Szülői home office és/vagy a gyerek házija —  csak el ne szórd a hajad nagy igyekezetedben!

A koronavírus-járvány okozta otthoni munkavégzés párhuzamosan elvégzendő feladatokat is generált, pl. az otthon tanuló gyermek frissen érkezett házi feladata, ebédje, vagy a határidőre elkészítendő home office-s excel között is választani kell mostanában a dolgozóknak.

Csak egy kis összpontosítás kell?

Ioannis Pavlidis, a Houstoni Egyetem kutatója és a kollégái azt vizsgálták, hogy az úgynevezett multitasking miként hathat a munkavállalókra. A szakemberek megállapították, hogy ha valakinek egyszerre több feladatot kell elvégeznie és eközben például folyamatosan e-maileket kap, amelyek elvonják a figyelmét és ezáltal megszakítják a munkavégzését, akkor nem csak stresszes lesz, hanem negatív érzelmek – például szomorúság és félelem – is elárasztják. – írja a Munkások Újsága az Sg.hu-ra hivatkozva.

Pavlidis kiemelte, hogy a multitasking során a dolgozók arcain egyértelműen negatív érzelmek figyelhetők meg. A tudós ezért nagyon problémásnak nevezte, hogy napjainkban a multitasking, a többfeladatos  kifejezést eredetileg a számítástechnikában operációs rendszerekre használják, melyek látszólag képesek egyszerre több programot futtatni, annyira elterjedt világszerte.

Mimika vizsgálat

A kutató és a kollégái összesen 26 résztvevő bevonásával végeztek kísérletet. Az egyes felhasználóknak egy esszét kellett megírniuk, amelynek során vagy egy e-mail-csomaggal vagy üzenetek folyamatos áradatával kellett szembenézniük és minden levelet meg kellett válaszolniuk.

Eközben a szakemberek folyamatosan videóra rögzítették az arckifejezéseiket, majd a felvételeket egy neurális hálózat segítségével elemezték. Azok, akik állandóan új e-maileket kaptak, előbb vagy utóbb szomorúak lettek és egy idő után már féltek. Azok pedig, akik egy csomagban kapták meg az üzeneteket, semleges arckifejezéseket öltöttek, de előfordult az is, hogy bosszúsak voltak.

A kutatócsoport azt ajánlotta a munkavállalóknak, hogy a feladatokat a jövőben inkább egyesével oldják meg és a munkafolyamatokat ne törjék meg egy másik feladat elvégzése miatt. Szerintük

az egyszerre több feladattal foglalkozók nem végzik hatékonyan a munkájukat.

rémhír

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük