Vajon ki lesz a sóval behintett Színművészeti új rektora? Rátóti vagy Rátóti? – Napi Lendvaiságok….

Lendvai Ildikótól nem idegen a csípös irónia nyelve, de soha nem sértésre, sokkal inkább figyelemfelkeltésre használja írói vénáját. Közel egy évig minden héten jelentkezett portálunkon “Heti tapló” című rovatával, amiben az elmúlt 7 nap furcsaságait figurázta ki a csak rá jellemző módon. Most szerdai gondolatait olvashatják Rátóti Zoltán rektor-aspiráns kapcsán.

Napok óta nem alszom….

Nem is értem, Önök hogy lehetnek ilyen nyugodtak. Én halálra izgatom magam azon, vajon ki lesz a gyarmatosított, szellemiségét tekintve sóval behintett Színművészeti új rektora? Rátóti vagy Rátóti?
Nehéz döntés. T.i. -az előzményektől nem függetlenül- csak egyetlen pályázó akadt: Rátóti Zoltán. Aki véletlenül maga is a kuratórium tagja. Amikor elvállalta a tagságot, nyílt levélben magyarázkodott Alföldi Róbertnek arról, mit tekint majd küldetésének. Nem szakmai, hanem ideológiai feladatot:

“A kuratóriumi tagsággal vállaltam, hogy a SZFE egyoldalú képzésében a nemzeti, keresztény értékrend is helyet kapjon.”

Gondolom, kapott….

De úgy látszik, még nagyobb hely kell neki, különben a képzés a végén -elképzelni is szörnyű- továbbra is nemzetietlen és keresztényietlen maradna. Ezt nem nézhette ölbe tett kézzel: így most kénytelen szegény új posztot is vállalni a kurátorság mellett.

Nyilván késhegyre menő vita lesz a végső szót kimondó kuratóriumban. Az egyik tag ugyebár maga az egyetlen pályázó. A kuratórium elnöke az ő színházigazgatója: Vidnyánszky Attila. A másik három kurátor közül egy producer, ketten a MOL felsővezetői.

Ha Rátóti az elemi normáknak megfelelően nem vesz részt a saját magáról szóló szavazásban, akkor a MOL-osok szavazata döntő. Valamiért az az érzésem -ez persze csak sejtés, nem is tudom, honnan veszem-, hogy Rátóti nyer.

Én pedig utána szeretnék bekérezkedni a MOL igazgató tanácsába. Kiérlelt elképzeléseim vannak arról, mennyi legyen a benzin ára.

Háttér….

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektori pozíciójára kiírt pályázatra a megadott határidőig egy pályázó adta be jelentkezését Rátóti Zoltán személyében – írta a szinhaz.online. A portál szerint az Egyetem Szenátusa nemsokára meghallgatja a pályázót, értékeli a pályamunkáját és javaslatot tesz a fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma felé, mely testület 2022. január 18-ig hozza meg döntését. Utóbbi testületnek Rátóti maga is tagja, akárcsak Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke, Lajos Tamás, a közpénzes pályázatokon jól teljesítő producer és a MOL két felsővezetője.

A Magyar Nemzetnek korábban kinevezett tanárként nyilatkozott Rátóti Zoltán:

A színészmesterséget fogjuk oktatni. Ez azért különleges, mert noha különböző évfolyamokon, de mindketten Horvai István és Kapás Dezső osztályába jártunk az akkori főiskolán. A felkérés után egyeztettük mindazokat az élményeket, tapasztalatokat, tananyagokat, amelyeket Horvaiék nekünk tanítottak vagy velünk csináltattak. Elemeztük, hogyan oktattak bennünket, mert a Horvai–Kapás páros pedagógiai szellemét szeretnénk továbbvinni. Ezt a szándékot erősíti Méhes László tanártársunk, a leendő zenés mesterség oktatója, aki osztálytársam volt.

Rátóti Zoltán pedig azt üzente Alföldi Róbertnek:

Mielőtt meghívnálak egy baráti kávéra, hogy ne a nyilvánosság előtt üzengessünk egymásnak, szeretném leszögezni, hogy pontosan tudom, hogy »miben vagyok benne« –, hogy mit vállaltam. A kuratóriumi tagsággal vállaltam, hogy a SZFE – te is jól tudod – egyoldalú képzésében a nemzeti, keresztény értékrend is helyet kapjon. Azt is hidd el nekem, hogy a kuratórium egyetlen tagját sem vezérli sértettség vagy bosszúvágy. (forrás)

Kapcsolódó

 

Vajon ki lesz a sóval behintett Színművészeti új rektora? Rátóti vagy Rátóti?

Egy hozzászólás itt: “Vajon ki lesz a sóval behintett Színművészeti új rektora? Rátóti vagy Rátóti? – Napi Lendvaiságok….

  • 2021.12.30 - 08:19
    Közvetlen hivatkozás

    Jaja, mar megint ez a nemzetueskedes, alkeresztenykedes! A szineszet egy SZAKMA, aminek vannak alapveto9 kovetelmenyei, amiket meg kell tanulni, es mindenkinek a sajat modjan kell majd alkalmaznia, beleadva a sajat egyeniseget is. Semmi koze egy darabnak a keresztenyseghez, nemzetiesseghez – hogy fognak Shakespeare-t, Ibsent vagy Csehovot jatszani????? Kokardaban, hogy megmutassak, hogy ez most egy magyar eloadas???? Mi ertelme van ennek? Bar ez csak koltoi kerdes, nagyon is jol tudom, hogy mit miert tesznek.Szegyen ezz mindenkire nezve – de talan mar jovore fel lehet ebredni ebbo a remalombol, amit egy elmebeteg boritott egy egesz orszagra

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük