Sztrájk lehet a vége a mozdonyvezetők és a MÁV-Start bérharcának

Már a mozdonyvezetők kétharmada támogatná egy esetleges sztrájk megtartását- közölte szerdai közleményében a Mozdonyvezetők Szakszervezete. A sztrájkról a döntés február 2-án  már a tervezett pedagógussztrájk visszhangjának ismeretében születhet meg.

Döntés: február 2.

Mint írták, a MÁV-start Zrt.-vel szemben kezdeményezett eredménytelen kollektív vitát követően döntöttek úgy, hogy felmérik, mekkora hajlandóság van tagjaik körében egy munkabeszüntetésre. Jelezték, hogy február 2-án tartandó küldöttgyűlésükön fognak dönteni a sztrájk időpontjáról és tartalmáról.

A kollektív munkaügyi vita azt követően indult el, hogy október 25-én a MÁV-Start 0 százalékos béremelési ajánlatot tett le az asztalra. A négyfordulós egyeztetéssorozat nem vezetett eredményre, így további jogi lehetőség nyílt meg a gazdasági és szociális érdekek érvényesítésére. Követelésük, hogy a mozdony- és motorvonat vezetők keresete 2021-ben érje el a bruttó 546 ezer forintot vagy biztosítsák számukra a nettó 363 ezer forintos béren kívüli juttatást. Követelésük alapja a dolgozók átlagbérének 2020 és 2021 évi alakulása, valamint a tényleges infláció és annak éves várható mértéke.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete jelezte, követelései fenntartása mellett nyitottak arra, hogy a vitát tárgyalásos úton rendezzék.

 

Kapcsolódó

sztrájk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük