Tánc a szilveszteri virsli körül – a hibátlan virslifőzés titkai

Lassult a koronavírus-járvány miatt a jó minőségű, nem műbélbe töltött, drágább virslik iránti kereslet erősödése; az év végén egyébként hagyományosan többet vásárolunk kevenc “rudacskánkból”.

A dobogó legfelső fokán: a virsli!

Éder Tamás a Hússzövetség társadalmi elnöke megerősítette, hogy továbbra is a virsli a legnépszerűbb fogyasztók körében. A húskészítmények forgalmából mintegy 20 százalékkal részesednek a különféle virslik és a kategória éves forgalma 30-35 ezer tonna körül mozog.

A fogyasztók egyre inkább az előrecsomagolt termékeket, vagyis az önkiszolgáló pultokon hozzáférhető virsliket vásárolják. Ezen termékek népszerűségét erősítette a pandémia miatt fokozódó fogyasztói óvatosság is. Mindennek eredményeként az előrecsomagolt virslik részesedése 80 százalék körül alakul

– tette hozzá.
Az elnök kiemelte, hogy a húskészítményeket előállító magyarországi vállalkozások – beleértve a baromfihúskészítmények gyártóit – éves árbevétele 200 milliárd forint körüli. Az előzetes adatok alapján azt vetítik előre, hogy ezen vállalkozások termelésének volumenindexe 10 százalék körüli visszaesést mutat majd az előző évhez képest. Ennek hátterében nagyrészt a pandémia áll, hiszen a vendéglátóipar leállása és a közétkeztetés beszűkülése érdemben csökkenő keresletet eredményezett a belföldi és az export piacokon egyaránt.

<<FRISS HÍREINK!>>

Így főzd meg a virslidet

“A vékonyabb juhbeles virslik könnyen szét tudnak repedni, de el lehet kerülni, ha az alábbi módszer szerint főzzük. Tegyünk oda egy lábasba vizet, majd mikor felforrt, zárjuk el a tüzet. Tegyük bele a virslit, fedjük le, és 5-6 perc múlva óvatosan emeljük ki. A műbélbe töltött virsli esetén hagyjuk 10 percig állni a forró vízben a virslit. A mikróban egy fél perc, vagy 1 perc is elég a vékonybeles virslinek. Ha kitapasztaltuk, hogy melyik virslit, mennyi ideig érdemes főzni, akkor ajánlott ugyanazt a fajtát vásárolni következőkor is, és akkor nem fogunk mellé.” (Blikk Rúzs)

Piaci zavarok

Az ágazatnak nehézséget okoz az afrikai sertéspestis (asp) terjedése is – mondta, hozzátéve, hogy a betegség megjelenése Németországban az unión kívüli német exportlehetőségek érdemi beszűkülését eredményezte, ennek következményeként ideiglenes túlkínálat alakult ki, amely elég súlyos piaci zavart eredményezett.
Éder Tamás megjegyezte, hogy az idén az első fél évben még az áremelkedés jellemezte a húskészítmények, így a virslik piacát is, mivel az élősertések ára ebben az időszakban a világpiaci folyamatok miatt Magyarországon is magas volt. Ugyanakkor a második fél évben már leállt az áremelkedés és stabilizálódtak a készítmények árai, így a virsliké is.
Kitért arra is, hogy a pandémiás helyzet okozta gazdasági nehézségek miatt a fogyasztók árérzékenysége erősödött. Ez némileg lassította azt az évek óta tartó folyamatot, amelynek keretei között a jobb minőségű, magasabb hústartalmú, nem műbélbe töltött virslik forgalma emelkedik a gyengébb minőségűek kárára.

virsli

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük