Szombathy a „közös megegyezésről”: verőemberek voltak az udvaron, pedig akkor még nem is tudtuk, mire jó az ereszcsatorna – Frissítve!

Egyeztetésre hívták, de már ott volt a kinevezett utódja, az iroda előtt verőemberek jelentek meg, Vaszily pedig üvöltve közölte: addig nem mehetnek el, amíg alá nem írták a közös megegyezést. Szombathy Pál mesélt a 24.hu-nak távozása körülményeiről.

“Pali, minden úgy lesz, ahogy kéred, csak vállald el a vezetést”

Szombathy Pál szerint, amikor elvállalta a főszerkesztői posztot, Vaszily és tulajdonostársa, Ziegler Gábor elfogadta, hogy azt hoz munkatársnak, akit akar, és azt is elfogadták, hogy ez nem baráti, hanem középen álló lap lesz, és azt is elfogadták, hogy nem tud és nem is akar egy másik Origót csinálni.

“Pali, minden úgy lesz, ahogy kéred, csak vállald el a vezetést” idézte fel az interjúban.

„Indexet egyedi eset”

Szerinte Vaszilyt az Origónál, a köztévénél, az Echonál és a TV2-nél semmi nem gátolta az akarata érvényesítésében. Az Indexet viszont ebből a szempontból egyedi esetnek tartotta.

“Képzeljünk csak el egy állatkertet: tele veszélyes ragadozóval és békés látogatókkal; mégsem történik baj. Vajon miért? Hát mert ott a rács a ragadozók és a látogatók között. A rács által működik az állatkert, a konstrukció! Az Indexnél az alapítványi forma volt a rács, emiatt vállaltuk egyáltalán. Nem sejtettem, hogy a rácsok egyszer csak megnyílnak, és ott találjuk magunkat szemtől szembe a vadakkal”

– fogalmazott a portálnak Szombathy.

Eldurvultak a dolgok

Miután az Indexet tulajdonló alapítványt megvette az Indamédia, egy ideig kérlelték, hogy maradjon főszerkesztő, de a végén kissé eldurvultak a dolgok – mondja a lapnak.

“November 23-án Sztankóczyval egyeztetésre mentünk a tulajdonosokhoz. Vaszily irodájában már ott várt az utódom, Starcz Ákos is, és közölték, hogy már mindent lepapíroztak. Majd kisvártatva megjelent két verőember az iroda előtt, meg a biztonság kedvéért másik kettő az udvaron, pedig akkor még nem is tudtuk, mire jó az ereszcsatorna. Vaszily meg ordítva közölte, hogy innen addig el nem mehetünk, míg mindent alá nem írtunk”

– mondta Szombathy.

Szerinte egyszerre volt szörnyű, abszurd és komikus a jelenet, mintha Alsó-Üzbegisztánban lettek volna. Végül, ügyvédjével egyeztetve, aláírta az elétolt papírt.

A teljes nagyinterjú a 24.hu oldalán olvasható.

Frissítés!

Az Index egykori dolgozója és a Telex jelenlegi újságíró-médiavezetője, Kárpáti Márton Nem úgy volt az, Pali! címet kapott közleményben reagált a 24.hu Szombathy Pállal készült interjújára. Kárpáti az interjúban szereplő állítások nagy részét kommentár nélkül hagyta, csak arra reagált, hogy Szombathy szerint a távozó indexeseknek volt B tervük a közös felmondáskor, és már tudtak a Telexről.

„Ehhez képest az az igazság, hogy a szerkesztőségnek nem volt B terve, a Telex.hu cím bőven a felmondásunk után került hozzánk, a Telexet kiadó cég is később alakult, és a szerkesztőség felmondott tagjainak senki nem mondta, sugallta, jelezte, tanácsolta, javasolta, hogy mondjanak fel. Ennek az ellenkezőjét állítani színtiszta hazugság. A szerkesztőség azért mondott fel, és vállalta a teljes bizonytalanságot, mert át lett verve, mert a több héten át tartó ígérgetéssel és az Index alapelveivel ellentétben Bodolai László kirúgta Dull Szabolcs főszerkesztőt. A felmondások előtti napon Szombathy Pál, Bodolai László és Sztankóczy András is azt mondta: ha nem fogadjuk el Szabolcs kirúgását, akkor ők felállnak, mert »az Index ti vagytok«. Hogy utána mi történt, azt ma már mindenki tudja. Nem a pesszimistáknak lett igazuk, hanem nekünk”

Szombathy Pál gyakorlatilag a teljes Index felmondása után csak négy hónapig maradt az újság főszerkesztője. A frissen megjelent vele készült interjúban ezt azzal indokolta: elhitte, hogy hagyják majd szabadon dolgozni, és nem tudott arról a kiskapuról, amely szerint a NER-intézőember Vaszily Miklós tulajdonában lévő Indamedia visszavásárolhatja az alapítványi háttérrel működő újságot – írta a HVG.hu.

szenteste

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest