Heti Tapló – Az elmúlt hét történéseiből szemezget Lendvai Ildikó

A héten fontos tudományos felfedezést tettem. A koronavírus egyetlen mutációja sem veszélyes a taplóra. A taplógomba változatlanul burjánzik. Sőt, mintha nemcsak a vírus, a tapló maga is kifejlesztett volna új, még ellenállóbb mutánsokat. Itt van pl. a speciális pandémiatapló. A járványról szóló hivatalos kommunikációban szaporodik a legjobban. Ez a “tájékoztatásnak” csúfolt hadova az embereket inkább felhergeli, de a tapló – az imádja, kedvenc termőtalajának tekinti.

1. Igazán nem szeretném a miniszterelnököt taplóságban elmarasztalni, de

vasárnapi rádiószózata azért a taplószondában kimutatna némi elszíneződést. Most, amikor a lélegeztetőgépen lévők száma túlhaladta a kritikus ezres határt (szakemberek szerint ennyit képes ellátni az egészségügy), és a népességarányosan számolt elborzasztó halálozási aránnyal ott vagyunk a világ legrosszabbjai között, ő közölte, hogy mi nem kérünk másokhoz hasonlóan külső segítséget.

A bajokat elismerni nyilván valóságos hazaárulás volna, elvégre mi vagyunk az az ország, amely mindenben jobban teljesít. Sőt, magabiztosan kijelentette, hogy inkább mi segítünk majd másoknak.

Hát ezen elgondolkodtam. Ugyan szerencsére eddig senki sem tőlünk kérte, de mégis, miben segíthetnénk? Ha csak abban nem, hogy jelenleg 15 ezer lélegeztetőgépet igyekszünk elsózni, mert a megvásárolt 16 ezerből úgyis csak ezerhez van személyzetünk. Máshol inkább orvosokat, nővéreket várnának, de az nálunk sincs elég, újabban még ritkítottuk is őket az új szerződési feltételekkel.

De rájöttem! Mi a lehető legnagyobb áldozatra is hajlandóak vagyunk, ha egyszer segítségről van szó. Adjuk oda magát az egészségügyért felelős minisztert! Éppen ráér, a szakterületét úgyis Pintér irányítja.

Kizárt, hogy a segítséget kérő országokban ne volna pár régi csont, amit összerakhatna. Ha mégsincs, akkor legfeljebb visz itthonról, és hozott anyagból dolgozik..
Gondolkodtam még a tisztifőorvos asszony kikölcsönzésén is, de az túl nagy áldozat volna, jólelkű asszonynak látszik. Esetleg akkor jöhet szóba, ha van olyan ország, ahol speciális nyunyókaügyi jártasságra van szükség. Abban verhetetlenek vagyunk.

2. A miniszterelnök azt is mondta, hogy nyugi, jövőre talán már itthon is gyártunk vakcinát, méghozzá Debrecenben

Szerintem Felcsúton jobb volna, de ott talán már nincs hely a stadion miatt.

Legalábbis a kormányfői budi mellett a kert végében már biztosan nincs, máshol meg nem lenne eléggé szem előtt. Szóval rendben, legyen Debrecen, elvégre a Természettudományos Múzeumot is oda kell költöztetni. Az is elhangzott, hogy már folynak a gyártást előkészítő kísérletek, most a hörcsögöknél tartanak.
Rossz lehet mostanában Debrecenben hörcsögnek lenni, az embert, illetve a hörcsögöt bármikor elkaphatják kísérleti célra.

Ennél rosszabb csak magyar állampolgárnak lenni Debrecenen kívül. De lehet, hogy Debrecenben is. Láthattuk: az ottani politikusok a víruson túl martalékául eshetnek elszabadult örökösnőknek is.

Lehet, hogy mégiscsak egyedül a hörcsögöknek a jó. Nekik nem kell hiába sorban állniuk az oltásért, kísérleti alanyként simán beléjük szúrják, és kész.

És még egyetlen hörcsög sem kapott sms-t arról, hogy jöjjön illetve mégse jöjjön oltatni.

3. Lemondásra kényszerült a német CDU-CSU egyik képviselője, mert gyanúsan meggazdagodott a maszkokkal való kereskedésen

Bocsánatot kellett kérnie, mert hasznot akart húzni a járványból. Még azt is megígérte, hogy végleg elhagyja a politikai pályát. Most a párt valamennyi képviselőjének nyilatkoznia kell: nem szedtek-e sápot a pandémiából, nem használták-e ki üzleteléssel mások nehéz helyzetét.

Előre szólok: ne is forduljon meg a fejükben olyan taplóság, hogy nálunk is hasonlóképpen kellene eljárni. Hát most képzeljék el: mi volna, ha a válság közepén kiürülne a kormány?

És ha lemondások miatt megfogyatkozna a 133 bátor ember, még utánpótlás se volna! Ugye, hogy nem hiányzik a vírus mellé meg egy kormányválság is?

 

heti tapló
illusztráció: V.K.
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük