Roma hősök címmel rendez cigány színházi szimpóziumot és mutat be roma drámakötetet a Független Színház Magyarország szerdán, a színházi világnapon a budapesti Goethe Intézetben.

A roma színház, a történetmesélés műfaja a középpontban

Az esemény a Goethe Intézettel és a Flamand Kormány Magyarországi Delegációjával együttműködésben valósul meg – olvasható a szervezők  közleményében.

Mint Balogh Rodrigót, a Független Színház művészeti vezetőjét idézik, a roma dráma alkotásai és a drámai hősök ugyanolyan sokszínűek, mint maguk a cigány/roma emberek és közösségek.

„Szükségünk van olyan hétköznapi hősökre, akiknek a történeteiből erőt meríthetünk a mindennapokban. A kötetből értékvezérelt európai polgárok történeteit ismerhetjük meg a színház világnapján”

– mondta Balogh Rodrigó.

Az egész napos esemény a roma színházat, a történetmesélés műfaját és a roma drámai hősöket helyezi középpontba. A délelőtti szimpóziumot Guy Tilkin flamand storytelling szakértő, Bernáth Gábor kommunikációs szakértő és Mihaela Dragan színésznő előadásai nyitják meg, amelyek a történetmondás fontosságát és lehetőségeit mutatják be az érdeklődőknek.

Európai romák írásai egy kötetben

A megnyitót követően egyetemi oktatók számolnak be arról, hogy milyen módszerekkel hozhatóak közelebb a különböző tudományterületeken a roma színház és a cigány közösségek problémái a hallgatókhoz.

A nap második felében mutatják be a drámakötetet, amely Írországtól az Egyesült Királyságon, Svájcon és Magyarországon át Romániáig kalauzolja el az olvasót.

„A drámák egy-egy roma hős elbeszélését dolgozzák fel és nem csak a roma emberek és közösségek életét ismertetik meg velünk, de abban is segítenek, hogy rátaláljunk saját hőseinkre”

– áll a közleményben.

Mint írják, Magyarországot a drámakötetben Farkas Franciska Levél Brad Pittnek című, önéletrajzi ihletésű színdarabja képviseli. A kötet drámáiból egy-egy részlet színészek tolmácsolásában is látható lesz.

Kiállítás a Rákóczi téri csarnokban

Szerdán az európai roma színházat bemutató kiállítás is nyílik a Rákóczi téri csarnokban, ahol nagyméretű plakátokon keresztül roma színházi alkotókat, drámai hősöket és gondolataikat ismerhetik meg az érdeklődők. A kiállítás április 7-ig tekinthető meg a piacon.

A nap lezárásaként a Független Színház előadásában Dömök Edinát láthatják a nézők Richard O’Neill Legnehezebb szó című színdarabjában, az RS9 Színházban. A színházi világnap alkalmából Igor Krikunovnak, az ukrán roma kőszínház, a Romance igazgatójának üdvözletét közvetítik a nézőknek.

Az esemény és a Roma hősök program fő támogatója a londoni székhelyű Badur Alapítvány – áll a közleményben.

(Forrás: MTI)

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét