A kormány brüsszelezése ellenére Magyarországon még az EU-s átlagnál is többen, 75 százaléknyian gondolják, hogy az országnak hasznára válik a tagság.

Eurobarométer-kutatásból derült ki:

ma a magyarok 62 százaléka a kifejezetten pártolja az EU-tagságot.

Ez a tavalyi eredményekhez (50 százalék) képest is jelentős növekedést jelent, a 2014-es európai parlamenti választásokhoz képest pedig megduplázódott az EU-pártiság: akkor ugyanis a magyar válaszadók 30 százaléka gondolkodott csak pozitívan az EU-tagságról.

Az összes tagállamban megkérdezettek átlag 68 százaléka tartja országa számára hasznosnak az EU-tagságot – ez az adat 1983 óta a legmagasabb eredmény.

Magyarországon még az EU-s átlagnál is többen, 75 százaléknyian gondolják, hogy az országnak hasznára válik a tagság.

Majdnem az összes, EU-támogatottságot mérő adat szignifikánsan nőtt a 2016-os brit népszavazást követően, érzékeltetve a kontinens növekvő aggodalmát a Brexit hatásai miatt, valamint – a nehéz tárgyalások miatt – növelve az EU-tagság előnyeinek tudatosítását is.

A 2018-as felmérés azonban nem csak jó adatokkal szolgál. Az EU támogatottságának általánosan szignifikáns növekedése dacára, a válaszadók fele nem elégedett az EU képviselte irányokkal, és hasonló az érték a saját országára vonatkozóan is. A közvélemény álláspontja stabilnak tűnik az EU szerepét illetően: 48 százalék szeretné, ha az EU szerepe növekedne, míg 27 százalék kevesebb szerepet szánna neki.

(Forrás: 168 Óra)

Kapcsolódó:

Orbán és Salvini szétszakítja az Európai Uniót

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét