Kerítésen túl

Szlovéniában kimarad Orbán szövetségese a kormánykoalícióból

szlovén kormánykoalíció Orbán barátja nélkül

Alakul a szlovén kormánykoalíció, amelybe nem fog beférni a Janez Jansa vezette jobboldali SDS, amely a választási kampányban és a megelőző egy évben jelentős magyar pénzügyi támogatást kapott.

Így az ország „orbanizációja” – amitől a jelenlegi, de leköszönőben lévő ljubljanai miniszterelnök, Miro Cerar tart – elmaradni látszik, hiába Jansáé a legnagyobb pártfrakció.

Közeleg a végső határidő, fenyeget az új választás réme, így Szlovéniában kezdik összeszedni magukat a radikális és kevésbé radikális baloldali, illetve a balközép, a liberális sőt még talán a jobbközép pártok is. Tudják ugyanis, hogy ha nem sikerül kormányfőt jelölniük, egy megismételt választáson kevesebb szavazatot kapnának, mint a két hónappal ezelőtti voksoláson. És a júniusi relatív győztes, az egyre jobboldalibb és egyre inkább a bevándorlók ellen kampányoló Janez Jansa pártja, az SDS még több mandátumot szerezne a jelenlegi 25-nél.

Éppen ezért a héten hat szlovén párt megegyezett abban, hogy Marjan Šarecet (a tavalyi elnökválasztás „ezüstérmesét”, aki azóta a magáról elnevezett, LMS rövidítésű párt élén a júniusi választásokon is a második legtöbb mandátumot szerezte) jelölik miniszterelnöknek. Šarec mögé besorolt az eddigi kormányfő, Miro Cerar liberális színezetű pártja, az SMC és a szociáldemokraták (SD), továbbá a nyugdíjasok szavazataira hajtó, az orosz nagykövet által is lelkesen buzdított kisebb párt, a DeSUS és a szintén egy volt kormányfő,Alenka Bratušek által vezetett SAB, illetve utolsóként péntek este a Levica (Baloldal) nevű radikális tömörülés, amely kívülről fogja támogatni a kormányt. Mindez azt jelenti, hogy Šarec a miniszterelnök-választáson már 52 szavazatra számíthat a 90-ből, ennélfogva az SDS és Janez Jansa aligha alakíthat kormányt, helyette egy balközép tömörülés képezheti a következő szlovén kabinet magját.

Jansa az SDS-t egyre közelebb kormányozta a Fideszhez

Orbán Viktorral jó barátságba került az utóbbi időben, és számos hír szólt arról az elmúlt háromnegyed évben, hogy az SDS által tulajdonolt médiacégekbe (tévékbe, újságokba) a magyar kormányhoz közeli vállalkozók fektettek be pénzt. Elsősorban Mészáros Lőrinc és Habony Árpád üzleti köreihez tartozó magyar befektetőkről van szó, akik mintegy kétmillió eurót invesztálhattak a szlovén sajtó szerint az SDS-hez közeli cégekbe.

Közben megbüntették azt a közjegyzőt, aki jóváhagyta az SDS pártfinanszírozási ügyletét, amelynek magyar szálai is voltak. Az sem jó hír a magyar kormánynak, hogy a koperi kikötőfejlesztés elé újabb akadályok gördülhetnek Szlovéniában, s a magyar részvétellel tervezett vasútépítés ügye is rendkívül bizonytalan.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Orbán a szlovén Soros?

 

About Author

Comments (1)

Comment here