Szörényi/Bródy, vagy Bródy/Szörényi?

Volt itt egy facebookra kitett fénykép, ami a múlt héten óriási vihart kavart az interneten. A legendás zenész páros Szörényi Levente és Bródy János együtt “pózolt” a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójával, Demeter Szilárddal.

Alapesetben nem lenne ebben semmi kivetni- és látnivaló. A magyar könnyűzene megújításával foglalkozó korifeus szerény irodájában fogadta a magyar rock két legendás szerzőjét, a beat korszak koronázatlan magyar királyait és a találkozó végén “elcsattant” egy kép.

A fotográfiát maga Demeter Szilárd tette fel saját facebook-oldalára, majd következett a “vihar a magyar neten” első felvonása.

Történt, hogy a képet megosztotta, átvette saját oldalára Lovas Zoltán, akit mindenki csak LóZoliként ismer. Az egykori újságíró, majd civil, ám mégis politikai mozgalmár nehezményezte, hogy mit keres a képen Bródy…

A facebookon 9901 követővel bíró LóZoli, aki manapság autókat értékesít Kesztölcön néhány szóval kommentálta a fényképet.

Bródy-ról imígyen szólt LóZoli

“Szenilis? Amnéziás? Hogy lehet a rendszer egyik szellemi verőlegényével együtt röhigcsélni? Bródy azt üzeni a mának, nekünk, most és itt, hogy van az a pénz… és ez gyalázat.”

Ami nem túl szerencsés, hogy ezt az idézetet már csak Kereszty András Új Népszabadság blogján megjelent cikkéből lehet rekonstruálni, ugyanis LóZoli az óriási adok-kapok után levette ezt a posztot a facebookról.

Erről engedjenek meg egy kitérőt

Lényegében bármilyen utóélete is van, lesz egy-egy képnek, mémnek vagy cikknek az internet bármely szegletében nem szerencsés utólag levenni. Lényegében egy-egy ilyen már publikált írás, jegyzet, vélemény amúgy is eltüntethetetlen az internetről.

Meg kell hagyni, úgy ahogy felkerült. Lehet utólag is kommentálni, megvédeni vagy adott esetben elnézést kérni, de levenni, öncenzúrázni lényegében felesleges.

De, térjünk vissza Kereszty-cikkéhez

A Népszabadság egykori főmunkatársa Lavina című bejegyzésében nem látta indokoltnak Bródy támadását és kipécézését.

“Elgondolkodtató, hogy azok ugrottak Bródy János torkának, akiknek énekel. Bródy hosszú évek óta bizonyítja, hogy nemcsak jó zenész, jó költő, hanem tisztességes gondolkodású ember. Demokrata.”

LóZoli még a facebookon élt a viszontválasz jogával

“Andras Kereszty van olyan, akivel az ember nem áll ki egy közös képre. Számomra meg az az elképesztő, hogy ezt TE nem érted. S nem kell kiállni egy ilyen képre és nem lesz hógolyó. Én ebben a dologban a tükör vagyok, nem engem kellene talán hibáztatni… Miért. Szerinted szó nélkül el kellene menni egy ilyen dolog mellett?”

Amit ekkor még mindig nem tudtunk: hogyan készült a kép, mikor és miért találkozott Szörényi/Bródy vagy Bródy/Szörényi a PIM igazgató Demeter Szilárddal!?

Jó magyar szokás szerint, ha egyszer felkavarodik az állóvíz, akkor sokan körbeállják a jelenséget és még többen igyekeznek még tovább kavarni a … (tudjuk mit)

Eltelt egy hét, mire Stumpf András a Heti Válasz munkatársa elérte a képen látható társaság kétharmadát és csinált egy páros interjút Szörényi/Bródy-val vagy Bródy/Szörényivel.

Már csak a cikk címe “Gáz van, babám!” érthetetlen, ám aki veszi a fáradságot és végigolvassa, annak kiderül a turpisság.

Szóval a cikk ott van a Heti Válaszon, végigolvastam és eléggé megdöbbentem a két szószátyár és egyben legenda esetenként összefüggéstelen gondolatmenetein.

Stumpf András természetesen a fényképpel nyit

Szörényi: A reakciókat látva nyilván elárultunk valamit. Csak tudnám, mit.

Főleg Bródy kapta meg, hogy mostantól Lesz még magyar köztársaság, meg Ezek ugyanazok helyett legfeljebb a Lökd ide a sört következhet tőle hitelesen.

Bródy: Hízelgő, hogy kritikusaim ilyen jól ismerik a repertoárt.

Miért, kultúrpotentáttal fotózkodni, az összefér az ellenzéki szövegekkel?

Szörényi: Hogy Tini emiatt a fotó miatt ne énekelhetné a dalait? Ne hülyéskedjünk már! 55 éve indultunk ezen a pályán, akkor írtuk az első magyar nyelvű dalokat együtt. Azóta gyakorlatilag mindenkivel találkoztunk és fotózkodtunk. Még Barabás Jánossal is.

Bródy: Nota bene: Orbán Viktorral is. A fotó nyilván nem nekünk volt fontos. Demeter vetette föl, hogy készítene egyet. Az ember pedig, ha már ott van, nem mondja a házigazdának, hogy márpedig ne készítse el, ne tegye ki. Akkor meg az lenne a szöveg, hogy titokban esküszik össze Szörényi és Bródy Demeter Szilárddal, nem?

Szörényi: Ráadásul Demeter Szilárd tapasztalataim szerint egyáltalán nem megosztó figura.

