Takaró Mihály, az EMMI-felfedezett: Esterházy Pétert nem kell tanítani, mert kultúraromboló

Takaró Mihály – ha valaki nem tudná, ami amúgy nem gáz – arról híres, hogy az EMMI „rábízta” az oktatás „hazafiasítását”. 

Takaró Mihály is előadást tartott a 28. Jókai Mór Nyári Egyetemen Komáromban

A Nyugatot korábban zsidó lapocskaként definiáló irodalomtörténész szlovákiai magyar pedagógusok előtt többek arról beszélt, hogy már-már irracionális, hogy ilyen kis lélekszámú nép, mint a magyar fönnmaradt, már rég el kellett volna tűnnie – derül ki a rendezvényről beszámoló Újszó cikkéből.

Takaró szerint a magyarság sorsvállalás és tudatos kultúravállalás, a kultúra pedig a magyarság megmaradásának legfontosabb záloga.

Akinek szlovák, román, zsidó, német stb. felmenői vannak (Petőfi Sándor, József Attila, Radnóti Miklós stb.), azért akar a magyar kultúrához tartozni, mert a magyar kultúra olyat tud, amilyet semelyik más

– jelentette ki Takaró, aki később arra kérte az egybegyűlteket, hogy mindenki tegye fel a kérdést magának, ő mit tett a magyarság megmaradásáért.

Akinek elmentek a gyerekei, azok rossz szülők

Hány gyereket szült, kivándoroltak-e a gyerekei, mert ha igen, akkor szerinte valamit elrontott a szülő.

Az Újszó cikkéből derül ki az is, hogy Takaró csak azt hajlandó tanítani, ami építi a diákjait, ami rombolja, azt nem. Példát is említett, Esterházy Péter Így gondozd a magyarodat című szövegéből idézett, amelyből kiragadott részleteken keresztül odáig jutott, hogy Esterházy kultúraromboló, tehát nem kell tanítani.

A hvg.hu alapján mi is megírtuk, hogy az EMMI Takaró Mihályra bízta a hazafiasabb oktatást. A cikk megjelenése után az EMMI sajtóosztálya helyreigazítási kérelmet juttatott el hozzánk – amit közzé is tettünk – amelyben azt állították: a cikkben megjelölt Takaró Mihálynak a minisztériummal nincs semmilyen hatályos szerződése.

Azt az EMMI egyébként továbbra sem cáfolta, hogy az irodalomtörténésznek köze van a feladathoz, csak annyit, hogy a minisztériumnak nincs élő szerződése vele.

(via HVG.hu)

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük