Hónapok óta jogerős bírósági ítélet kötelezi a kormányt, hogy adja ki a cégek társasági adójából támogatást kapó sportklubok részletes adatait. Egyelőre azonban nem teljesítette ezt a kötelezettségét, és csak kisebb részleteket volt hajlandó közölni a 2011 óta óriási mennyiségű közpénzt, mintegy 450 milliárd forintot megmozgató, tao néven ismert támogatási programról.
[mnky_ads id=”4674″]
[mnky_ads id=”4668″]
Az adatokért Transparency International Magyarország (TI) indított pert és most hozzá is jutott ugyan a hivatalos dokumentumok egy részéhez, de ezek csak nagyjából 900 támogatásról és kevesebb, mint 4,5 milliárd forintról tartalmaznak információkat, ami a teljes tao-programnak kevesebb, mint 1 százaléka. Az egyik nagy nyertesről, az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított felcsúti fociakadémiáról például egyetlen adat sem szerepel a dokumentumok között.

A TI által megszerzett adatok azonban így is jelentősek, hiszen most először kerülhetnek nyilvánosságra arról szóló dokumentumok, hogy mely cégek ajánlották fel társasági adójuk egy részét különböző sportegyesületeknek.

- Hirdetés -

A 900 támogatás nagy része szám- és összeszerűen is kosárlabda kluboknak ment, de van az adatok között futballtámogatás is. Az adatok nagy része a tao-rendszer bevezetésének első két évéből, a 2011/12-es, illetve a 2012/13-as támogatási ciklusból származik.

A dokumentumokban szereplő összes támogatás 15 százalékát olyan szolnoki kosárlabda- és fociklubok kapták, amelyek – például a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC Kft és a Szolnoki MÁV FC Kft. – 2011 óta Nyerges Zsolt szolnoki ügyvéd tulajdonában vannak. Ő Simicska Lajos üzlettársa volt többek között a Közgép nevű építőipari vállalkozásban, így nem meglepő, hogy a Közgéptől 2014-ben több mint 240 millió forint támogatást kapott a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC, és a Simicska-Nyerges birodalom mezőgazdasági vállalkozásai is Szolnokra küldték el a társasági adójuk egy részét.

A focitámogatások csaknem húsz százalékát, 340 millió forintot az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány kapta. Az alapítványt 2011-ben hozta létre Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja, az alapítvány elnöke pedig Molnár Andrea, egy debreceni sportszereket gyártó cég tulajdonosa lett.

A nyilvánosságra hozott támogatásokból a fentieken kívül több tucat jól és kevésbé ismert sportklubnak és diáksport egyesületnek jutott a pénz nagy része. Szerepel a listán a Budapesti Honvéd kosárcsapata, a zalaegerszegi fociklub, a Vasas női kosárcsapata vagy a paksi Atomerőmű SE.

A TI még 2016 tavaszán kért először részletes adatokat a 2011 és 2016 közötti tao-támogatásokról két illetékes minisztériumtól. Az EMMI a most kiadott adatokat tartalmazó CD-hez csatolt levélben arra hivatkozott, hogy túl sok adatot kell összeszedniük különböző helyekről, ezért nem küldik egyelőre az összeset. A Nemzetgazdasági Minisztérium annyit válaszolt, hogy adótitoknak tekintik a kért adatokat, azaz gyakorlatilag megtagadták a Kúria ítéletének végrehajtását.

Egészen arcátlannak és példátlannak tartjuk, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium semmibe vette a Kúria kötelező érvényű döntését, és nemtelen egyszerűséggel megtagadta az adatok kiadását. Az is felháborító, hogy az EMMI töredékes adatokat adott csak át, és teljesen rosszhiszeműen cselekedve semmilyen módon nem jelezte, hogy a további adatok mikor, milyen ütemezésben és milyen felbontásban várhatóak” – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője.

Az adatközlés ráadásul irányítottnak tűnik: Felcsútról semmi, a Simicska-féle szolnoki sportklubról sok információ érkezett.

(Forrás: Direkt36)

Kapcsolódó:

Szombathelyen még mindig nincs üzemeltetője a stadionnak

[mnky_ads id=”4666″]
[mnky_ads id=”4670″]

1 hozzászólás

  1. 450 milliárd Ft, csak azért, mert egy őrült miniszterelnök a mi pénzünkből szeret játszani!

    Közben, az országban nőtt a szegénység, és csökkent az egészségügyi ellátás színvonala!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét