Tanárfizetési kór- és körkép – hát ezért hiányzik temérdek jó pedagógus!

Emlékeznek, milyen kifelé düledező mellkassal dübörögte az éppen aktuális Fidesz-megszólaló, hogy a tanár életpályamodell maga a tökély és a benne résztvevők mindennel meg vannak elégedve? És arra, hogy milyen tortúráknak vetették alá magukat azok a tanerők, akiknek a gyomra nem fordult fel mindettől?

„Szemünk fénye” az ő kezükben….

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tette ki közösségi oldalára az alábbi „helyzetképet”, ami homlokegyenest mást tükröz, mint a kormánykommunikáció.

Aki kérdez: egy töritanár. Aki válaszol:????? Aki elgondolkodik: remélhetőleg Ön, kedves olvasó!

„A helyzetképhez (egy e-mail a PDSZ elnökének):

Szeretném felhívni a figyelmét, hogy soha ekkora rombolást, pusztítást nem okoztak az Oktatásban, itt most értendő a teljes vertikum, mint napjainkban.

Már 10. éve, jövőre 11. éve, hogy egyetlen fillér béremelést sem kapnak a kiemelt minősítésű tudományos központok alkalmazottjai, ill. az ott dolgozó magasan kvalifikált pedagógusok. A pedagógusok még mindig a 2008-as Közalkalmazotti bért kapják.
Egy 30-40 éve pályán lévő, tudományos központban dolgozó pedagógus „bére” 120-130e Ft?

Miért tanuljon és végezzen valaki egyetemet, ha diplomával és 30-40 év munkaviszonnyal egy Kiemelt Regionális Tudományos Központban csak 120-130e Ft a „fizetés”?

Ez lenne a JÖVŐ Magyarországa?

Miért is van szükség magasan képzett emberekre, ha mindössze 400 Euró/hó a megbecsültségük 2018-ban? Ez a „fizetés” Méltatlan a magyar tudományhoz, kultúrához!!!

Csak megemlíteném a LIDL-ben jelenleg 10 év munkaviszonnyal, érettségivel 350-380eFt a jövedelem és a Rossmannál diplomával 550.000 Ft az elérhető bér.

Évi 350.000-400.000 fiatal jövőjéről van szó, mert körülbelül ennyi fiatal fordul meg ezekben az intézményekben. Kérem, tájékozódjon és cselekedjen! Gondolja át, hogyan dönt racionálisan egy fiatal, marad-e ebben az országban, látva a tudomány

„fantasztikus megbecsültségét” ?”

Szinte hallani a választ – már amennyiben méltatja valamelyik megmondóember rá a kérdezőt és a felvetést, hogy ez vagy nem igaz, vagy kirívó eset, ami erősíti az ő igazát.

Szoros megfigyelésen tartott tanárok – rövid a póráz, de nem derül ki, ha nem mocorog az megvezetett

Kinek higgyünk?

Hajlok rá, hogy a levél írója, aki névvel, címmel vállalta, amit kétségbeesésében klaviatúrára vetett, hitelesebb, mint a szürkeségbe bújó, cserélhető közszolga.

 

Oktatás: elégedetlenség, túlterhelt tanárok és diákok

4325 tanár hiányzik az iskolákból

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük