Találtak egy pofonegyszerű és költségkímélő megoldás a teljes lakosság tesztelésére! - Városi Kurír

Sorting by

×

Találtak egy pofonegyszerű és költségkímélő megoldás a teljes lakosság tesztelésére!

Glattfelder Tamás közgazdász és Török Ákos informatikus már hosszabb ideje foglalkozik egészségügyi problémák megoldásával. Mikrobiológus és genetikus barátaik – így Vilmos Péter, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genetikai Intézetének tudományos főmunkatársának – bevonásával hétfőre kidolgoztak egy olyan javaslatcsomagot, amely tömeges szűréssel kezelné az egybehangzó előrejelzések szerint Kelet-Közép-Európában, így Magyarországon is még csak most kibontakozó vírushelyzetet – írta a qubit.hu.

Hirdetés

Tömeges nyálminta

A portálnak elmondták, a bárki által elérhető dokumentumban összefoglalt javaslatuk az élettudományi kutatásokban és egészségügyi laboratóriumokban széles körben használt, automatizált polimeráz-láncreakció (PCR, polymerase chain reaction) módszerén alapul. Ez a ma már világszerte rutinszerűen alkalmazott molekuláris biológiai technológia analízis céljából lehetővé teszi a DNS egy kis darabjának megsokszorozását.

Glattfelder és Török szerint a COVID-19-járvány megfékezéséhez alapvetően tömeges és gyors mérésre van szükség annak érdekében, hogy a fertőzötteket izolálni lehessen. Mint állítják,

„ezzel emberéleteket mentünk meg, valamint elérhető, hogy a nem-fertőzöttek minél hamarabb működtessék a gazdaságot, társadalmat”.

Javaslatuk szerint a tömeges tesztelés egyik lehetséges,

viszonylag olcsó megoldása a rendelkezésre álló PCR berendezések hadrendbe állítása, aminek révén a magyar lakosság egésze akár napok alatt is végigtesztelhető lehetne. Glattfelder és Török szerint

„így az elhalálozási szám is alacsonyan tartható lenne, a GDP-ben mért gazdasági visszaesés pedig még a legszerényebb számítások szerint is 120-130 milliárd forinttal csökkenthető volna pár hónapra vetítve”.

A pooling lényege, hogy nem egy, hanem több személy nyálmintáját használják

Az izraeli műszaki egyetem, a Technion kutatói által korábban a koronavírusra kidolgozott és március 18-án publikált protokollját alapul véve tömeges nyálmintával minimum 15, maximum 64 fős közösség tagjait tesztelnék – ez néhány családot jelentő lakó- vagy egy teljes munkahelyi közösséget jelentene.

A receptjavaslat

Az alábbiakban a Glattfelder és Török javaslatának vázlatos kivonatát ismertetjük:

 1. a teszteléshez szükséges 200-250 PCR készülék elérhető az országban, akár bérléssel, akár más járványügyi intézkedéssel;
 2. szükséges a 3 műszakos használat megszervezése;
 3. valamint a folyamat logisztikájának kialakítása.

A javaslatot eddig vizsgáló szakértők Glattfelder és Török szerint összességében kivitelezhetőnek találták az alábbiak lebonyolítását:

 • a mintagyűjtő edények beszerzése, terítése;
 • a minták azonosítása (például mobilszámok segítségével);
 • szakszerű és egyben biztonságos csoportos mintavétel;
 • a levett minták szállítása a PCR gépekhez;
 • elsődleges (sms) kiértesítések, és másodlagos, jogilag kötelező érvényű karantén kiértesítés;
 • a PCR gépek kellékanyag beszerzése és ellátása.

A javaslatot jegyző csapat szerint egyszerre 200 gépen naponta 96 x 8 x 200 teszt végezhető el, ez 153 600 mérést jelent. Ezt kell megszorozni 15-tel vagy 64-gyel. Az eredmény 2,3 millió személy naponta, 64-es minta esetén pedig 9,8 millió, ami megegyezik Magyarország teljes lakosságával.

A metódus hátránya, egyben az előnye is:

15-szörös (64-szeres) fals pozitívot ad, azaz az egy körben mért személyek mindegyike azt a jelzést kapja, hogy

„kérjük, nagyon komoly karantént tartson, mert komoly eséllyel megfertőz másokat”.

Ez viselkedésben lényegesen eltérő eredményre vezet, mint a jelenlegi,

„én biztosan nem vagyok beteg” magatartás.

Glattfelder és Török szerint a későbbiekben 14-30 naponta a teljes lakosság tesztelését meg kellene ismételni legalább fél éven át

Javaslatuk szerint a teljes szűrés és izoláció után a határokon való további szűréssel kizárható lenne a járvány újbóli kitörése, hiszen a módszerrel a belső forrásokból történő újbóli járványt előznék meg. A tömeges szűrés pedig azonnal elhagyható, amint lesz elérhető gyógyszer, vakcina vagy az általuk javasoltnál hatékonyabb személyre szóló gyorsteszt.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

figyu

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

 • 2020.03.31 - 18:54
  Közvetlen hivatkozás

  Ez egy jó elgondolás,csak ebbenaz országban ez nem megvalósítható mert a légkör igen mérgezett.

  Válasz
 • 2020.03.31 - 19:18
  Közvetlen hivatkozás

  Ez szép! Minden teória helyessége, a gyakorlaton dől el! Vezessétek elő, és be! Rajta! Ha életképes, akkor itt az ideje! Az írka- firka senkit nem ment meg! Lássuk azt a “pár” napot!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.