Sorting by

×

Szlávik: nem zárható ki, hogy valaki érzékeny az oltóanyagra, ilyenkor az egészségügyi személyzet megoldja a problémát!

A koronavírus elleni oltások egyértelműen életmentőek, hiszen nemcsak a járványt, hanem a súlyos szövődményeket és a haláleseteket is megakadályozhatják – mondta Szlávik doktor, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szombaton az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Jó hír

Az Egyesült Államokban már két hasonló hatásmechanizmussal működő oltóanyagot törzskönyveztek, amelyeket a következő hetekben továbbiak követhetnek és ezek a világ több országába eljuthatnak. A főorvos azt tanácsolta, hogy mindenki aki teheti és a rizikócsoportba tartozik, oltassa be magát, amint lehetséges, hiszen csak ezzel tudja megvédeni magát a koronavírus-fertőzés súlyos szövődményeitől.

Magyarország az Európai Unió tagjaként nagyon sokféle oltóanyagot próbál beszerezni, az embereknek pedig nagyon kellene bízniuk azokban az oltóanyagokban, amelyeket az európai és a magyar gyógyszerhatóságok engedélyeznek.

Szlávik János hangsúlyozta, hogy ezeket a vakcinákat megfelelően megvizsgálják,

az eddig megjelent hírek alapján pedig szinte valamennyi előtörzskönyvezett oltóanyag hatásos, mellékhatásai pedig csak a szokásosak: bőrpír, hőemelkedés, enyhe fájdalom az oltás helyén.

A főorvos megjegyezte, természetesen nem zárható ki, hogy valaki érzékeny az oltóanyagra,

“borzasztó ritkán előfordul az allergiás reakció, ilyenkor azonban az egészségügyi személyzet megoldja a problémát”.

Míg az influenza elleni oltások hatékonysága csak 70-80 százalék, a koronavírus elleni vakcináké több mint 90 százalék

Valamennyi oltóanyag esetében igaz, hogy ha meg is fertőződik valaki az oltás ellenére, szinte biztosan nem alakul ki nála súlyos betegség és nem hal bele a fertőzésbe.

Szlávik János közölte: a járvány jelenleg továbbra is az úgynevezett platófázisban van Magyarországon, a védőoltás pedig már tényleg kézzelfogható közelségben, így a jövő év elején elkezdődhetnek a tömeges oltások.

A koronavírus-fertőzés kezelésére igazán hatékony gyógyszer nem létezik, de vannak olyan készítmények és beavatkozások, amelyek együttes használatával valamilyen hatást el lehet érni a betegek gyógyulása érdekében.

A főorvos az év végi ünnepekre kitérve kiemelte:

amennyiben a családtagok maszkot használnak, megfelelő távolságot tartanak és fertőtlenítést végeznek, biztonságosak lehetnek a kisebb, tíz részt vevő alatti rokonlátogatások, azonban a maszkhasználat nélküli közös nagy vacsorák, rendezvények már veszélyt jelentenek.

Frissítés!

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szombaton az Indexnek küldött közleményben adta hírül, hogy az engedélyezési dokumentáció átvizsgálását követően engedélyezte a favipiravir hazai alkalmazását.

A favipiravir tablettát az enyhe tüneteket produkáló koronavírus-fertőzötteknek adják.

Az Egis 2020 áprilisában indította el favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszerfejlesztését, s az OGYÉI soron kívül, gyorsított eljárásban végezte el a gyógyszergyár különböző favipiravir-tartalmú készítményeinek engedélyezését.

A gyógyszert várhatóan január közepétől használhatják a koronavírussal fertőzött betegek kezelése során, a készítményt az állami egészségügyi tartalék kezeli és juttatja el az egészségügyi szolgáltatókhoz. A favipiravir a remdesivir után már a második olyan gyógyszer, amelyet COVID-terápiában használnak és hazai használatbavételére az OGYÉI engedélyt adott.

Forrás

Salgótarján

átver

Egy hozzászólás itt: “Szlávik: nem zárható ki, hogy valaki érzékeny az oltóanyagra, ilyenkor az egészségügyi személyzet megoldja a problémát!

  • 2020.12.19 - 22:25
    Közvetlen hivatkozás

    Hogy a banatba tudnanak segiteni az egeszsegugyi alkalmazottak egy azonnali, rossz reakciora a beoltottaknal? Hiszen csak elvileg ismerik meg a vakcina hatasat, de valojaban nem ismerik az egyenekre gyakorolt hatasat – ezert lehet egy oltoanyagot csak hosszas es korultekinto klinikai kiprobalas utan torzskonyveztetni. Ha mindenkinek javasoljak a FEL ORAT az oltas utan a helyszinen tartozkodni,- de orban igeretet is elhiszik, miszerint egy het alatt 10 millio embert tudnak beoltani Magyarorszagon – akkor mar az elso felora utan hany ember fog orvos-kozelben tartozkodni???? Es ha minden orvos az oltassal – meg annak a mellekhatasaival – fog foglalkozni, ki vezeti le a szuleseket, ki latja el a mar intenziv osztalyon levo betegeket es ki latja el a baleseteseket is????? Miert hagyjak, hogy egy teljesen idiota, elmebeteg mondja meg, hogy mi hogy tortenjen abban az orszagban, amiben o mar regota nem el, mert inkabb elbujdosik a sajatmaga altal kialakitott sajat virtualis valosagaba?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.