majd Új Év reggelétől ismét élt a rendelet.

   Válasz
 • 2020.12.19 - 10:30
  Közvetlen hivatkozás

  Tényleg ekkora idióták vagytok? Lehoztok egy ilyen cikket? Gondolom Január elsején arról akartok firkálni, hogy a tűzoltóság nem tudta megfékezni a rengeteg tüzet amit az erkélyeken használt pirotechnikai eszközök okoztak…..
  Felelőtlen firkászok

  Válasz
 • 2020.12.19 - 13:53
  Közvetlen hivatkozás

  Nagy boldogság!! Kutyaim az ágy alá menekülnek, nyugtatozni kell.
  Mert egyetlen szomszéd az emeletről csak én felém tud hajtani más irányt nem ismer!!!
  Úgy suvit, hogy nem lehet kimenni, és zaporozik a, redonyomon.

  Válasz
 • 2020.12.19 - 22:06
  Közvetlen hivatkozás

  a) a Kr. 98. § (1) bekezdésében meghatározott hatósági engedély nem adható ki, valamint az e rendelet
  hatálybalépését megelőzően kiadott engedély a Kr. 98. § (1) bekezdésében meghatározott tevékenység
  végzésére nem jogosít,
  98. § (1) Az 1-3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék december 28. és 31. közötti időszakban történő forgalmazásához a tárolás ideiglenes tárolóhelyre is engedélyezhető, feltéve, hogy felügyeletéről (élőerős őrzéssel vagy riasztást követő azonnali reagálással összehangolt folyamatos képi megfigyeléssel) gondoskodnak. *

  az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék a Kr. 104. § (1) bekezdés c) pontja szerint
  december 28-án 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra között tartó időszak tartama alatt sem
  használható fel, továbbá
  104. § (1) 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék
  a) * közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi jogi személy által használt helyiségben, védett természeti területen, valamint rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen pirotechnikus jelenlétében és irányításával használható fel,
  b) tömegközlekedési eszközön nem használható fel, és csak zárt csomagolásban szállítható,
  c) magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen – kivéve a december 28. 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartamot – nem használható fel. *

  a Kr. 107. § (2) bekezdésében a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék tekintetében
  meghatározott tevékenységek sem hatósági engedély nélkül, sem a hatóság által kiadott engedély
  birtokában nem végezhetőek.
  107. §
  (2) Nem kell engedély a nagykorú személynek a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék december 28-a és 31-e között történő megvásárlásához, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig történő felhasználásához. *

  Válasz
 • 2020.12.19 - 22:12
  Közvetlen hivatkozás

  KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL
  REGISZTRÁCIÓ A VÍRUS ELLENI OLTÁSRA
  EN
  x
  KORMÁNY
  A KORMÁNY TAGJAI
  KORMÁNYBIZTOSOK
  KORMÁNYSZÓVIVŐK
  MINISZTERELNÖK
  MINISZTÉRIUMOK
  AGRÁRMINISZTÉRIUM
  BELÜGYMINISZTÉRIUM
  EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA
  HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM
  IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM
  INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM
  KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM
  MINISZTERELNÖKI KABINETIRODA
  MINISZTERELNÖKSÉG
  PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM
  TÁRCA NÉLKÜLI MINISZTEREK
  HÍREK
  ELÉRHETŐSÉGEK
  KÖZÉRDEKŰ ADATOK
  KIJÁRÁSI TILALOM ÉS TŰZIJÁTÉK STOP SZILVESZTERKOR
  2020. DECEMBER 17. 15:02
  MEGOSZTOM
  A szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatása és a csoportosulások elkerülése érdekében megtiltjuk a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását.

  A Magyar Közlönyben is megjelent kormányrendelet szerint az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek december 28-án 18 óra és január 1-jén hat óra között tartó időszak tartama alatt sem használhatók fel. A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék tekintetében meghatározott tevékenységek sem hatósági engedély nélkül, sem a hatóság által kiadott engedély birtokában nem végezhetőek.
  VÁROSIKURIR.HU NEM KELLENE RÉMHÍREKET TERJESZTENI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  2020 dec 17-től érvényes: https://kormany.hu/hirek/minden-fajta-tuzijatek-tilos-szilveszterkor?fbclid=IwAR3qaV4o3HhnzLAkk9bp840txUAJlhlPl9aHV9b11ps2TtvQydiAWlZLmvg

  Válasz
  • 2020.12.20 - 10:24
   Közvetlen hivatkozás

   Sajnos nem rémhirterjesztés! Hanem jogszabály hézag, amit a pirotechnikusok felfedeztek, a rendőrség pedig hivatalosan ezt elfogadta, illetve egyértelművé tette. A jogszabály nem tiltja a magánterületen történő felhasználást, ahol 1 és 2 kategória használható, ha üzletben történt a beszerzése (amit szintén nem tilt). Itt a magánterületen és az üzleten van a hangsúly, mert az eredeti jogszabály a köztéri használatra vonatkozik, és az ideiglenes tárolóhelységből történő forgalmazásról szól (konténeres árusítás), ami idén tilos! Az már más kérdés, hogy ez tűzvédelmi szempontból mennyire szabályos magánterületen használni, ugyanis arról senki sem beszélt ezidáig!

   Válasz
 • 2020.12.20 - 08:39
  Közvetlen hivatkozás

  Várjuk meg, addig még hány korlátozás vagy változtatás lesz. Gyerekek naponta módosítgatnak! Nem tud az ember tervezni már egy napra előre sem!

  Válasz
 • Visszajelzés: Tűzijáték-soroló: augusztus 20. Balaton - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.