Kiemelt hírekKoronavírus

Szlávik János az M1 aktuális csatornán kongatta meg a vészharangot – eljött az ideje megszorításoknak

Szlávik János

Folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban lévők száma, de kevesebben vannak, mint az előző év azonos időszakában – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa kedd reggel a köztévén az MTI szerint. A szakértő szerint további óvintézkedések bevezetése lehet szükséges.

A csúcs novemberre vagy decemberre várható

A koronavírus delta variánsa sokkal fertőzőbb, mint az eddigi változatok, ezért nehéz megjósolni, hogy miként alakul majd a járvány. Novemberre vagy decemberre érheti el a csúcsot a negyedik hullám – mondta el Szlávik János a várakozásairól. Úgy látja, hogy most az oltás azért is fontos, mert, aki azt megkapta, sokkal kisebb valószínűséggel adja tovább a fertőzést. Ráadásul az oltással – 80-90 százalékban – meg lehet akadályozni a betegség súlyos lefolyását – tette hozzá.

“Egészen biztos, hogy valamit tenni kell”

Arra a kérdésre, hogy szükség lesz-e Magyarországon újabb óvintézkedések bevezetésére, azt válaszolta, “egészen biztos, hogy valamit tenni kell”. Úgy folytatta, a járványügyi adatokból kiindulva, ha a pandémia tovább súlyosbodik, akkor valamit csinálni kell, ahogy Európa több más országában tették, de nem részletezte, hogy milyen járványügyi korlátozásokat tartana szükségesnek. A kontinensen viszont több ország döntött már a vendéglátóhelyek lezárásáról a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők előtt, valamint sok helyen újra kötelező lett a maszkok viselése.

A járvány a hétvégén erőteljes felfutásba kezdett: Magyarországon 850 513 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, hétfőig összesen 30 567 magyar ember életét követelte a Covid-19. Péntektől vasárnapig 6688 új megbetegedést regisztráltak, 75 beteg pedig elhunyt. A szennyvízkoncentrációs adatok pedig az ország legtöbb területén a koronavírus gyors terjedésére utalnak.

Kedd reggeli adatok

A kormányzati portálon azt írták: 852 214-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 30 611 ember, a gyógyultak száma 795 828-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 25 775.
Kórházban 1685 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen.

Előznény

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

https://varosikurir.hu/jon-ujra-a-kotelezo-maszk-negyedik-hullam/

Szólj hozzá!