Ha utazni akarsz, szükséged lesz oltási útlevélre? - Városi Kurír

Sorting by

×

Ha utazni akarsz, szükséged lesz oltási útlevélre?

“Ha sikerrel járunk, akkor képesnek kell lennie arra, hogy bárki elmondhassa: van egy olyan oltási tanúsítvány a telefonomon, ami bizonyítja, hogy oltást kaptam egy országban, majd felszálltam egy teljesen más országba tartó repülőgépre és abban az országban elfogadták a telefonos igazolást, hogy elmehessek arra a koncertre, amely zárt térben zajlott, és csak azok mehettek be akik megkapták a vakcinát” – mondta Brian Behlendorf, a Linux Foundation ügyvezető igazgatója.

Hirdetés

Új útlevél születik?

A világ számos részén elkezdték beadni a koronavírus elleni oltást, sokan elkezdtek álmodozni arról a napról, amikor újra utazhatnak, vásárolhatnak és moziba, színházba vagy étterembe mehetnek. Ehhez azonban valószínűleg szükségünk lesz valamire, amivel bizonyítjuk védettségünket. Ez lehet az oltási útlevél – írja a CNN. Több vállalat és technológiai csoport okostelefonos alkalmazásokat és rendszereket kezdett fejleszteni. Így a felhasználók a Covid-19 tesztek és oltások részleteinek feltöltésével, digitális hitelesítő profilt hozhatnak létre, amit be tudnak mutatni annak érdekében, hogy beléphessenek a koncertek helyszínére, stadionokba, mozikba, irodákba, vagy akár más országokba.

CommonPass

A csoport által létrehozott CommonPass alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy olyan orvosi adatokat töltsenek fel, mint például egy Covid-19 teszt eredménye, vagy egy kórház, vagy egészségügyi szakember által beadott oltás igazolása. Ez egy egészségügyi igazolás QR-kód formájában, így az útlevél érzékeny információk felfedése nélkül mutatható be a hatóságok számára.

“Minden alkalommal amikor átlépünk egy határt lehet tesztelni, de oltani nem lehet minden alkalommal”

– mondta Thomas Crampton, a The Commons Project marketing és kommunikációs vezetője. Hangsúlyozta, hogy szükség van egy egyszerű és könnyen átlátható igazolásra, vagy egy “digitális sárga kártyára”, utalva az oltás igazolásaként általában kiadott papíralapú dokumentumra.

Az oltási útlevelek széles körű használatának kerékkötője lehet a világ népességének azon nagy csoportja, akik még mindig nem használnak okostelefont, vagy nem férnek hozzá az internethez

– olvasható a szeretlekmagyarorszag.hu-n.

A Covid-19 Credentials Initiative keretében néhány vállalat intelligens kártyát is fejleszt, amely középutat jelent a hagyományos papír vakcina tanúsítványok és egy könnyebben tárolható, reprodukálható online változat között.

“Számunkra arról szól a feladat, hogy miként lehet a digitális hitelesítő adatot tárolni és bemutatni, nemcsak okostelefonokon keresztül, hanem más módon is azok számára, akiknek nincs hozzáférésük a stabil internethez, és akik nem rendelkeznek okostelefonokkal”

– mondta Lucy Yang, a Covid-19 Credentials Initiative társvezetője.

Miután elkészítik az oltási útlevelet, a vállalatoknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az emberek könnyen tudják használni

A CommonPass, az IBM és a Linux Foundation mind a magánszférát hangsúlyozták kezdeményezéseik központi elemeként. Az IBM szerint az app lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ellenőrizzék és beleegyezzenek egészségügyi adataik felhasználásába, valamint, hogy kiválasszák a hatóságoknak nyújtandó részletesség szintjét.

“A bizalom és az átláthatóság továbbra is elsődleges fontosságú egy olyan platform fejlesztésekor, mint a digitális egészségügyi útlevél, vagy bármilyen olyan megoldás, amely érzékeny személyes adatokat kezel”

– írta a társaság egy blogbejegyzésében.

Mivel az oltóanyagokat több ország gyártja,

és sok helyen még a fejlesztés különböző szakaszaiban van, nagyon sok változóval kell számolniuk az útlevélkészítőknek.

“Az sem világos, hogy az oltások mennyire hatékonyan gátolják a vírus terjedését”

– mondta Dr. Julie Parsonnet, a Stanford Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere.

“Még mindig nem tudjuk, hogy az oltottak át tudják-e adni a fertőzést vagy sem. Amíg ezt nem tisztázzák, azt sem tudjuk, hogy az útlevelek hatékonyak lesznek-e”

– tette hozzá a professzor.

Ennek ellenére Behlendorf arra számít, hogy

az oltási útlevelek bevezetése és elfogadása meglehetősen gyorsan megtörténik majd,

és az egymással együttműködő különféle alkalmazások

2021 első felében már széles körben elérhetőek lesznek.

Bővebben itt olvashat a tervről.

Weber

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.