Szivárványos müncheni jó reggelt! - Városi Kurír

Sorting by

×

Szivárványos müncheni jó reggelt!

Ma a sPORTblogon írtam arról, hogy miért nem lett volna ördögtől való a müncheni Allianz Aréna szivárványos kivilágítása.

Hirdetés

Az előrejelzések szerint szerdán Bajorország fővárosában napos idő várható felhőátvonulásokkal, 23 celsius fokos maximum hőmérséklettel, helyenként eleredhet az eső és még az is elképzelhető, hogy szivárvány jelenik meg München felett.

És nincs az az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), ami megtilthatná az esőnek, hogy essen, a napfénynek pedig, hogy hullámhosszai szerint színekre bomoljon.

Természetesen a labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán nem mehetünk el szó nélkül a müncheni Allianz Aréna tervezett szivárványos kivilágítása mellett. Nem lett volna ördögtől való dolog, ha erre az egy estére a szivárvány színeiben pompázott volna a stadion. Ugyanis Münchenben ez nem előzmény nélküli.

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) évek óta elkötelezett a másság iránti szolidaritás mellett

Két évvel ezelőtt a Bundesliga utolsó fordulójában a Bayern München-Eintracht Frankfurt mérkőzésen szivárvány színű szögletzászlók voltak az Allianz Arénában.

Hirdetés

Karl-Heinz Rummenigge, az FC Bayern München vezérigazgatója (CEO) akkor azt mondta, hogy ez a gesztus részükről egyértelmű kiállás a különbözőség és a tolerancia mellett, a rasszizmussal és a homofóbiával szemben.

Teljes cikk a PORT.hu-n

varosikurir aa terdeles
A magyar labdarúgó-válogatott edzése a müncheni Allianz Arénába. Fotó: MLSZ

Szijjártó szerint az UEFA helyes döntést hozott

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vezetői helyes döntést hoztak, amikor úgy határoztak, hogy nem asszisztálnak a Magyarországgal szembeni politikai provokációhoz – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Luxembourgban az uniós tagországok általános ügyekért felelős minisztereinek egynapos találkozóján.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak az ülés szünetében nyilatkozva üdvözölte az UEFA döntését, és azt mondta: hála Istennek az európai futballvezetők körében megmaradt a józan ész.

München baloldali polgármestere korábban szivárványszínű kivilágítást javasolt a június 23-i Németország – Magyarország Európa-bajnoki mérkőzésnek otthont adó müncheni stadionnak. A kezdeményezéssel egyetértő müncheni városi tanács mind a hat frakciója ezzel a tolerancia és egyenlőség melletti kiállásának adna hangot álláspontjuk szerint.

Az UEFA kedden közölte, hogy elutasítja Dieter Reiter müncheni főpolgármester indítványát, mely szerint a tolerancia jeleként a szivárvány színeivel világítanák meg az Allianz arénát az F csoport meccsére. A bajnokság helyszíneinek választott tizenegy stadiont csak az UEFA és az induló országok színeivel lehet kivilágítani.

varosikurir aa rossi
Marco Rossi. Fotó: MLSZ

Az eddigieknél is jobb teljesítmény kell a németek legyőzéséhez

“A portugálok ellen a 3-0-s vereség ellenére jól játszottunk, a franciák elleni összecsapásra fejlődtünk, ezért sikerült 1-1-et elérnünk, de most még többet kell nyújtani” – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Marco Rossi, aki azonban arra felhívta a figyelmet, hogy okosan kell majd futballozni, mert “ha végig támadna a magyar csapat, akkor hatot kapna”.

Rossi az MTI kérdésére kifejtette, korábban sokan megkérdőjelezték a válogatott fizikai felkészültségét, de amióta ő a kapitány, a csapata beleáll az egy az egy elleni párharcokba és ennek is köszönhető, hogy versenyre kelt ebben a tekintetben a világ legjobb együtteseivel, sőt, talán felül is múlta.

“Holnap derül ki” – válaszolt Rossi arra, hogy ez megismételhető-e kilenc napon belül harmadszor.

“Mi olaszok, tankoknak hívjuk a németeket, akikben megvan a kellő kvalitás is. Nagyon nehéz dolgunk lesz, taktikailag hibátlanul kell futballoznunk”.

Rossi a stadion szivárványszínű festésére vonatkozó kérdésekre úgy reagált, az öltözőben nem foglalkoznak politikával annak ellenére sem, hogy mindannyian olyan emberek, akik kellőképpen érzékenyek a társadalmi problémákra.

varosikurir aa gulacsi
Gulácsi Péter. Fotó: MLSZ

Gulácsi Péter ezt megerősítette azzal, hogy – megfogalmazása szerint – mindenki tudja, mi a véleménye a világról, de futballistaként csakis a találkozóra koncentrál, mert a keretből mindenki tudja, mekkora lehetőség előtt állnak.

“Különleges mérkőzés lesz számomra, mert a Bundesligából kiválóan ismerem az ellenfél játékosait. Persze az előző kettő is az volt, a hazai közönség miatt”– fogalmazott a magyar válogatott kezdő kapusa, aki kollégáját, Manuel Neuert az elmúlt évtized legjobbjának nevezte a posztján.

“Persze egy meccsen lehet jobb teljesítményt nyújtani nála és nekem is ez a célom”.

Az RB Leipzig hálóőre szerint Thomas Müller kiesése nem hátrány a magyarok számára, de ettől nem lesz könnyebb dolguk. Felidézte az Allianz Arénához fűződő emlékeit, ugyanis a klubcsapatával többször is pontot szerzett már a müncheni létesítményben, de győznie még nem sikerült, így most ezt szeretné “pótolni”.

(MTI)

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.