Connect with us

Kerítésen túl

Szlovák egészségügyiek leckéje magyar céhtársaiknak -Több ezres tüntetés Bukarestben

egészségügy
Megosztás

Bukarestben az Egészségügyi Szolidaritás (FSSR) nevű szakszervezeti szövetség hívására több ezer orvos és ápoló vonult utcára hétfőn inflációkövető reálbéremelést követelve.

Így kell ezt!

A szakmában dolgozók tüntetéssorozata már tavaly megkezdődött, és az ágazat nagyobbik, mintegy 120 ezer egészségügyi alkalmazottat tömörítő érdekvédelmi szövetsége, a – főleg a kisegítő személyzet, irodisták és felcserek érdekeit képviselő – Sanitas szakszervezet a bértárgyalások nyomán február elején megállapodásra jutott Marcel Ciolacu miniszterelnökkel. A kormány jóváhagyta mintegy tízezer (a költségvetési hiány csökkentése érdekében bevezetett általános létszámstop által érintett) egészségügyi állás betöltését a munkaerőhiány mérséklése érdekében, múlt héten pedig sürgősségi rendeletet fogadott el a kétlépcsős béremelésről. A jogszabály értelmében márciustól tíz, júniustól pedig további tíz százalékkal növelik a dolgozók alapbérét, ezzel azonban a kisebbik, mintegy 25 ezer orvos, mentő, ápoló érdekeit képviselő szakszervezeti szövetség, az Egészségügyi Szolidaritás elégedetlen, és folytatja a tiltakozó megmozdulásokat.

Mennyi az annyi?

A hétfői tüntetést szervező FSSR szerint az orvosok és ápolók reálbérei valójában csak 13,9 százalékkal nőnek, mert a veszélyességi és ügyeleti pótlékok a hat évvel ezelőtti szinten maradtak. Az Egészségügyi Szolidaritás az utóbbi két év inflációs veszteségeit fedező, 28 százalékos béremelést követel és a hétvégi, ünnepnapi, éjszakai munka méltányos bérezését sürgeti.

Vonuló tüntetés

A szakszervezet közlése szerint mintegy ötezer, az ország számos megyéjéből Bukarestbe érkezett tagja gyűlt össze hétfőn a kormány épülete előtt, majd a szakminisztériumot útba ejtve a parlament elé vonult. Az érdekképviselet vezetői kilátásba helyezték, hogy általános sztrájkot hirdetnek a romániai kórházakban, ha a kormány továbbra sem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni velük, és teljesíteni bérköveteléseiket.

Kapcsolódó

egészségügy

Szerző