Néhány hónapos állatkerti lajhárbébi a magyarok friss kedvence. A páratlanul lusta állatkáról készült tévéhíradós tudósítás az elmúlt napokban magyarok százezreihez jutott el. 


http://www.rtlgold.hu/rtlklub/hirek/anyjanal-is-lustabb-a-lajharbebi.

[mnky_ads id=”10551"]

A Városi Kurír ez alkalomból egy kis ismeretterjesztésre vállalkozik. Túl azon, hogy a lajhárbébik milyen cukik, és túl azon, hogy milyen vicces a legendás lajhár-lassúság, tanulhatnánk is valamit ezektől az állatoktól. Például elleshetnénk a tökéletes összhangot a környezettel. Vagy azt a bámulatos rendszert, ahogyan a különböző lények egymáshoz kapcsolódva a lehető legjobban szolgálják saját jólétüket is.

[m[mnky_ads id=”10552"]p>

Lajhárkaki, lepkepete, algapapi

Amerikai tudósok szellemes kutatása magyarázatot talált a lajhár-rejtélyre. Miért teszi ki magát nagy veszélynek, és miért vállalkozik kimerítő túrára rendszeresen a háromujjú lajhár? Érthetetlennek látszott, hogy a lombok között teljes biztonságban éldegélő kényelem-művészek és rejtőzőbajnokok miért hagyják el mégis a fedezéket? Mi ösztönzi őket arra, hogy hetente egyszer a fáról lemászva rakják le ürüléküket? A megfejtés: molyok, algák és lajhárok mintaszerű együttélése.

A fák alatt lerakott lajhárürülékbe petézhetnek a lajhárral szoros életközösségben együtt élő molylepkék. Az ürülékben kikelő lárváik első tápláléka lesz ez az ürülék. Amikor a molylepkék kifejlődnek, azok ismét egy lajhárt keresnek, hogy a bundájára telepedve nitrogén- és foszforvegyületekkel táplálják a szőrzetét. A lajhár tápanyagokkal dúsított szőrzetében apró algák tömegei találnak tökéletes otthonra és élelemre. Ezek az algák pedig a lajhárok számára könnyen emészthető, zsírban gazdag táplálékkiegészítők.

Így tökéletes a boldogság. Szinte halljuk az általános büfizést és elégedett sóhajtozást az őserdőből.

[mnk[mnky_ads id=”10553"]

Így már érthető, miért éri meg a háromujjú lajhárnak a kockázatos és fárasztó vállalkozás.

Alább a videó a két évvel ezelőtt született lajhárbébiről:

(Forrás: RTL Klub Híradó)

Intelligens faj menti meg a Földet: jönnek bolygónk új urai!

Minden kutyás tudja: kedvence hűséges, de nem hülye

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét