Heti Tapló – Az elmúlt hét történéseiből szemezget Lendvai Ildikó

A taplóval az az egyik baj, hogy csak a hasonszőrűeket tűri meg maga mellett. Ahol megjelenik, ott további lázas taplósításba fog. Ha mindenki tapló, akkor kevésbé tűnik fel az ő fogyatékossága. Ezért ha egy rendszer hajlamos a taplóságok elkövetésére, előbb-utóbb ezt minden alattvalójától elvárja. Taplósítja az iskolát, a médiát, a politikai kommunikációt, a saját propagandáját. Erre való buzgalmát e héten is bizonyította.

1. Megdöbbentő plakátok lepték el az országot

Rajtuk a Nemzeti Konzultáció egy-egy amúgysem túl bonyolult kérdésének tovább butított változata, de taplóéknál úgy vélik, betűből már ez is sok. Nem jó, ha a honpolgárok túl sokat gyakorolják az olvasást, még a végén túlságosan rákapnak. Ezért a válaszok helyén egy-egy hangulatjelző kis sárga fejecske, ú.n. emoji található, amilyet sms-ben vagy a fb-on mondandónk vicces kiegészítésére, hosszasabb magyarázkodás helyett használunk. A plakátokon azonban már szó sincs tagolt mondandóról, marad az ábrákon az érzelmi vezényszó: Nevess! (A béremelésre.) Dühöngj! (Brüsszelen.) Félj! (A gyerekedre leselkedő szexuális propagandától.)

Ennél a kutyánkkal is bonyolultabb nyelven beszélünk, dehát őt nem is nézzük taplónak.

Török Gábor rávilágított a lényegre: a híveknek

„inkább érezni kell Orbánt, mint olvasni”.

Lehet, én még nem érzem eléggé. Bár a bevándorlók emlegetésére felrobbanó fejecske engem is megragadott, az meg pláne, amelyik Soros nevére haragos viharfelhőket fúj ki az orrán. Ha ezt tudnám utánozni! Lehet, az a baj, hogy nem vagyok elég sárga. Már megint a kínaiak járnak jól. Egy ismert kis mémecskét viszont nagyon hiányolok. Tudják, azt a hányós fejecskét, amellyel az erős viszolygást szokták a fb-on érzékeltetni. Persze értem:

ha ezt mindegyikre rányomtatják, ahol elkelne, vagyis az összesre mind egy szálig, az túl unalmas volna. Viszont legalább adekvát módon kifejezné viszonyunkat a taplóplakátokhoz..

2. Persze ehhez a színvonalhoz fel kell nőni.

Pontosabban le kell szállni a megfelelő nívóra.

Valahol úgy a béka hátsó fele alá, már ha van ott még több méternyi hely a mélyben. Ez csak úgy, edzés nélkül nem megy. Ehhez az oktatást is át kell alakítani. Ezért csak üdvözölni lehet azt a törekvést, hogy most a pedagógusképzés lebutítása van műsoron. Különben a gyerekek se lehetnének elég taplók, ami komoly frusztrációjukhoz vezetne. A minisztérium elrendelte, hogy mostantól a tanárokat csak arra lehet az egyetemen tanítani, ami a Nemzeti Alaptanterv továbbadásához elengedhetetlenül muszáj. Úgyis kevés a pedagógus, nehogy lemorzsolódjanak a túlterheléstől. Csak azt szabad számon kérni tőlük, amelynek

„a pedagógiai hozzáadott értéke nélkülözhetetlen”.

És ugyan, minek a pedagógiai értéke volna nélkülözhetetlen a plakát-szmájlikkal boldogító jövőhöz? Szerintem ez még csak a kezdet. Kásler tárcájához nemcsak az iskola, hanem az egészségügy is hozzátartozik. Itt az ideje a tanárképzés után az orvosképzés taplósításának  is! Hiszen orvoshiány is van, és a túlterhelésről ott is panaszkodnak. Például minek azt a sok betegséget bebiflázni, pláne latinul! A hozzáadott értékük véleményem szerint nélkülözhető. Elég volna mondjuk az orvosok felének A-tól K-ig megtanulniuk a különböző nyavalyákat, a többinek L-től Z-ig.

Istenem. Legfeljebb aki az első csoporthoz megy vakbélgyulladással, annak pechje van.

3. Az általános taplósítás előmozdításában a házelnök már eddig is múlhatatlan érdemeket szerzett

Folyamatos tanításai nélkül  sehová sem jutnánk. Vasárnap a királyi rádióban megtudhattuk tőle: ha ma kellene az EU-ba való belépésről szavaznia, nemet mondana. Megjegyezte: már 2003-ban sem jó szívvel voksolt az igenre. Az a szerencse, hogy érzelmei nem maradnak viszonzatlanok. Nincsenek összetört szívek, könnyesre sírt zsebkendők.  Ha az EU-nak ma kellene szavaznia az ő belépéséről, biztosan nemet mondanának. Az is lehet, már 2003-ban sem jó szívvel mondtak igent személy szerint rá.

Dehát mit tehettek volna! Kövért csomagban kapták.

Kapcsolódó

 

tapló

2 thoughts on “Heti Tapló – Az elmúlt hét történéseiből szemezget Lendvai Ildikó

  • MINT MINDIG,NAGYON TETSZIK,GRATULÁLOK A SZERZŐNEK,NEKTEK KÖSZÖNÖM !

  • Nagyon tetszik,mint mindig,a sziporkázó humor mögött sajnos szomorú a valóság,de így könnyebb….Gratulálok a Szerzőnek,köszönöm Nektek a közzétételt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük