Szorzástanulás hiszti és magolás nélkül? Itt a megoldás….

Sokaknak okozott gondot a múltban is és ez az, ami nem változott az évek múlásával, hiszen egy újszülöttnek, ugye…. Emlékszik még a kezdetekre?

Valahol a hatos szám környékén kezdődnek a problémák

Sajnos akkortájt mi nem halottunk a „mágikus” szorzótábláról, melynek köszönhetően sokkal könnyebb és egyszerűbb megtanulni a szorzást. Ez nem más, mint Pitagorasz híres táblája.

Az első képen láthatja, hogy a táblázat 10 sorból és oszlopból áll, az első sor és az első oszlop 1-9-ig van számozva. A többi rubrika a szorzások összegét tartalmazza. A szorzási eredményt a sorok és az oszlopok koordinátái mutatják.

Például: Ha az első oszlopból kiválasztjuk a 7-et és kiválasztjuk az első sorból 2-t, akkor a sor és az oszlop kereszteződésében, megtaláljuk a szorzás eredményét, 7×2=14.

Természetesen mielőtt a gyerek használná ezt a táblát,

tisztában kell lennie azzal, hogy mit is jelent a szorzás. Ehhez viszont ismernie kell az összeadást és a kivonást.

Először is el kell magyarázni a gyereknek, mi is a szorzás elve, és amikor már érti, akkor lehet odaadni neki a Pitagorasz táblát. Világosan megmutatja, hogy a szorzó és a szorzandó felcserélhető (azaz a 2×6 azonos a 6×2-vel).

A gyerek a táblázat szimmetriájának és sorainak köszönhetően fejleszti a logikus gondolkodását.

Például, a képen láthatjuk, hogy a kijelölt téglalap 15 cellát tartalmaz, ami egyenlő a sorok és oszlopok szorzatával (5×3).

Ugyanakkor felfedezés örömével segít a tanulásban.

Ezt mutatja be az alábbi videó (annak ellenére, hogy angolul beszélnek, mégis minden világos benne):

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük