Találóskérdés: mi az, ami Ausztriában ötszörösére nőtt, Magyarországon pedig 14 százalékkal csökkent? Hihetetlen!

„Első blikkre” több dolog is eszébe juthat a kérdésen elgondolkodónak, de rossz úton indul, aki az életszínvonalra, vagy a sógoroknál dolgozó magyar munkavállalókra tippel. Egészen másról van szó!

„minden 100. magyar….”

Nemcsak dolgozni járnak át egyre többen Ausztriába, hanem az ott tanuló magyar állampolgárságú diákok száma is dinamikusan növekszik

– írja a G7. A 2010/2011-es tanévben még csak 2117 magyar diák járt osztrák közoktatásba, a 2021/2022-es tanévre 10646 főre nőtt a számuk. Csak a tavalyi évben 1367 új magyar diákot írattak be osztrák intézményekbe.

Miközben Ausztriában ötszörösére nőtt a 2020/21-es tanév és a 2010/11-es tanév között a magyar diákok száma az alap és középfokú oktatásban, Magyarországon 14 százalékkal csökkent

– derül ki a G7 cikkéből, melyben arról is írnak: az adatokból arra lehet következtetni, hogy a határmenti lakosok, ingázók közül egyre többen íratják osztrák iskolába a gyerekeiket.

A mért 20 ország és országcsoport közül

a magyar gyerekek száma nőtt a legjobban az osztrák iskolákban az elmúlt másfél évtizedben: a számuk nyolszorosára emelkedett.

A második helyen az ázsiai diákok vannak 6,4-szeres emelkedéssel. A régiós országok közül mindegyik jóval kisebb növekedést látott: a szlovénoknál 5,4-szeres, Szlovákia 4,9-szeres, Lengyelország 2,4-szeres, Csehország 2,3-szoros növekedést mutatott. A G7 cikkében kitérnek arra is, hogy:

  • minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába,
  • a mért 20 ország és országcsoport közül a magyar gyerekek száma nőtt a legjobban az osztrák iskolákban az elmúlt másfél évtizedben: a számuk nyolcszorosára emelkedett,
  • a külföldiek közül már csak német, török és szerb van több az osztrák iskolákban, mint magyar.
  • minden tizedik burgenlandi alsótagozatos magyar nyelven is tanul.
  • miközben a közoktatásban dinamikusan növekszik a magyarok száma, az egyetemeken csökkenést mutat. Összességében azonban mégsem esett vissza az osztrák felsőoktatásban tanuló magyarok száma: egyre többen választottak az alacsonyabb színvonalú állami és magán főiskolákat.

<<< Kövesse híreinket a Google hírei között is! >>>

Emlékeznek?

Az új változások szerint nem lesz kötelező elvárás az emelt szintű érettségi, az ötödik érettségi tárgyról az egyetemek dönthetnek, és eltörlik a minimumponthatárt

– ezt írta Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár augusztus 19-én az egyetemek rektorainak küldött levelében.