Eddig az idézet

Azt valószínűsítem, hogy Szörényi/Bródy vagy Bródy/Szörényi nem követte nyomon az interneten ennek a képnek az utóéletét, ám az már érthetetlen, hogy a riporter nem kérdez vissza. Amikor elárulják neki, hogy Demeter Szilárd akarta ezt a közös képet, akkor rá kellett volna kérdezni, hogy a PIM igazgató arra is engedélyt kért, hogy ezt kitegye a facebookra?

Sajnos ezt a kérdést nem tette fel, így az arra érkező választ már sosem tudjuk meg. Pedig ez a történet szempontjából vízválasztó lehetett volna.

Ám igazán érdekes az interjú folytatása

Mindketten bizonygatják, hogy emberileg milyen jó fej Demeter Szilárd. Kitérnek arra, hogy ő azért hívta az irodájába Szörényi/Bródy-t vagy Bródy/Szörényit, hogy megmutassa nekik, illetve megvitassa velük az általa írt “könnyűzenei stratégiát”.

Bródy úgy jellemzi Demetert, hogy

“csak néhány éve jött át Magyarországra. (…) A kisebbségi magyarság kétségbeesett küzdelmeit volt kénytelen vívni jó ideig – azért, hogy megtartsa a magyar nyelvet, a magyar kultúrát. Ez a kisebbségi helyzet logikusan eredményez egyfajta dacos harciasságot, kemény beleállást”

Szörényi hirtelen témát vált és elkezd arról beszélni, hogy a mai zenekarok miért énekelnek angolul.

“Ha például körülnézünk mondjuk az utóbbi tíz év fesztiválkínálatában, azt látjuk, egyre több az angol nevű, angolul éneklő magyar együttes. Ilyenkor azért kicsit elkedvetlenedik az ember: ezért dolgoztunk? Volt értelme megírni azt az első néhány magyar nyelvű rockdalt 55 évvel ezelőtt, ha ebbe torkollik az egész úgyis?”

Később Szörényi meg is válaszolja az általa felvetett kérdést

“Igaz, a fiatalok ma már legalább tudnak angolul, tehát értik, de talán az anyanyelvükön is megértenék.”

Emlékszem a nyolcvanas években folyton az volt a téma a magyar könnyűzenei iparban, hogy miért nem sikerül egy magyar világsztárt kinevelni. Ilyenkor mindig az derült ki, hogy mert az énekesek rosszul beszélnek és énekelnek angolul.

Nem véletlenül próbálkozott meg angol énekessel a Sexepil, mert ők tényleg a világhírnév küszöbén voltak…

Végül még az is kiderül, hogy valami fontos ember át akarta íratni az István, a királyt.

A konklúzió egészen elképesztő, Szörényi szerint a rockoperát:

“Ma nem biztos, hogy be lehetne mutatni.”

Szörényi Levente és Bródy János

 

2 hozzászólás

 • Avatar
  2020.07.06 - 23:28
  Közvetlen hivatkozás

  A Dallasban hangzott el Samanthától a klasszikus mondat: minden eladó! Csak a vételárat kell megfelelően megállapítani!!! Következésképpen a becsület is eladó, főként két zàróra előtt álló levitézlett zenész esetében! Valoban javaslom Bródynak, innentől a fellépésein csak a lökd ide a sört c.dalt énekelje! Továbbá ismerje meg Demeter, Szakács Árpád és Orbán János Levente, a 3 kultúr komiszár hitvány nézeteit, es utána dicsérje a kolozsvári basszusgitáros szellemet!

  Válasz
 • Avatar
  2020.07.08 - 02:06
  Közvetlen hivatkozás

  Én nem törnék pálcát a két zenész felett. S főleg nem irkálnék olyanokat, hogy “levitézlett”, s hogy “eladta magát”. Szörényi közismerten és régóta jobbos, sőt, ha az ősmagyarságos kutatásait nézzük, annak is egy speciális “ága”, ugyanakkor nekem nem rémlik, hogy az elmúlt évtizedben exponálta volna magát az Orbán-rezsim mellett. Azt ugyan nem értem, mire gondolt, amikor azt mondta, hogy az Istvánt most talán nem mutathatnák be, lehet, hogy csak humor akart lenni. S a tisztességét nincs okom kétségbe vonni. Meghívták, s elment egy megbeszélésre, tájékoztatóra. Azt sem gondolom, hogy a fotózáson problémázott volna egy – a kép tanúsága szerint – jó hangulatú eszmecsere végén. Bródy helyzete más. Ő valóban egy szabadelvű ikon, a jelenlegi rezsim kérlelhetetlen ellenfele és bírálója. Ezt a kijelentést nehéz kétségbe vonni. A meghívást alighanem kíváncsiságból fogadta el, s biztos vagyok abban, hogy szolid távolságtartással kezelte Demeter jópofizását. A fotózás elől nehéz lett volna kitérnie, én kényszeredettnek látom a mosolyát. S nem értek egyet azzal, hogy vízválasztó lett volna a nyilvánosságra hozás felvetése, mert bizonyára egyikük sem tiltakozott volna ellene, miért is tette volna. De a zenészek oldalára nem került ki a fotó, tehát Demeternek volt fontos, hogy nyilvánosságra kerüljön. Aki pedig azt hiszi, hogy egy ilyen szervilis csinovnyik percemberke, mint ez a Demeter Bródyt bármivel is meg tudná venni, az nagyon ostoba.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük