Szombat reggeli lehangoló piac- és élelmiszerbolt körút – Játszódik 2023. január 21-én, Magyarországon

A szokásos ma reggeli piac- és élelmiszerbolt körutam során ilyen lehangoló miliőt talán még sosem láttam. A gazdagréti termelői piacon lézengtek az emberek, a szokásos tömeg helyett talán, ha 15-20-an voltak. Sorban állás sehol, kivéve a maszek hentest, akinek kitűnő készítményei vannak elfogadható árakon – írta le tapasztalatát a közösségi oldalon Raskó György közgazdás, nagybirtokos mint szombati vásárló.

“Persze sertéscomb ma sem volt nála, csak darált hús a hűtőjében, amit 2300 Ft/kg-ért árult

Persze sertéscombból készült, amit darálás nélkül csak úgy 1450 Ft körül árulhatna az ársapka rendelet miatt. Okos megoldás… A karajfilét, lapockát 2400 Ft/kg áron adta. De még veszik tőle- mondja. A piac sztárja azonban a maszek sajtos, pontosabban volt idáig. Kiváló sajtokat árul, de úgy tűnik árait már nem díjazzák a környékbeliek.

Eddig mindig hosszú sor állt a pultjánál, ma senki.

Legalább ilyen lelombozó volt utána bemenni a Spar áruházba, ahol szintén csak lézengett néhány vásárló. Máskor szombat reggelenként hosszú sorok állnak a hentes- és a felvágottas pultnál, ma egy – egy vevő. Volt minden, csirkemell, sertéshús, pulyka, de a sertéscomb itt is import, fagyasztott áru. A Spar sajtkínálata eddig kiváló volt ebben a boltban. Jobbnál jobb francia és olasz sajtokkal.

Mára szinte mind eltűnt.

A miért nincs kérdésünkre jön a válasz:

nem éri meg kitenni, mert alig akad rá vevő.

Ez egyébként általánossá váló jelenség. A prémium termékek sorra tűnnek el a kínálatból, mert nincs rá fizetőképes kereslet.”

“A Spar pénztárnál nincs sor, ilyen még sose volt szombat reggel

Így hát volt idő beszélgetni a pénztárossal. Kérdeztem a vásárlói kosár, a volumenről, a prémium termékek fogyásáról. Válaszának lényege:

nagy a forgalomesés, elfogyott a vevők pénze, vagy csak takarékoskodnak.

Más kiskereskedőtől azonban pontosabb információval rendelkezem. 6 élelmiszerboltja van, átlagos méretű, de hentespulttal is felszerelve. Alapos kimutatása van mindenről, beleértve az ársapkás termékek fogyását is.

Nála január 18-ig az élelmiszer-forgalom esés decemberhez viszonyítva 25%, tavaly januárhoz viszonyítva is legalább 10%. A nagy különbség nála az, hogy a rezsiköltségek orbitális, jó 10szeres megemelkedése és az ársapka miatt januárban közel 10 millió Ft vesztesége lesz. 2022 januárjában még pluszban zárt, 4,7 millió Ft-os eredménnyel.

Összefoglalva:

2023 januárja határozott fordulatot hoz a hazai élelmiszer-kiskereskedelemben. A hazai tulajdonú kis kés közepes méretű vállalkozások eladási volumene 15-20%-kal kisebb lesz, mint egy évvel ezelőtt. A rezsiköltségek megugrása és az ársapka rendelet miatt valószínűleg e boltok 90-95%-a veszteséget fog termelni az első negyedévben, illetve amíg az ársapka érvényben marad. A bankok sorra le fogják minősíteni őket, elveszítik jó adósbesorolásukat, így csökkenteni fogják forgóeszköz hitelkeretüket, s ezzel párhuzamosan emelik a hitelkamatokat. Egyenes út a tömeges csőd felé. Ez a probléma egyetlen nagy – külföldi tulajdonban lévő – élelmiszer-kiskereskedelmi láncot sem érint. A magyar láncokat annál inkább.

Kérdés, mikor lép az állam, akarja, hogy megmeneküljenek e cégek a csődtől, vagy hagyja őket az út szélén. Majd jön egy irgalmas szamaritánus (NER kegyenc) és megmenti őket. No nem a tulajdonosokat, hanem a boltjaikat magának.”