A kormány és a főváros előző vezetése hosszú éveken át rugózott az úgynevezett szuperkórház ötleten. Több helyszín is „kőbe lett vésve”, majd elvetve. Végül két másik mellett a legnagyobbnak, legfényesebbnek a XI. kerület egyik prérijé – ahol se infrastruktúra, se közlekedés – vették meg egy kormányközeli csókostól.

Nem lesz ez így jó, elvtársak!

Újbuda frissen megválasztott polgármestere, dr. László Imre, aki maga is nemcsak, hogy orvos, de hosszú ideig igazgatta a Szent Imre és a Honvéd Kórházat is, most úgy tűnik, igyekszik behúzni a kéziféket és ahogy kampányában megígérte, megállítani az eszement ötletet.

Az egykori kórházigazgató pazarlónak és feleslegesnek nevezte a kormány szuperkórház építésére vonatkozó tervét, úgy vélte a régió érdekeit sokkal jobban szolgálná, ha a Szent Imre Kórházat fejlesztenék tovább. Határozottan kijelentette: ha van reális lehetőség a projekt leállítására, akkor megteszi. Majd azt is hozzátette, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy olyan helyen jöjjön létre a kórház, ahol minden feltétel biztosított, és jóval kevesebbe is kerül. A szuperkórház építése számára kijelölt terület viszont több szempontból is alkalmatlan: távol van a tömegközlekedéstől, hiányoznak a közművek, ráadásul a terület egy régi tőzegmocsár. 

– írta az Mfor.

Nincs az a szuperkórház, ami megoldaná a lepusztult budapesti kórház-ügyet

Ma már egyetlen huszárvágás – bármilyen drága is – kevés. Sokkal fontosabb lenne egy szakszerű felmérés, ami után kidolgozhatnák megfelelő szakemberek azt a stratégiát, aminek mentén lépésről, lépésre felzárkózhatna Budapest egészségügyi ellátása is a világon ma elfogadott szintre.

El kellene végre dönteni, melyek azok a kórházak, amelyektől fájó szívvel bár, de búcsút kell venni és azok toldozgatása-foltozgatása helyett minden forrást a megmaradó fontos intézményekre fordítani.

„Gulyás Gergely a mai kormányinfón azt mondta, nincsenek világos álláspontok, fővárosi döntések kellenek először, és csak utána lehet továbbgondolni a kérdést. De azt még sietve hozzátette, hogy a szuperkórház nem csak a budapestieket látná el. Vélhetőleg ezzel jelezte, hogy a fővárosi önkormányzatnak nem illene egyedül döntenie a kérdésben, még akkor sem, ha az intézmény Budapesten épül fel. “

– írja ugyancsak az mfor.

A szuperkórház is téma volt a szerdai kormányülésen

„Karácsony Gergely főpolgármester a szerdai kormányülés után azt mondta, hogy a szuperkórházzal kapcsolatban nincs kialakult fővárosi álláspont, a kerületi polgármester szerinte elsősorban a helyszínválasztást kifogásolta, mivel közösségi közlekedéssel nem megközelíthető. Úgy vélte, hogy szuperkórházzal kapcsolatban is le kell folytatni egy szakmai vitát, a kérdést a Fővárosi Közgyűlés is napirendre fogja tűzni.” 

Csak bízhatunk benne, hogy minél előbb dönt a közgyűlés is és a kormány is, mivel a főváros egészségügyi helyzete mostanra leginkább az orosz ruletthez hasonlít, hiszen itt is a szerencsefaktornak van a legnagyobb szerepe.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét