Szoros megfigyelésen tartott tanárok – rövid a póráz, de nem derül ki, ha nem mocorog az megvezetett

Szeptembertől beindul a tanárok megfigyelése. A terv az, hogy érezze a polgár a törődést, meg, hogy kíváncsiak a véleményére, konzultációs kérdőív formájában lesnek be az oktatók magánéletébe. Már a, aki tűri, aki a vegzatúra ellenére tovább csiszolná a nemzeti gyémántot.

A jól bevált nemzeti konzultáció….

Az óraszámok mellett a tanárok hírlevél-feliratkozásaira, szakszervezeti és más szervezeti tagságaira, de még a Facebook-csoporttagságaira is kíváncsi a kormány abban a kérdőívben, amit idén szeptemberben terveznek szétküldeni az ország minden egyes pedagógusa számára. A kutatást eredetileg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezte és a tanárok munkaterhelését vizsgálná, de az érdekvédelmi szervezet kedden sajtótájékoztatón jelezte: a munka nem az ő eredeti elképzeléseik szerint halad.

Nem ilyen lovat akartak

Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának tagja elmondta, kezdeményezésükre még az előző kormányzati ciklus végén kaptak pozitív választ, de az illetékes minisztérium kikötése az volt, hogy a felmérést a kormányközeli Századvég kutatócégnek kell lebonyolítania. Ebben még nem találtak semmi kivetnivalót, szakmai javaslataikat meg is küldték a minisztériumnak, ám a nemrégiben kézhez kapott kérdőívtervezet szerintük szinte minden szakmaiságot nélkülöz.

Az óraszámokra, munkaterhelésre általánosságban kérdeznek rá, mintha a kérdező sem tudná, hogyan épül fel egy pedagógus munkahete. Emellett olyan kérdések vannak benne, amelyek nem relevánsak a munkaterhelés vizsgálata szempontjából. Ráadásul a kitöltőnek meg kell adnia az oktatási azonosítóját, amivel már az anonimitás sem biztosított

– mutatott rá az érdekvédő.

Hozzátette:

a módszertannal sem értenek egyet, az ugyanis, hogy mind a 170 ezer pedagógusnak elküldik a kérdőívet ahelyett, hogy egy tudományos alapon meghatározott reprezentatív mintával dolgoznának, torzíthatja az eredményeket. Így a felmérés lényegében csak egy pedagógusok körében végzett nemzeti konzultáció lesz.

Szűcs Tamás PDSZ-elnök emlékeztetett:

az egyeztetés a kérdőívről tavaly év végén indult, az áprilisi választások közeledtével abbamaradt, majd most augusztusban gyorsult fel újra.

Az elnök szerint a kérdőív-tervezet nem áll készen arra, hogy már szeptemberben szétküldjék a pedagógusoknak, a kormány azonban nem akar várni, mert még az őszi időszakban módosítani akarnak a pedagógus munkaterheket érintő jogszabályokon, és ahhoz a kérdőív eredményeit is szeretnék felhasználni.

Azok a pedagógusok, akik még kitartanak a pálya mellett

és naponta hajlandók megfigyeltként is oktatni gyerekeinket, feltett kézzel mennek bele mindebbe. Feltehetően, akinek képzettsége, hozzáállása alapján volt lehetősége mást csinálni, már nincs közöttük, tehát a pedagógusok közül azok maradtak a katedrán, akik vakon elkötelezettek, vagy kivárnak, hátha találnak jobbat. Ez kicsit sem örömteli.

Teljesen érthető, ha aki teheti, magániskolába íratja a gyerekét és ezzel az a bizonyos olló két vége egyre távolabb kerül egymástól.

Ez sem éri el az ingerküszöböt?

Kapcsolódó

Schobert Norbi: adjanak a tanárok akkora maflást, hogy leesik a gyerek feje…..

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Egy hozzászólás itt: “Szoros megfigyelésen tartott tanárok – rövid a póráz, de nem derül ki, ha nem mocorog az megvezetett

  • 2018.08.29 - 16:03
    Közvetlen hivatkozás

    A GDPR szerint TILOS adatot gyűjteni a szakszervezeti tagságról, a politikai véleményről. Magáncég esetében a max bírság 20 m €.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük