Sztárok, akik több sportban is bizonyítottak - Városi Kurír

Sorting by

×

Sztárok, akik több sportban is bizonyítottak

Nagyon ritka, ha egy sportoló a legjobbak közé tud kerülni egyetlen sportágban, pedig vannak többen is, akiknek ez két sportban is sikerült! Nézzük csak!

Hirdetés

A sport világában a legtöbb sportoló már arról is csak álmodik, hogy profiként megélhessen abból a sportból, amit szeret vagy éppenséggel eljusson a világ legjobbjai közé

Egy ilyen pályafutás rengeteg kihívást tartogat, ráadásul vannak olyan sportok, ahol naponta több órát kell hosszú éveken át befektetni, hogy az ember a legjobbak közé emelkedjen. Ennek tükrében különösen izgalmas azon ritka sportolók története, akik több sportágban tudnak elérni komoly eredményeket és profikká válni. Egy emlékezetes példa Usain Bolt, aki a valaha volt egyik leggyorsabb embernek számít a világon és eredménylistája alapján akár az egyik legeredményesebb atlétának is nevezhetjük.

2017-ben vonult vissza az atlétikától, azért, hogy egy évvel később már arról kapjunk hírt, hogy a focipályán próbálgatja szárnyait, hiszen 2018. augusztusában aláírt az ausztrál labdarúgó-bajnokság elsőosztályában szereplő Central Coast Mariners csapatához. Ahogy akkor elmondta, a határ csak a csillagos ég a számára és hisz benne, hogy bármit elérhet. Alapvetően ez azért annyiban érdekes történet, hogy végül Bolt nem tudott olyan maradandót alkotni a focipályán, mint atlétikában, de érdemes megnézni egy-két másik hasonló csillagot, akik egynél több sportban tudtak bizonyítani. És ez azért is érdekes, mert egy-egy ilyen csillag feltűnése a fogadásoknál is külön izgalmakat kínálhat nekünk, főleg, ha mindkét sportág mérkőzései ott vannak a kínálatban. Ezt ellenőrizhetjük például a Bet365 alternatív link használatával is.

Két megdöbbentő élettörténet

Derion Sanders tipikusan ilyen sportoló, aki egyetemi évei és profi karrirerje alatt is több sportban meg tudta csillogtatni képességeit. 1988-ban drafolta a New York Yankees baseball-csapata, majd 1989-ben az Atlanta Falcons amerikai focicsapata. Fantasztikus képességeket és sebességet tudott megmutatni később az Atlanta Braves és a Falcons színeiben, nem csoda, hogy 1992-ben a profi baseball-ligában, az MLB-ben egészen a döntőig menetelt. Ugyan ott veszített a csapatával, de az NFL-ben kétszer is tudott Super Bowlt nyerni, először 1994-ben a San Francisco 49ers, majd 1995-ben a Dallas Cowboys színeiben. 2001-ig játszott baseballt és 2005-ig amerikai focit, tehát rá tényleg azt lehet mondani, hogy két sportban vált eredményes profivá, sőt, mindkettőben eljutott a lehetséges csúcsra is.

Hirdetés

1 1
Forrás: unsplash.com

Ha van egy olyan sportoló, akire mindenki emlékszik két sportágból, az a legendás kosaras, Michael Jordan. A valaha volt egyik legnagyobb és legjobb NBA-játékosnak tartják, akiről viszont talán kevesebben tudják, hogy a kosárlabdától való visszavonulása után máshol is bizonyított. 1993. októberében Jordan bejelentette tehát visszavonulását, miután megnyerte harmadik bajnoki címét is a Chicago Bulls csapatával. Azonban mindenkit sokkolt, hogy hónapokkal később a Bulls-tulajdonos Jerry Reinsdorf baseball-csapatánál, a Chicago White Soxnál edzett már. Alá is írt egy szerződést a White Soxszal és 127 mérkőzést játszott is a csapat fiókalakulatánál, a Birmingham Baronsnál. Az 1994-es szezont 51 RBI-s eredménnyel zárta, ami egészen tűrhetően számít. De aztán ráébredt, hogy valószínűleg nem ez az ő igazi pályája és így egy évvel később visszatért a kosárlabdapályákra, majd még három NBA-bajnoki címet be tudott gyűjteni.

Van, aki több sportban ért fel a csúcsra

Tudjuk ki volt a világon az egyetlen ember, aki tudott nyerni World Seriest (ez az amerikai baseball-bajnokság kupája) és NBA-bajnokságot is? Ez sem ma történt meg, de Gene Conley képes volt erre. 1957-ben a jobbkezes dobó megnyerte az MLB bajnoki címét a Milwaukee Braves csapatával, majd két évvel később már NBA-bajnokságot tudott nyerni a Boston Celtics színeiben és utána ehhez még két újabb bajnoki címet tudott hozzátenni. Egészen pár évvel ezelőttig még mesélhetett is volna az élményeiről, 86 éves korában, 2017-ben hunyt el.
A listánkról viszont semmiképpen nem hiányozhat még egy sportoló, a szintén kosárlabdázóként és baseball-játékosként is sikeres Bo Jackson. Ráadásul őt mindkét sportban a valaha volt legjobbak egyikének tartják, azaz ő tökéletes példája annak, amiről a bevezetőben írtunk. Még 1982-ben draftolta a New York Yankees baseball-csapata, de Jackson úgy döntött, hogy nem akar az MLB-ben játszani és ezért elment az egyetemi fociligába. Annyira jól ment neki, hogy meg is nyerte az egyetemi sport egyik legértékesebb trófeáját, a Heisman Trophyt, nem csoda, hogy 1986-ban draftolta az NFL-ben szereplő és most Super Bowl-döntős Tampa Bay Buccaneers. De Jackson tovább folytatta kissé egyedi karrierjét, ugyanis úgy döntött, hogy mégsem akar focival foglalkozni, ezért visszafordult a baseball felé.

2 1
Forrás: unsplash.com

Csatlakozott a Kansas City Royals alakulatához. De a hullámvasutazás tovább folytatódott, hiszen mindössze egy évet töltött el az MLB-ben, mert utána szerződést kötött a Los Angeles Raiders csapatával és végre bemutatkozhatott az NFL-ben is. Bár úgy tűnhet, hogy nagyon változatos és hullámzó karriere volt, mindkét sportban különlegesen jó teljesítményt tudott nyújtani és ő lett az első olyan sportoló, aki két amerikai sportágban tudott bekerülni az All-star csapatba. Érdekesség, hogy a baseball tipikus második sportnak számít, ha valaki egészen jó eredményeket tud felmutatni

• atlétikában,
• amerikai fociban vagy éppen
• kosárlabdában,
akkor reális esélye van rá, hogy a baseballban is a legjobbak közé kerülhet.

Ha kíváncsiak hasonló írásokra és érdekességekre, akkor keressék fel Aladar Kollar honlapját ezen a linken, itt még rengeteg hasonló tartalom és írás várja!

Hirdetés
átver

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Egy hozzászólás itt: “Sztárok, akik több sportban is bizonyítottak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.