Szkripal-ügy: a Novicsok nevű idegméreg forrása még titok

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) csütörtökön Hágában kiadott állásfoglalásában megerősítette London korábbi megállapítását, amely szerint a Novicsok néven emlegetett méreganyagot használták Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija súlyos mérgezéséhez. A szervezet ugyanakkor a mérgező anyag forrását és felelősöket nem nevezett meg.

A részleteket nyilvánosságra hozzák

A hágai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint a mérgezés helyén gyűjtött minták felhasználásával végzett vizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy az angliai Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérlethez használt méreg nagy tisztaságú. A vizsgálatok eredményét és további részleteket azonban csak a Nagy-Britannia által kért, jövő szerdai rendkívüli ülésen mutatják be és vitatják meg.

Mint írták, a jelentést szerdán elküldték Nagy-Britanniának, London kérésére pedig továbbítják a szervezet összes részes államának, valamint hozzáférhetővé teszik a teljes nyilvánosság számára. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet vizsgálatában sem az Egyesült Királyság, sem más ország hatósága nem vett részt – tették hozzá.

Vegyi fegyverkészletek megsemmisítése

A nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény végrehajtó szerveként az OPCW felügyeli a vegyi fegyverek végleges és ellenőrizhető módon történő felszámolására irányuló globális törekvést. Az egyezmény 1997-ben lépett hatályba, 192 részes állama van. Felügyeletével a bejelentett vegyi fegyverkészletek kilencvenhat százalékát megsemmisítették.

Március 4-én Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, s tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország felelős. A moszkvai vezetés ezt visszautasította.

Johnson: továbbra sincs más magyarázat, mint az, hogy Moszkva a felelős

A brit külügyminiszter szerint most már semmi kétség nem férhet ahhoz, hogy milyen hatóanyaggal mérgezték meg március elején Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát, Julija Szkripalt, és továbbra sincs más magyarázat a történtekre, mint az, hogy az incidensért Oroszországot terheli a felelősség.

Boris Johnson csütörtök délutáni nyilatkozata előtt nem sokkal a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) bejelentette: vizsgálata alátámasztja a brit szakértők által elvégzett azonosítási eljárás eredményét.

Johnson az OPCW-jelentés közzététele utáni nyilatkozatában hangsúlyozta: a nemzetközi szervezet igazolta a brit vizsgálat eredményét, vagyis azt, hogy milyen mérgező vegyszert használtak a Szkripal és lánya elleni merényletkísérletben.

A brit külügyminiszter megerősítette, hogy a Novicsok nevű, katonai használatra is alkalmas minőségű idegméreg-hatóanyagról van szó.

Boris Johnson szerint az OPCW négy független, magas szakmai megbecsültségű külföldi laboratóriumban végeztette el a számára átadott minták azonosítási vizsgálatát, és mind a négy kutatóintézet ugyanarra az egyértelmű vegyelemzési eredményre jutott.

Mindezek alapján nem férhet kétség a felhasznált hatóanyag mibenlétéhez, és nem maradt egyéb magyarázat arra, hogy kit terhel a felelősség: csak Oroszországnak van ehhez eszköze, motivációja „és múltbeli tapasztalata” – fogalmaz csütörtöki nyilatkozatában a brit külügyminiszter.

London kezdettől fogva az orosz kormányt tartja felelősnek az incidensért, Moszkva azonban folyamatosan és határozottan tagadja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

Johnson csütörtöki nyilatkozata szerint a brit kormány csak azért kérte, hogy az OPCW is vizsgálja meg a méreganyag-mintákat, mert szigorúan tartani kívánta magát a vegyi fegyverekre vonatkozó nemzetközi protokollhoz, egyébként azonban soha nem voltak kétségei a  Porton Down-i laboratórium szakértőinek vizsgálati eredményeivel kapcsolatban.

Moszkva: nem állapítható meg, hol készült a hatóanyag

Ezt jelentette ki Georgij Kalamanov orosz ipari és kereskedelmi miniszter az Interfax orosz hírügynökségnek csütörtökön adott nyilatkozatában.

„Nem létezhet semmilyen olyan egyedi marker, amely egyértelműen kimutatná, hogy mely országban állították elő a Szkripalék ellen használt szert”– mondta Kalamanov.

A miniszterhelyettes a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) jelentésére reagált, amely megerősítette London korábbi megállapítását, amely szerint Szkripalt és lányát Novicsok osztályú, fegyvertisztaságú idegméreggel kísérelték meg megölni.

Kalamanov kijelentette, hogy Moszkva nemzetközi vizsgálatot sürget, az OPCW végrehajtó tanácsa és a vegyifegyver-tilalmi egyezmény részes országai konferenciája harmadik felülvizsgálati ülésének jelentésével összhangban.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük